Ex-nokialaisten työllistyminen oli vaikeinta Salossa – yleisesti Suomi on selvinnyt ICT-alan rakennemuutoksesta hyvin

0
Nokialaisia matkalla Salohalliin kuulemaan huonoja uutisia helmikuussa 2012.

Suomi on noussut Nokian romahduksesta yleisesti ottaen hyvin, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen Etlan uusi tutkimus. Lähes 80 prosenttia ex-nokialaisista on tuoreimpien tietojen mukaan työllistynyt. Valtaosa on heistä on nykyisin töissä palvelusektorin yrityksissä.

Tutkimus kertoo myös, että työllistymisessä on sekä alueellisia että koulutustasosta johtuvia eroja: parhaiten ovat työllistyneet ylemmän korkeakoulututkinnon omaavat henkilöt, joista töissä on liki 84 prosenttia. Vähemmän koulutetuilla töitä on yli 73:lla prosentilla.

Tutkimuksen mukaan heikoimmin ex-nokialaiset työllistyivät Varsinais-Suomessa eli Salossa, parhaiten Oulussa ja pääkaupunkiseudulla. Tämä selittyy sillä, että vain Salossa oli matkapuhelinliiketoiminnan loppumisen aikaan tehdas ja tuotantotyöntekijöitä, joiden koulutustaso oli keskimäärin muita matalampi.

– Alueelliset erot ovat vuosien saatossa pienetyneet, tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Jyrkkö lisää.

Nokialta lähti ICT-alan rakennemuutoksen ja koko Suomen kriisivuosien 2009–2014 aikana peräti 21 300 työntekijää.