Huonoja rokoteuutisia

0
AstraZenecan rokotteita ei saadakaan EU-maihin niin nopeasti kuin odotettiin.

Rohkaisevat tiedot uusien koronarokotteiden valmistumisesta ovat vaihtuneet synkempiin uutisiin. Euroopassa on laskettu paljon AstraZenecan rokotusten varaan. Yhtiö on kuitenkin ilmoittanut, ettei se voikaan toimittaa odotettuun tahtiin rokoteannoksia EU-maille.

Euroopan komissio ja jäsenmaat vaativat lääkeyhtiöltä lisäselityksiä. On jopa epäilty, että rokotteita myydään kalliimmalla muihin maihin.

Jo etukäteen oli tiedossa, että kysyntä koronarokotteista tulee olemaan suurempaa kuin lääkeyhtiöt pystyvät rokotteita tuottamaan. EU:ssa sai ensimmäisenä myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote, ja senkään tuotantomäärät eivät ole pysyneet odotusten mukaisina. Modernan rokotetta on Eurooppaan saatu vain pieniä määriä.

Pettymys oli erityisen suuri, kun AstraZeneca kertoi tuotantovaikeuksistaan. Juuri tällä rokotteella oli tarkoitus käynnistää massarokotukset Euroopassa. EU:n myyntilupaa rokotteelle odotetaan perjantaina.

Lääkeyhtiö kehitti rokotteen yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa. Komissio teki elokuussa sopimuksen 300 miljoonasta rokoteannoksesta AstraZenecan kanssa. Sopimukseen kuuluu sadan miljoonan rokotteen optio. Lisäksi EU on lehtitietojen mukaan maksanut yhtiölle satoja miljoonia euroja tuotantokapasiteetin kasvattamisesta.

Uutiset AstraZenecan tuotantovaikeuksista yllättivät, sillä yleisesti arvioitiin, että lääkeyhtiöllä oli valmiita rokotteita varastossa odottamassa EU:n myyntilupaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maiden piti saada maaliskuun loppuun mennessä 80 miljoonaa rokoteannosta, mutta yritys pystyykin toimittamaan vain 31 miljoonaa annosta.

Tiedot ovat herättäneet epäilyjä, että rokotteita myydään paremmalla hinnalla muihin maihin. Lisäksi rokotekisassa nopeammin edennyt Britannia näyttää saavan AstraZenecan rokotteita sujuvalla tahdilla.

Lääkeyhtiö vastaa EU:n kritiikkiin ja muistuttaa, että EU:n ja Britannian kanssa on solmittu erilaiset sopimukset. Britannian sopimus tehtiin kolme kuukautta aikaisemmin. Yhtiö kiistää, että EU:lle tarkoitettuja rokoteannoksia myytäisiin muualle kalliimmalla.

Vaikea koronatilanne lisää paineita rokotemarkkinoilla. Tärkeintä koronan vastaisen taistelun voittamisessa on, että uuteen virukseen tehoavia rokotteita pystyttiin kehittämään nopeasti ja niiden valmistus käy jo vauhdilla.

EU:n yhteinen rokotehankinta on jäsenmaille tärkeää. Pienet maat, kuten Suomi, olisivat auttamatta jääneet jalkoihin, jos kaikki maat olisivat itsenäisesti kilpailleet rokotteista. Villi kilpailu olisi myös nostanut hintoja.

Euroopan unionin täytyy kuitenkin pitää puolensa ja taistella omien sopimusten puolesta. Juuri näissä tilanteissa EU:n pitää näyttää vahvuutensa.