Vanhuuseläkkeen nimikin ärsyttää – Kalle Virtanen heivaa työt hyvässä iskussa

6
Salon veden toimitusjohtaja Kalle Virtanen sanoo, ettei vesilaitoksen johtaminen ole pelkkää hallintoa. Pitää ymmärtää myös tekniikkaa. Kuva on Kärkän vedenottamolta.

Liikelaitos Salon Veden toimitusjohtaja Kalle Virtanen jää joulukuun puolivälissä lomille ja sitä myöten eläkkeelle hyvillä mielin.

Yli 35 vuotta Salon kaupungin palveluksessa ollutta Virtasta jää harmittamaan vain yksi asia: se, että joutuu heivaamaan mielenkiintoiset työt ja keskeneräiset projektit.

Talvella 65 vuotta täyttävää miestä ärsyttää myös, että joutuu hakemaan ”vanhuuseläkettä”.

– En tunne olevani ollenkaan vanha! Olen hyvässä iskussa, ja haluan mennä vielä pitkään täysillä. Eläkkeen nimi on yksi asia, jonka joku saisi korjata.

Kalle Virtasesta piti tulla alun perin laivanrakentaja. Hän työskenteli 1970-luvulla neljä vuotta Wärtsilän telakalla Turussa ja lähti opiskelemaan laivanrakennusta. Ala vaihtui lennossa lvi-puolelle, kun taloussuhdanteet kääntyivät huonoiksi.

Tuore teknikko rakensi neljä vuotta lvi-ratkaisuja taloihin ja jatkoi suunnittelijana. Uran suunta muuttui, kun tarjolle tuli Salon vesimestarin työ. Vuoden 2009 kuntaliitoksessa Virtasesta tuli liikelaitos Salon Veden toimitusjohtaja.

– Tämä oli onnekas valinta. Homma on ollut mukavaa, työporukka ja asiakkaat samoin. Hampaankoloon ei jää mitään.

Liikelaitos Salon Veden johtaminen ei ole Kalle Virtasen mukaan pelkkää hallintoa. Laitoksella on liki 50 000 asiakasta. Maan alla on noin 700 kilometriä viemäriä ja toista tuhatta kilometriä vesijohtoja. Verkosto on suurempi kuin Turun vastaava.

– Tämä ei ole mitään kahdeksasta neljään -hommaa. Hälytyssoitto voi tulla koska vain, ja silloin pitää olla valmiina antamaan päivystäjälle ohjeita, mitä tehdään.

Soitto voi koskea rikkoutunutta putkea, pumppaamoa, jätevedenpuhdistamon häiriötä – mitä tahansa. Ongelmatilanteessa on ratkaistava, pitääkö vesi sulkea tietyltä alueelta ja pitääkö aloittaa esimerkiksi veden desinfiointi.

Virtanen ei tiedä, valitaanko Salon Vedelle uusi toimitusjohtaja. Hän jää virallisesti eläkkeelle vasta huhtikuun alussa, ja seuraajasta päätetään vasta keväällä.

– Jos toivoa saa, tähän valittavalla pitäisi olla aika kova tausta vesihuollosta. Pitää ymmärtää, mikä on seuraus, jos tehdään joku liike ongelmatilanteessa.

Virtasen aikana Salossa on rakennettu lähes jatkuvasti siirtoviemäreitä ja runkovesijohtoja. Uutta linjaa suunnitellaan tälläkin hetkellä Kiskon ja Muurlan välille.

Vanhoja puhdistamoita on suljettu ja jätevesiä johdettu Salon keskuspuhdistamolle. Pääpuhdistamoa on tehostettu miljoonilla euroilla.

Salon Vesi on keskustellut vesihuoltoyhteistyöstä Someron, Kosken ja Turun seudun kanssa. Kaupungille suunnitellaan uutta vedenottamoa Suomusjärven Kukinhuoneenharjuun.

Kysymys Kiikalan vedenotosta on kesken, ja kaupunki on hakenut valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Kalle Virtasta harmittaa Salossa vuosia käyty kiista sako- ja umpikaivolietteistä. Hänen mielestään päättäjien olisi pitänyt miettiä asiaa silloin, kun päätösvalta asiassa annettiin jätehuoltoyhtiölle.

– Nyt sille on enää vähän tehtävissä. Minun näkemukseni mukaan hinnat tulevat nousemaan, eikä sille mahda mitään. Koko asia on saanut liian suuret mittasuhteet, ja se on vienyt paljon aikaa.

Rakentamisen lisäksi Salon Vesi joutuu saneeraamaan vuotavia verkostoja. Puhdasta vettä vuotaa verkostoista ulos, ja viemäriverkkoon tunkeutuu puhdasta vettä.

– Verkostot ovat vanhoja, niiden rakentamisessa on tehty virheitä, ja vääriä materiaaleja on käytetty väärissä paikoissa, Virtanen luettelee ongelman aiheuttajia.

Hänen mukaansa esimerkiksi muoviputki on lähes ikuinen, mutta jos sen kylkeen jää asennusvaiheessa kivi, liike ja paine hiertävät kiven kanssa aikanaan putken rikki.

Vesi- ja viemäriverkostoista ei ole joka paikassa pidetty riittävästi huolta. Siksi Salon Vesi joutuu nyt saneeraamaan verkostojaan jatkuvasti ja isolla rahalla.

– Tämä on loputon työsarka, eikä Salo ole ainoa. Tämä on valtakunnallinen ongelma. Vesihuoltoon olisi pitänyt panostaa aikanaan enemmän. Nyt joudutaan iskemään hirveitä summia korjauksiin.

– Kaksi metriä maan alla olevat ongelmat on aika helppo unohtaa. On helpompi huomata ja tarttua ongelmiin, jotka ovat näkyvissä maan pinnalla, Virtanen kiteyttää.

Kalle Virtanen on ollut kova matkustelemaan, ja hänen piti lähteä reissuun myös tammikuussa. Korona perui lähdön, ja nyt mies suunnittelee lähtevänsä helmikuussa hiihtelemään Lappiin.

– Kai tässä täytyy ruveta tosissaan miettimään, mitä rupeaisi puuhastelemaan. Ulkoilla pitää tietysti paljon, ja kirjastossa ja kuntosalillakin on kiva käydä. Klapihommaa on aina, se on rentouttavaa.

Eläkkeellä Virtanen aikoo opetella myös uutta.

– En ole ollut koskaan oikein mikään leipuri, mutta olen ajatellut ruveta laittamaan ruokaa ja leipomaankin.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
E-ukko
1 vuosi sitten

Minäkin luulin hakevani työeläkettä, mutta ei sieltä sellaista voinut edes valita.

Maksaja
1 vuosi sitten

Mikähän se Virtasen kanta oli siihen yhtiöittämiseen – vai mikä se taikasana nyt olikaan.

Vai eikö kuulu virkamiehen sanoa?

Mamma maalta 75
1 vuosi sitten

Eipä ole työ rasittavaa ollut, jos noin 40 vuotta on työpäiviä tehnyt. Nykypäivänä kun on niin, että jos työ ei rasita fyysisesti, niin se rasittaa henkisesti. Ymmärtänette sen suurempia selvittämättä.

Pepe
1 vuosi sitten

Katsos mamma, kun kaupungin miespuoliset työntekijät voivat työajalla käydä kaupoissa ja kuljettaa ostokset kotiin asti työajalla. Miehillä hiukset kasvavat työajalla eli parturiin mennään myös työajalla. Myös autot käydään pesemässä työajalla. Naiset tekevät nekin asiat omalla ajalla eli leimaukset rehellisesti: ulos – oma asia, ei työasia tai pitkä lounas. Olen myös ihmetellyt muiden kanssa, miten eräät jo eläkeiän saavuttaneet työntekijät jatkavat siihen perimmäiseen ikään olla töissä eli kyllä pitää olla helppo työ, että jaksaa tehdä yli eläkeiän töitä. Lisäksi osa työpaikoillakin kuulemma oudosti, ettei kukaan tiedä milloin töissä, milloin eläkepäivillä. Nämä on kaiketi sovittu pikkupalavereissa meidän kesken. Tuskin pätevät samat kaikkiin… Lue lisää »

Peltari
1 vuosi sitten

Hienoa työtä Kalle on tehnyt vuosien saatossa salolaisten hyväksi. Aina on kateellisia ihmisiä kommenteissaan.

Voimme salolaisina miettiä, mitä nyt tapahtuu Salon vedelle: yhtiöittäminen, hinnat nousevat, uusi päällikkö ja mitä siitä seuraa.

Jos katsomme Salon tilannetta johdollisesti, niin surku tulee vastaan.

Elaine
1 vuosi sitten
Reply to  Peltari

Kateudesta? Varmaan kyse siinä mielessä, onko syntynyt mieheksi tai naiseksi, jolloin voit käyttäytyä kuten miehet työpaikoillaan.

Mutta kyse varmaan enemmän työntekijöiden eriarvoisuudesta sekä rehellisyydestä, josta naiset pitävät kiinni ja täten myös työpaikan säännöistä.

Olen myös kuullut tästä ongelmasta. Naisia tarkkaillaan, miehiä ei. Hyvät kaverit saavat tehdä mitä lystäävät.