Turvavälipäivät

0

Tänään päättyvä vuosi on ollut koronaepideamian takia niin poikkeuksellinen ja raskas, että kaikki haluavat unohtaa sen. Niinpä sitä muistellaan vielä pitkään. Aloitetaan jo nyt, vaikka vuosi on vielä muutamaa tuntia vajaa.

Helmikuussa ensimmäiset suomalaiset sairastuivat koronaan, ja maassa otettiin käyttöön turvatoimia, jotka ovat päällä edelleen.

Pitää pitää etäisyyttä, yskiä vain omaan hihaan sekä pestä ja desinfioida käsiä ahkerasti. Kekseliäimmät kotimaiset tislaajat ovat tuoneet giniviinan rinnalle käsidesin, tonicilla tai ilman.

Viranomaisten suositus on, että maskia käytetään, jos turvallisen etäisyyden pitäminen ei onnistu.

Suositus on otettu tosissaan. Suuressa sekatavarakaupassa kuljetaan välipäivinä maski kasvoilla ja vältellään väljillä käytävillä muita asiakkaita. Ostetaan kahvipaketti ja pullapitko ja viedään ne tuliaisiksi naapuriin. Kahvipöydässä nauretaan pari tuntia naamatusten, koska kumpikin on varma, että kummaltakaan ei saa tartuntaa.

Koronaa on koko ajan verrattu muihin epidemiohin ja pandemioihin.

Alkuvaiheen suosituin vertailukohde oli Espanjantauti, joka riehui sata vuotta sitten. Suomeen se tuli tuontitavarana manner-Euroopasta.

Eri aikakausien ja sairauksien vertaaminen ei muuta nykytilannetta. Siksi eduskunnassa ei tehty välikysymystä siitä, miksi Suomessa ei keväällä 1918 ollut kansakunnan kattavaa maskisuositusta.

Maaliskuussa asiantuntijat arvioivat, että lievimmässä tapauksessa noin miljoona suomalaista sairastuu koronaan. Onneksi arvio oli väärä. Luvusta puuttuu vieläkin noin miljoona.

Syksyllä alettiin odottaa rokotteita, ja tällä viikolla rokotukset koronavirusta vastaan aloitettiin myös Varsinais-Suomessa. Tilanne on kuin välipäivien alennusmyyntikampanjoissa: tuotetta on saatavilla vain rajoitetusti.

Järjestäytyneessä yhteiskunnassa rokotettavatkin laitetaan järjestykseen. Koska tilanne on uusi, aloitettiin helposta päästä, terveydenhuollon ammattilaisista. Rokottaminen käy nopeammin, kun rokotettavalla on työpaidassa lyhyet hihat.

Vuoden loppuessa kuntavaalien lähestyminen alkoi kiristää poliittista ilmapiiriä. Valtuutettujen neljän vuoden koeaika päättyy ensi keväänä.

Korona vaikuttaa vaalien järjestämiseen. Salossa aiotaan pystyttää kaupungintalon pihalle äänestysteltta niille, jotka eivät halua äänestää sisällä.

Ensimmäistä kertaa ulkona voivat äänestää muutkin suomalaiset kuin ulkosuomalaiset.

Ilmava teltta on turvallinen äänestyspaikka. Kampanjoida sielläkään ei saa, vaikka ehdokas tunnettaisiin jo ennestään tuulen haistelijana.

Vaalien jälkeen äänestysteltta annetaan poliitikkojen käyttöön. Siitä tulee soputeltta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments