Bidenia odottaa vaikea työ

0
Mitään pehmeää laskua presidentti Joe Bidenille ei ole luvassa.

Yhdysvallat siirtyy keskiviikkona presidentti Joe Bidenin aikaan. Presidentinvaihdos on tällä kertaa tavallista merkittävämpi, sillä väistyvä presidentti Donald Trump on saanut kaaosta aikaan omassa maassa ja Yhdysvaltojen kansainvälisissä suhteissa.

Mikään helppo tehtävä ei Bidenia odota. Koko kansan presidentiksi on vaikea nousta, kun kahtiajako on voimistunut. Trumpin kannattajien hyökkäys Capitol-kukkulalle ja kongressiin osoitti, että pelko maan ajautumisesta sisällissodan partaalle ei sittenkään ole vain kaukainen uhkakuva.

Valkoisen talon vallanvaihto on perinteisesti ollut näyttävä juhla, jossa uusi presidentti vannoo virkavalan ja ottaa tehtävän vastaan. Tällä kertaa tilanne on toinen. Yleisön osallistumista hillitsevät koronan lisäksi myös mittavat turvatoimet.

Väistyvä presidentti Donald Trump ei ole myöntänyt vaalitappiotaan, vaan toistuvasti väittänyt vaaleja vilpilliseksi. Mitään todisteita vaalivilpistä hän ei ole kyennyt esittämään. Trump ilmoitti myös, ettei aio osallistua vallanvaihtotilaisuuteen.

Trumpin katsotaan kiihottaneen kannattajiaan mielenosoitukseen, mikä johti väkivaltaiseen hyökkäykseen kongressitalolle. Parhaillaan Trumpia vastaan on vireillä virkarikossyyte kapinaan yllyttämisestä.

Pelko väkivaltaisista mielenosoituksista on suuri erityisesti vallanvaihtoseremonian yhteydessä. Bidenin virkaanastujaistilaisuuden turvaamiseksi on tehty massiivisia turvajärjestelyjä.

Biden joutuu hyppäämään tehtävään ilman edeltäjänsä tukea. Työtä helpottaa, että hänellä on kokemusta sekasortoisesta tilanteesta jo 12 vuotta sitten, kun hän aloitti presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

Nyt Yhdysvaltojen sisäiset jännitteet ovat kuitenkin paljon vakavammat. Trumpin neljässä vuodessa on tapahtunut paljon.

Heti alkuun Bidenin työpöydällä odottaa neljä kriisiä. Hänen pitää tarttua koronapandemiaan, joka on iskenyt voimakkaasti Yhdysvaltoihin. Lisäksi maan heikko talous, ilmastonmuutos ja rodullinen epäoikeudenmukaisuus vaativat toimenpiteitä.

Euroopalle ja muulle maailmalle Joe Bidenin kausi tarkoittaa, että suhteet palautuvat normaalitasolle. Yhdysvallat on taas kumppani, joka ei toistuvasti aiheuta yllätyksiä ja mutkia yhteistyöhön.

Erityisen tärkeää on saada Yhdysvallat mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Biden on luvannut, että Yhdysvallat liittyy takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

Vaikeaksi Bidenin kauden tekee oman kansan kahtiajakoisuus ja Trumpin lietsomat valheelliset väitteet vaalivilpistä.

Koko maan eheyttämisessä on ratkaisevaa, miten republikaanipuolue pääsee irti Trumpin otteesta ja minkälaiseen yhteistyöhön puolue on valmis Bidenin ja demokraattien kanssa.