Tiedon voima sai nimensä äänestyksessä – päihitti täpärästi humoristisen kilpailijansa

0
Kirjaston pihan patsasteos on nimeltään Tiedon voima, jonka loi kuvanveistäjä Jarkko Roth. Kuva: SSS/Jukka Vaso

Salon pääkirjaston pihaa on koristanut vuodesta 1998 lähtien kiviveistos, joka koostuu kolmesta tolpan päässä olevasta kivenlohkareesta. Veistoksen musta kivi on dioriittia, valkoinen lohkare kalkkikiveä ja punainen graniittia.
Teos on nimeltään Tiedon voima, jonka loi kuvanveistäjä Jarkko Roth.
Kirjaston asiakkaat haluttiin osallistaa teoksen nimeämiseen. Sitä varten käynnistettiin nimikilpailu, jonka sadosta valittiin kuusi parasta ehdotusta. Yleisö äänesti näistä vaihtoehdoista parhaan.

Entinen kirjastonjohtaja Hilkka Orava haluaa oikaista erään nimikilpailusta elämään jääneen väärinkäsityksen.
– Minä en valinnut jatkoon menneitä ehdotuksia, vaan jo lopetetun ilmaisjakelulehden toimitus, jonka kanssa nimikilpailu järjestettiin. En olisi nimittäin missään nimessä laittanut jatkoon ehdotusta Hilkka, sää ja mää, joka oli kuuden listassa mukana. Se olisi ollut liian egosentristä, Orava painottaa.
Kiistanalainen nimi sijoittui äänestyksessä peräti toiseksi. Orava oli tosin päättänyt jo heti, että siitä ei voittajaa missään olosuhteissa tulisi.
Nimeksi päätynyt Tiedon voima sisältää viittauksen suomalaisen kirjallisuuden merkkiteokseen Seitsemän veljestä, kuten moni muu nimikilpailun ehdotus. Sen tarinassa Aleksis Kiven henkiin herättämä veljessarja osoittaa, miten tarpeeksi rautainen tahto vie miehen vaikka harmaan kiven läpi.
Lisäksi Tiedon voima symboloi tapaa, jolla tieto ympäröivästä maailmasta tuo elämään näkymätöntä viisauden pääomaa.
Kiviveistos hankittiin pääkirjastolle Oravan mukaan samana vuonna eläköityneen kaupunginarkkitehti Lauri Hollménin aloitteesta. Hollmén on suunnitellut myös pääkirjastorakennuksen.
Fjalar Nordellin muistomerkin tekemisestä jäi rahaa yli, jolloin Hollmén ehdotti niiden käyttämistä kirjaston pihalle sijoitettavaan taideteokseen.
St. Anthonyn puistoon pystytetty Nordellin muistomerkki syntyi myös Rothin käsistä. Orava kehuu yhteistyökokemusta vehmaalaislähtöisen kivenveistäjän kanssa.
– Hän oli hyvin vaatimaton kaveri, josta on osoituksena se, että hän ei halunnut nimetä itse teostaan.

Orava kiittää salolaisten antamaa vastaanottoa veistokselle ja sitä, että idea Tiedon voiman taustalla ymmärrettiin heti.
– Kaksi kivistä keskustelee keskenään. Ne ovat päässeet jo asioihin perehtymisen asteelle. Kolmas kivi on ikään kuin kuuntelemassa, hieman jo valmiina nostamaan päätään tiedon voimasta. Toivon hartaasti, että se on pian valmis.
22-vuotias kiviveistos on kestänyt Oravan mielestä ajan hampaiden otetta pääasiassa hyvin.
– Murheekseni olen huomannut välillä, että kehitysvaiheessa olevaa Tiedon voiman opiskelijakiveä ei ole pidetty puhtaana. Mitään vandalisoinnin merkkejä en ole huomannut, paitsi joskus joku tumppaa tupakan kiveen.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Salon Seudun Sanomissa 30.6.2020