Into jätevesiremontteihin laimeni Somerolla – korona kiritti vapaa-ajan asuntojen kunnostusta

0
Somerolla rakennuslupien määrä nousi viime vuonna hieman vuodesta 2019. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolla rakentamisen kokonaismäärä pysyi viime vuonna entisellä tasolla, vaikka rakennuslupien määrä nousi jonkin verran. Vuotta leimasi erityisesti kunnostusinnon laskeminen jätevesipuolella ja mökkien korjausboomi.

Somerolla käsiteltiin viime vuonna 78 rakennuslupahakemusta, kun vuotta aiemmin määrä oli 70.

– Muutos on niin pieni, että se menee normaaliin vaihteluun, Someron rakennustarkastaja Juha Kopra sanoo.

Toimenpidelupahakemuksia pienemmille kohteille haettiin sen sijaan selvästi edellisvuotta vähemmän. Viime vuonna hakemuksia jätettiin 48, kun vuonna 2019 luku oli 75.

– Jätevesiremontteja tehtiin aiempaa vähemmän. Vuonna 2019 jätevesijärjestelmien uusimisessa oli piikki, mutta viime vuonna niiden tekeminen taas hiipui, Kopra huomauttaa.

Haja-asutusalueiden jätevesiä koskevan lain mukaan pohjavesi- ja ranta-alueilla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät piti muuttaa määräysten mukaiseksi vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä.

Kopra toteaa, että Someron kiinteistöillä on jätevesipuolella vielä paljon tehtävää.

– Tilanne on sama kuin muuallakin.

Rakentamiseen johtavia ilmoituksia tehtiin viime vuonna 77, kun vuotta aiemmin luku oli 63. Kopra kertoo, että erityisesti vapaa-ajan asuntoja kunnostettiin ja paranneltiin viime vuonna innolla. Sama ilmiö näkyi koronavuonna myös rakennusalan ammattilaisten kalentereissa ja rautakauppojen myynnissä.

– Mökkien kunnostus näkyi myös neuvonnassa, sillä kyselyjä tuli paljon.

Uusille omakotitaloille myönnettiin viime vuonna vain kolme lupaa, kun vuonna 2019 lupia annettiin yhdeksän.

– Omakotitalojen lupamäärät ovat niin pieniä, että vaihtelu selittyy lähinnä sillä, mihin alku- ja loppuvuoden luvat sattuvat ajoittumaan, Kopra selittää vaihtelua.

Yhteensä Somerolla myönnettiin viime vuonna lupa vajaan 5 400 kerrosneliömetrin uudisrakentamiseen. Vuonna 2019 myönnettyjen lupien neliömäärä oli kaksinkertainen eli 10 800.

– Yksi iso navettalupa muuttaa nopeasti kokonaistilastoa, Kopra toteaa.