Kemiönsaaren entinen kunnanjohtaja Anneli Pahta aloitti Salon va. sote-johtajana

1
Hyvinvointialue tulee tekemään paljon yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Kemiönsaaren entinen kunnanjohtaja Anneli Pahta aloitti tiistaina Salon väliaikaisena sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajana. Pesti kestää ensi elokuun loppuun.

– Minulla on ollut kaiken aikaa toiminnassani vahva sote-kulmaa, ja on hienoa, että minut valittiin virkaan, Pahta sanoo.

Turkulaisesta Pahtasta on myös hyvä, että työ on löytynyt Varsinais-Suomesta.

Pahta uskoo, että tällä yrittämällä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus menee maaliin. Näillä näkymin vastuu sote-palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnalle vuoden 2023 alussa.

Vaikka valta ja vastuu ovat vielä kunnilla, eikä palveluihin tule suuria muutoksia heti uudistuksen alussa, Pahtan mielestä katseen pitää jo olla osittain tulevassa sote-maailmassa.

– Asioita pitää nyt edistää salolaisten kannalta tarkoituksenmukaisesti niin, että tiedetään palveluiden olevan tulevaisuudessa osa maakunnallista verkkoa. Käsiä ei pidä nostaa pystyyn siksi, että sote-uudistus tulee. Salon päätöksenteossa on ymmärtääkseni linjattu soten osalta juuri tämän suuntaisesti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä ja Salon kaupungilla on sairaalanmäellä suuri yhteinen hanke, jossa sekä korjataan ja rakennetaan kiinteistöä että muutetaan toimintaa.

– Salolla on merkittävä rooli toisena maakunnallisena sairaalana.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa Anneli Pahta korostaa ennaltaehkäisevää toimintaa ja digitaalisia palveluita.

– Kun otetaan huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöresurssit ja suomalaisten ikärakenne, digitaalisia ja etäpalveluita pitää hyödyntää mahdollisimman paljon niin terveydenhuollossa kuin sosiaalipalveluissa. Koronavuoden aikana on nähty, että mahdollisuuksia on. Lasten ja perheiden palveluissa ennalta ehkäisevät palvelut ja tuki ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti merkittäviä.

– Suomi ikääntyy, ja suomalaisten pitäisi pystyä asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissaan laadukkaasti ja turvallisesti. Tähän on kehitettävä uusia asumisen malleja. Ihminen voi myös itse vaikuttaa valtavasti omaan terveyteensä ja siihen, minkälaista vanhuutta viettää.

Anneli Pahta erosi Kemiönsaaren kunnanjohtajan virasta viime lokakuussa. Hän katsoi, että ei voi enää jatkaa tehtävässä, kun suuri osa valtuutetuista halusi mittauttaa valtuustossa kunnanjohtajan luottamuksen.

Saloon tarvittiin sosiaali- ja terveydenhuollon johtaja, kun virkaan valitun Jussi Mattilan palvelussuhde purettiin koeajan päättyessä marraskuun lopussa. Väliaikaisen sote-johtajan valitsi viime vuoden lopulla talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen, joka oli silloin vt. kaupunginjohtaja.

Mattila vaati kaupunginhallituksen perumaan päätöksen palvelussuhteen päättämisestä. Hallitus hylkäsi Mattilan oikaisuvaatimuksen maanantaina.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
1 vuosi sitten

Todennäköisesti uusi sotejohtaja jollei hallinto-oikeus ole eri mieltä.