Yhdysvaltalainen tiedustelujohtaja: Kiina on suurin uhka demokratialle ja vapaudelle ympäri maailman

11

Kiina on suurin uhka demokratialle ja vapaudelle ympäri maailman sitten toisen maailmansodan, julistaa Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja John Ratcliffe.
Ratcliffe kertoi Wall Street Journalissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Kiinan olevan suurin Yhdysvaltoja tänä päivänä kohtaava uhka. Hän perusteli kommenttejaan muun muassa sillä, miten Kiina on hänen mukaansa varastanut yhdysvaltalaisia liikesalaisuuksia ja puolustusteknologioita.
Lisäksi hän kuvaili operaatioita, joissa kiinalaiset toimijat olisivat käyttäneet taloudellista painostusta vaikuttaakseen yhdysvaltalaispäättäjiin tai sabotoidakseen heidän toimiaan.
– Kiinan johtajat pyrkivät alistamaan yksilönoikeudet kommunistisen puolueen tahdon alle, hän jatkoi.

Viisumirajoitukset voivat koskea satoja miljoonia kiinalaisia

Samaan aikaan Yhdysvaltain nykyhallinto on kiristänyt viisumikäytäntöjään Kiinan kommunistisen puolueen jäsenten osalta.
Välittömästi voimaan astuneiden uusien sääntöjen mukaisesti kommunistisen puolueen jäsenille tai heidän perheenjäsenilleen annetut viisumit ovat voimassa vain kuukauden. Lisäksi niillä voi tulla maahan vain kertaalleen.
Aiemmin osa viisumeista saattoi olla voimassa jopa kymmenen vuoden ajan, eikä niissä ollut välttämättä rajoituksia maahantulokertojen osalta.
– Vuosikymmenten ajan annoimme kommunistiselle puolueelle vapaan ja rajoittamattoman pääsyn yhdysvaltalaisiin instituutioihin ja yrityksiin, vaikka samoja etuoikeuksia ei ikinä ulotettu vapaasti yhdysvaltain kansalaisille Kiinassa, ulkoministeriö sanoi.
Ministeriön mukaan puolue lähettää Yhdysvaltoihin agentteja, jotka tarkkailevat ja ahdistelevat muun muassa Kiinan kansalaisia, jotka opiskelevat tai tekevät työtä Yhdysvalloissa.
Kiinassa politiikkaa hallitsevalla kommunistisella puolueella oli viime vuonna 92 miljoonaa jäsentä. Yhdysvaltain ulkoministeriön rajoitusten laajentamisella heidän perheitään koskeviksi, voisi olla vaikutusta useisiin satoihin miljooniin kiinalaisiin.

Maiden välit ovat olleet kireät viime aikoina

Maiden väliset jännitteet ovat olleet korkealla viime aikoina. Molemmat maat ovat kiristäneet toistensa kansalaisiin kohdistuvia matkustusrajoitteita. Heinäkuussa Yhdysvallat sulki Kiinan konsulaatin Houstonissa. Kostotoimena Kiina käski Yhdysvaltoja tyhjentämään konsulaattinsa Chengdussa.
Yhdysvallat on myös pidättänyt edellisen vuoden aikana useita kiinalaistutkijoita. Lisäksi niin Kiina kuin Yhdysvallatkin on rajoittanut toimittajien viisumeita. Kiina on myös karkottanut tänä vuonna toistakymmentä yhdysvaltalaisjournalistia maasta.
Kiina syytti aiemmin Yhdysvalloissa olevan vallalla äärimmäisiä Kiinan-vastaisia voimia, joita ”ajavat vahvat ideologiset vinoumat ja syvälle juurtunut kylmän sodan mentaliteetti”.
Ulkoministeriön edustaja Hua Chunying arvioi torstaina näiden voimien sortavan Kiinaa poliittisesti.

Biden ja Harris saavat kaikki tiedusteluselonteot

Ratcliffe kommentoi Kiinaa torstaina myös uutiskanava CBS Newsin haastattelussa, kuvaillen Kiinaa Yhdysvaltain ”merkittävimmäksi vastustajaksi”.
Hän kertoi myös, ettei tiedusteluyhteisö ole tähän mennessä kyennyt todentamaan, että mikään ulkomainen vihollinen tai rikollisryhmä olisi kyennyt muuttamaan marraskuussa käytyjen presidentinvaalien tulosta.
Lisäksi hän kertoi samaisessa haastattelussa maan seuraavan presidentin Joe Bidenin sekä hänen tulevan hallintonsa varapresidentin Kamala Harrisin saavan tällä hetkellä kaikki samat tiedusteluselonteot kuin väistyvä presidentti Donald Trump.
Trump ei ole suostunut myöntämään vaalitappiotaan. Sen sijaan hän on toistuvasti esittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä. Hän julkaisi keskiviikkona Facebookissa 46-minuuttisen videon, jossa hän jälleen kerran väitti perättömästi vaalivoiton tulleen varastetuksi häneltä.
Hän myös syytti demokraattien peukaloineen vaaleja ja käyttäneen tässä apunaan koronapandemiaa, jota Trump on kuvaillut toisinaan – ja myös kyseisellä videolla – käyttäen rasistiseksi miellettyä termiä ”Kiina-virus”.
Trump väitti videollaan, ettei kukaan ole vaalivilpin vuoksi nyt onnellisempi kuin Kiina.

https://www.wsj.com/articles/china-is-national-security-threat-no-1-11607019599
https://www.cbsnews.com/news/dni-ratcliffe-biden-intelligence-china-threat/?ftag=CNM-00-10aab7e&linkId=106218498

STT

Kuvat:

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 kuukausi sitten

Tosiasiassa Yhdysvallat on maailmanrauhalle suurin riski.

Heidän politiikkansa aiheuttaa sen, ettei heillä oikeasti ole muita kavereita kuin Israel ja Saudi-Arabia. Molemmat maat harrastavat valtioterrorismia Yhdysvaltain lisäksi

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Taas taitaa olla värilliset lasit päässä. Kiinahan onkin niin ihanan demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava valtio, joka siinä samalla pitää huolta ympäristöstä ja ilmastosta. Samaa sarja tietenkin myös Venäjä liittolaisineen ja vaikka Pohjois-Korea.

USA:lle on langennut ikävä maailmanpoliisin rooli, poliisihan ei aloita nahinoita vaan tulee paikalle vasta, kun ”edistykselliset yms. rauhanvoimat” ovat saaneet katastrofin aikaiseksi.

PS. Israel on Lähi-idän ainoa demokraattinen valtio, siellähän on vapaat vaalit ja parlamentissa myös arabeja.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Taitaa olla niin, että Yhdysvalloissa rikotaan ihmisoikeuksia eniten maailmassa. Perustelut: lapsivankilat, joista ei pääse oikeuteen, yli 200 lasta ei löydä vanhempiaan erotuksen takia. Vankiloita maailmalla, joissa ei pääse oikeuteen puolustamaan itseään. Poliisit tappavat vähemmistöjä vähän yli 200 vuodessa jne. Ainoa maa maailmassa, joka on hyökännyt Irakiin ja synnyttänyt siellä Isisin. Hyökkäsivät Libyaan ja kehuivat, miten tappoivat Gaddafin, joka ei uhannut ketään. Sotivat Afganistanissa ja Somaliassa. USA:lle ei ole langennut yhtään mitään, se puuttuu jokaisen maan sisäpolitiikkaan ja vaatii samanlaisia aatteita kuin mitä heillä on. Esimerkiksi Kuuba ja Venetzuela. Pakotteita moniin maihin syynä ainoastaan se, etteivät tee niin kuin USA käskee.… Lue lisää »

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Joka lauseessa olisi korjattavaa, mutta vaikka ekasta kappaleesta muutama; ”rikotaan ihmisoikeuksia eniten maailmassa”. Miten ne ihmisoikeudet yli miljardille kiinalaiselle tai sadoille miljoonille venäläisille? Missä on lapsivankiloita? Kerrotko miten kiinalaisvankiloista pääsee oikeuteen tai Siperian gulageilta?

Poliisien vuosittain kiinniotto- tms. tilanteissa tappamista noin 60% on valkoisia miehiä, mustia noin 20% ja loput valkoisia naisia ja latinoja. Tässä näin aluksi kommentoitavaa.

PS. Neukut sotivat vuosia Afganistanissa ja kylvivät esimerkiksi lelumiinoja siviilikyliin. Ja neukkujen perilliset taitavat sotia juuri Syyriassa. Neukut myös rahoittivat kaikkia terroristijärjestöjä PLO:ta, IRA:aa, RAF:ia jne.jne., jotka kohdistivat iskunsa siviileihin.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Höpö höpö, suurin osa pelkkää Yhdysvaltojen propandaa. Minkä takia yksi henkilö on maanpaossa Englannissa ja toinen Venäjällä? Täyttä valhetta sekä yritystä muokata ihmisten mielipiteitä.

Poliisit anpuu noin 200 värillistä vuosittain Yhdysvalloissa. Koskaan ei yhtään tuomittu, jollei oteta huomioon sitä mustaa naispoliisia, joka ampui valkoisen. Hänet tuomittiin.

Nämä ovat oikeita tilastoja ei propakandaa. Ota väririllit pois päästä.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Ihan totta, kokonaista yksi paossa Englannissa ja toinen Venäjällä, on se kauheaa. Venäjältä on maanpaossa tuhansia ja taas tuhansia, osa toki saanut pikku poloniumit. Suomessakin. Ja Kiinasta miljoonia maanpaossa.

Poliisien ampumista jenkeistä on 60% valkoisia miehiä ja tuomioitakin on tullut lukuisia oli uhrit mustia tai valkoisia. Siellä ei jotain ryöstäjää ammuttaessa poliisille tuomiota tule, toisin kuin täällä, oli ihonväri mikä hyvänsä.

pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Vie terveisiä Trampille kun näet.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Taisi faktat loppua.

On järkkyä, että edelleen löytyy uskovaisia, jotka uskovat Pietarin ja Moskovan sepustukset, vaikka maailma on tietoa ja tiedonhankkimiskanavia täynnä.

Marko
1 kuukausi sitten

Kiina, Venäjä ja USA. Nämä maat hinkuvat siihen paljon puhuttuun maailmanpoliisin rooliin.

Jokainen voi miettiä, mikä vaihtoehdoista olisi niin kuin vähiten huono?

pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Nämä ovat olettamuksia. Ainoastaan Yhdysvallat puuttuu kaikkien maiden, minkä he voivat, sisäpolitiikkaan. Ei mitkään muut maat.jollei tehdä niinkuin vaaditaan pommitetaan maa tai laitetaan pakotteet, näihän Yhdysvallat toimii.
Joku kirjoitti ”maailman vanhin demokratia”. Mielenkiintoinen demokratia missä on ollut orjia viime vuosisadalla. 1960 luvulla oli mustilla ja valkoisilla omat penkit linja-autoissa. 1970 luvulla hotellit mainosti, että meillä on korkeatasoinen hotelli tänne ei oteta mustia.
Nyt Presidentti sanoo, että vaalit on vilpilliset, häneltä on viety vaalivoitto petoksella. Pitäähän presidenttiä uskoa, ei kai se voi valehdella. Vai onko se niin tässä kulttuurissa kuulu aina valehdella jos oma etu on kysymyksessä.

JamperiM
1 kuukausi sitten

Kaikki on suhteellista. USA:lle Kiina alkaa olla uhka, koska alkaa omata samoja kykyjä kun USA. Siten myös pelot, mitä Kiina saattaa tehdä ja urkkia ovat hyvinkin selvillä. Eihän täällä tietysti edes kaikesta tiedetä, mitä USA on urkkinut ja vakoillut vuosikausia, tai no kalpeita vihjeitä on tullut. Kiina siis pystynee samaan joko nyt tai kohta. Onko se sitten täällä taas sen suurempi uhka kuin tämä toinenkaan. Trump on näyttänyt, että demokratian suurin uhka voi tulla maan sisältä. Kiina ja Venäjä eivät ole demokratioita, mutta Trump ihannoi samaa johtamiskulttuuria ja Pohjois-Korean meininkiä. Puoluepoliittiset aatokset eivät näitä yksinvaltiaita rajoita, hillitse tai jaa kuten… Lue lisää »