Vetovoimaa Salon keskustaan

0

Nyt alkoi korvien välistä valua käsivarsia pitkin informaatiomassaa kohti sormenpäitä. Kaiken sen tuoman kirjaintulvan järjestän koneen näppäimillä niin, että saan sanoitetuksi tuotokseni luettavaan muotoon.

En aio puuttua kaupunginvaltuuston tai -hallituksen toimintaan tai päätöksentekoon, en virkamiesten valintaan. En puutu kouluselvityksiin enkä oppimisympäristötutkimuksiin. En ilmituo huolestuneisuuttani vanhusten tilasta. En myöskään likaa käsiäni yhdyskuntalietteeseen. Näin ollen minun ei tarvitse myöskään pestä käsiäni uimahallin roiskuvassa vedessä.

Olen pyöritellyt mieleni päällä kaupungin viihtyvyys- ja vetovoimatekijöitä. Mielipidepalstalla on mainittu jo aiemmin ainakin katujen korjaamisesta ja rakennusten maalaamisesta. Minun ei siis tarvitse puuttua niihinkään.

Aloitetaan kävelykadusta. Vilhonkadun voisi varata vain kävelijöille. Vain poikittaisliikenne autoille sallittaisiin. Kävelykatu jatkuisi tietenkin torille pitkin kävelysiltaa.

Nykyiselle torin väylälle tehtäisiin erilaisilla kukkaistutuksilla ja istuimilla viihtyisiä keitaita. Väylälle tulisi polkupyörällä ajokielto, siis pyörä pitäisi taluttaa läpi torin.

Joulutorille tuotaisiin tämän väylän varrelle ne pienet talot vanhan Hyvonin tontilta. Niihin tulisi erilaisia myyntikojuja.

Sen paviljongin voisi rakentaa joen päälle kävelysillan viereen. Ei menisi parkkipaikkoja. Sisäänkäynti sillan korkeimmalta kohdalta. Myös laivaravintolalle varataan terassin paikka jokitörmästä.

Vilhonkadulta poistuu muutama parkkiruutu. Niitä korvaamaan rakennetaan ns. Farmoksen tontille sopiva parkkitalo.

Inkerinkadun remontin yhteydessä tehdään sen jatkeeksi kävelysilta yli joen. Sillassa olisi valurautaiset kaidetolpat ja putkikaiteet. Pääkadun ja tämän uuden kävelysillan väliin tehdään ruostumattomasta teräksestä nykyisen Salon karttamuotoinen loivalaitainen allas, jossa näkyisi ns. vanhojen kuntien rajat.

Siltojen alle rakennetaan putkisto ja pumppulaitteet, jotka suihkuttavat vettä yhteensä kymmenestä suuttimesta teräsaltaaseen, josta vesi valuu takaisin jokeen. Tämä vesielementti symboloisi kuntien yhdistymistä. Tämä myös poistaisi vesielementtivajeen kaupungista.

Nyt tietysti tulee suurta osaa näyttelemään raha. Tässä asiassa olen ajatuksissani kulkenut nykyisen Salon vanhoissa kunnissa ja siellä olevissa yrityksissä. Niissä on monipuolisia tuotantomuotoja.

Voisiko olla niin, että nämä yhdessä Salon kaupungin kanssa toteuttaisivat tämän mieleni päällä pyörittämäni kokonaisuuden?

Näitä ajatuksia saa käyttää myös Salon poliittisessa päätöksenteossa ajatuksella: päätös päätökseltä viihtyisämpi ja vetovoimaisempi Salo.

Lasse Helskyaho

Salo