Kommentti: Norjalaisvitsi, joka ei ole vitsi

0
Kamil Stoch johtaa Keski-Euroopan mäkiviikkoa, josta on takana 75 prosenttia. Oli äärimmäisen lähellä, ettei Stoch olisi päässyt edes kilpailemaan Oberstdorfin avaustapahtumassa. (kuva: Lehtikuva/AFP/Christof Stache)

Suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset kilpailivat siitä, ketkä ovat pisimpään poissa maastohiihdon maailmancupista. Norjalaiset voittivat, suomalaiset sijoittuivat toiseksi.

Eikä tämä ole vitsi.

Mainittujen pohjoismaiden edustajat jättivät väliin kaikkiaan neljä osakilpailua, ja norjalaisten samoin kuin esimerkiksi Iivo Niskasen osalta tauko venyy vähintään kahteentoista kisaan.

Viime vuoden Tour de Skillä norjalaisnaiset valtasivat neljä sijoitusta viiden, miehet neljä kuuden parhaan joukosta. Pari vuotta sitten MM-Seefeldissä norjalaiset voittivat kymmenen maastohiihtomestaruutta kahdestatoista mahdollisesta.

Tämän vuoden kiertueen tuloksia selatessa ei voi olla pohtimatta, kuinka paljon johannamatintalojen, markusvuorelojen, juhomikkosten ja kumppanien sijoitukset putoaisivat koronavapaana vuonna.

Maailmancupin uskottavuus on koetuksella noin kaksi kuukautta. Sama jatkuisi, mikäli Norja ei lähde mukaan vielä Salpausselällekään tammikuun lopussa. Penkkiurheilijan kannalta onneksi ruotsalaiset lähtivät Tourille mukaan.

Ongelmat eivät rajoitu pelkästään kisatuloksiin. Reissaaminen paikkakunnalta toiselle on kerännyt aiheellisesti paljon kritiikkiä, kun tilannetta peilataan asiat fiksummin hoitaneeseen kansainväliseen ampumahiihtoliittoon.

Mäkihypyssä matkustetaan jopa enemmän kuin maastohiihdossa. Kyseinen laji välttyi rimaa hipoen armottomilta jälkispekulaatioilta. Oli muutamasta tunnista kiinni, etteivät puolalaishyppääjät olisi saaneet osallistua mäkiviikon avauskilpailuun.

Ennen turneen viimeistä kisaa Kamil Stoch ja Dawid Kubacki pitävät puolalaista kaksoisjohtoa. Innsbruckissa Stochin, Kubackin ja Piotr Zylan kolmoisvoiton esti vain Anze Lanisek.

Koronatilanteen kanssa eletään lajissa kuin lajissa jatkuvasti veitsenterällä tapahtumien ja tulosten mielekkyyden suhteen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments