Analyysi: Miesten Korisliigan perinnekunnat kuihtuvat – sarja kaipaa toista pääkaupunkiseudun seuraa

0
KTP:n Cedric Latimer ja Vilppaan Mikko Koivisto pelaavat väestötappiokaupunkien seuroissa.

Miesten korisliigaseurojen paikkakunnat voi jakaa kahteen kastiin: kasvaviin ja kuihtuviin.

Tilastokeskuksen tuoreiden väestötietojen mukaan tilanne on huolestuttava varsinkin Korisliigan perinnekolmikossa Kotka–Kouvola–Salo.

Vuonna 2020 Kouvola (-906) menetti Suomen kunnista eniten asukkaita, Kotka (-458) kolmanneksi eniten ja Salo (-246) kymmenenneksi eniten.

Toisessa päässä Helsinki (+3816) ja Tampere (+3234) kasvavat kovaa vauhtia, kuten myös kehyskunnat Kaarina (+730) ja Nokia (+561).

Salolle ja Vilppaalle lisähaastetta tuo väestöennuste. Sen pohjalta tehty Koripalloliiton lisenssitutkimus ja -ennuste arvioi, että salolaisten koripallojuniorien määrä saattaa pudota kauteen 2032–2033 mennessä jopa 35 prosentilla.

Korisliigan kohdalla leimallista on se, että lajin lisenssipelaajista yli puolet tulee kovaa vauhtia kasvavalta pääkaupunkiseudulta, mutta silti pääkaupunkiseudun ainoa miesten liigajoukkue tällä hetkellä on Helsinki Seagulls.

Niin harrastajamääriä kuin potentiaalista yleisöpohjaa ajatellen Korisliiga tarvitsisikin kipeästi toisen joukkueen pääkaupunkiseudulta.

Mikään kaukainen tai utopistinen ajatus ei ole, sillä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Divari A:ssa pelaa tällä kaudella peräti viisi pk-seudun joukkuetta: Torpan Pojat, Helsingin NMKY, Munkkiniemen Kisapojat, Tapiolan Honga sekä Koripalloliiton akatemiajoukkue HBA-Märsky.

Tosin lukiolaispojista koostuvan HBA:n strategiassa ei ole puhuttu liiganoususta, MuKin resurssit eivät riitä tätä korkeammalle ja HNMKY on Seagullsin yhteistyöseura. Realistisesti ajateltuna seuraava pk-seudun liigajoukkue lieneekin joko ToPo tai Honka.

Korisliigasta puuttuu myös seurat monesta muusta kasvukeskuksesta, kuten Oulusta (asukasluku 207 000) ja Jyväskylästä (143 000).

Divari A:n vakioseura Oulu Basketball on tällä hetkellä sarjajumbona, eikä seuran kohdalla ole puhuttu realistisesti liiganoususta moneen vuoteen. Oulu Basketballin edeltäjän Oulun NMKY:n ainoa liigakausi oli 1966–1967.

Mikko Tupamäen JBA pelaa vahvaa kautta Divari A:ssa, vaikka se ei olekaan tavoitteista tärkein.
Mikko Tupamäen johtama Jyväskylä Basketball Academy ei halaja Korisliigaan.

Ex-liigapaikkakunta Jyväskylään on taas rakennettu Vilppaan entisen päävalmentajan Mikko Tupamäen johdolla Jyväskylä Basketball Academy, jonka tavoitteena ei liiganousu, vaan enemmän koripallon ja opiskelun sujuva yhdistäminen.

JBA onkin profiloitunut Korisliigan näkökulmasta uusien liigapelaajien, kuten Miikka Marttisen ja Valtteri Leppäsen, ponnahduslautana.

Samaan aikaan Korisliigassa pelaa kolme noin 15 000 asukkaan kaupungin seuraa: Uudenkaupungin Korihait, Lapuan Kobrat ja Kauhajoen Karhubasket.

Ensi kaudella luku voi olla neljä, mikäli Divari A:n ennakkosuosikki Loimaan Bisons voittaa sarjan ja palaa viiden vuoden jälkeen pääsarjaan.

Tällä hetkellä Divari A:n kärjessä on HBA-Märsky ennen kotimaisin voimin pelaavaa Kristika Turkua. Mikäli Kaarinan Ura Basketin pitkään jatkuneet talousongelmat eivät helpotu, saattaa Vilppaan seuraava paikallisvastustaja tulla Turusta.

Lähteet: Tilastokeskus, väestön ennakkotiedot 2020 ja väestöennuste 2019–2040.