Arja Pykäri yhdistää totuutta ja tarunhohtoa – kuvataiteilija ammentaa aiheensa luontoretkien kohtaamisista

0
– Meillä on mökki Kiskossa, ja siellä liikkuu älyttömästi peuroja. Luonto tarjoaa vaikuttavia kokemuksia, Arja Pykäri iloitsee. Taustalla maalaus Aarteita metsässä.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Totuus yhdistyy tarunhohtoon Arja Pykärin maalauksissa, joiden pääosassa ovat kiehtovat kauriseläimet. Salolaisen kuvataiteilijan teoksia on alkutalven ajan esillä Teijon Masuunin Studioon kootussa näyttelyssä Satua ja totta.

Pykäri on ikuistanut metsissä ja järvien rannoilla tapaamiaan eläimiä niin muotokuvan omaisiin maalauksiin kuin tilannekuviin. Öljyvärimaalausten lähtökohtina ovat todelliset kohtaamiset, joista hän on tehnyt sadunomaisia tulkintoja.

– Liikun paljon luonnossa ja olen valokuvannut kaikki maalauksissani esiintyvät eläimet. Kuvan ei tarvitse olla hyvä, koska käytän sitä vain muistiinpanona maalausta varten. Välillä eläinten anatomiaa pitää tarkistaa valokuvista, Pykäri kertoo.

Arja Pykäri: Olipa kerran.

Luontoretkillään eläimiä kohdatessaan Pykäri sanoo tajunneensa, että samassa todellisuudessa limittyy kaksi eri maailmaa.

– Maalauksissa valot ja varjot muodostavat toiseen maailmaan huoneita ja tiloja. Minulla ei ole mitään tietoa eläinten kokemasta todellisuudesta, joten kuvittelen sitä maalauksiini ja inhimillistän eläimiä kuten inhimillistän kaikkea, mitä maalaan. Kerran piirsin sarjan ruukuista, jotka nekin saivat inhimillisiä piirteitä, hän nauraa.

– Aiheista riippumatta pohdin taiteessani ihmisen olemusta, sisäistä maailmaa, erilaisuutta ja valintoja.

Pykärin teokset syntyvät sarjoina, joita hän maalaa useampia rinnakkain.

Arja Pykäri: Onnellisena.

Teijon näyttely käsittää kymmenen maalausta kauriseläimistä ja kolme linnuista. Yhtä lukuun ottamatta kaikki näyttelyn työt ovat viime vuonna maalattuja.

Teoksiin Suruttomat ja Onnellisena on ikuistettu lintuja rantavedessä ja laiturilla. Taiteilija sanoo kohtaamishetkellä kadehtineensa lintujen olotilaa.

– Linnut ovat isokoskeloita, mutta niiden lajinäköisyys ei ole olennaista, vaan tunnelma, joka hetkessä oli, Pykäri painottaa.

Hän nauttii heittäytymisestä taiteeseen, ja allekirjoittaa täysin pojanpoikansa Totti Pykärin kuusivuotiaana laukoman luonnehdinnan:

– Toissakesänä hän houkutteli Kiskon-mökillämme nuorempia serkkujaan piirtämään ja perusteli näille piirtämisen olevan siksi niin mukavaa, koska siinä on kaikki mahdollista.

Arja Pykäri: Lumous.

Vuonna 2015 kokopäiväiseksi kuvataiteilijaksi jättäytynyt Arja Pykäri työskenteli aiemmin kampaamoyrittäjänä ja kotiäitinä. Kuvataiteita hän harrasti pienestä pitäen. Alaluokilla prinsessojen linnoja esittävät piirrokset syntyivät Sakura-värikynillä.

– Kuvissa näkyi vain linna. Kaikki prinsessat pysyivät vain mielikuvituksessani, mutta linnat kuvastivat prinsessojen erilaista elämää. Samalla tavalla mielikuvitukseni laukkaa nykyään ja maalaan samalla idealla kuin silloin!

Arja Pykäri on tehokas värien käyttäjä. Hän maalaa sekä esittävää että abstraktia taidetta tyylin vuorotellessa.

– Teokseni ovat enimmäkseen öljyväritöitä erilaisille pohjille, mutta teen myös akvarelleja.

Arja Pykäri: Tuu mun mukaan.

Pykärillä on tänä vuonna tiukka näyttelytahti. Toukokuussa hän kokoaa näyttelyn yhdessä Hannu Nikanderin kanssa Turkuun Pyhän Henrikin Ekumeeniseen Taidekappeliin. Kesällä Pykäri pitää yksityisnäyttelyn ainakin Kustavin kunnantalolla ja Vehmaan kirjastossa. Joulukuussa on vuorossa yhteisnäyttely Tarja Seewaldin kanssa Kulttuurikeskus Crusellissa Uudessakaupungissa.

Satua ja totta – Arja Pykärin maalauksia esillä Teijon Masuunin Studiossa 7.3 asti. Avoinna la–su klo 12–16. Taiteilija paikalla lauantaina 16.1. klo 12–15. Vapaa pääsy.

Arja Pykäri: Tämä hetki.

KAMPAAJASTA KUVATAITEILIJAKSI

Arja Pykäri

  • Syntyi 30.7.1954 Mynämäellä.
  • Asuu Salossa aviomiehensä kanssa. Neljä lasta ja viisi lastenlasta.
  • Valmistui kuvataiteilijaksi helsinkiläisestä Taidekoulu Alfa-Artista vuonna 2016.
  • Päätoiminen kuvataiteilija toimi aiemmin kampaamoyrittäjänä.
  • Opettaa posliinimaalausta Salon kansalaisopistossa.
  • Salon Taiteilijaseuran, Turun Taiteilijaseuran ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen jäsen.
  • Osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 2010 ja pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2016.
  • Motto: Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan.
Arja Pykäri sekä teoksensa Lumous (vas.) ja Aarteita metsässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen