Jätevoimalan sivuvaikutus: puujätteen voi viedä maksutta LSJH:n jäteasemille

20
Salon Korvenmäkeen rakennetaan parhaillaan jätevoimalaa.

Vuoden 2021 alusta lähtien puujätteen pienkuormien tuominen Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemille on maksutonta, kertoo jätehuoltoyhtiö tiedotteessaan.

Puutavaran lisäksi puujätteeksi luokitellaan esimerkiksi puurunkoiset sängyt ja puutuolit, kirjahyllyt, parketti- ja laminaattilattiat, kuormalavat ja erilaiset puupohjaiset rakennuslevyt sekä puhdas sahan- ja kutteripuru.

– Pienet metalliosat, kuten naulat ja saranat eivät puujätteen seassa haittaa, eikä niitä tarvitse poistaa. Erilaiset pintakäsittelyt, kuten maali ja lakka, eivät myöskään ole haitaksi. Lämpökäsitelty puu otetaan vastaan puujätteenä, mutta painekyllästettyä puuta sen sijaan ei, LSJH:n tiedotteessa todetaan.

Asemille tuotu puujäte haketetaan, ja hake toimitetaan lämpölaitoksille.

Puujätteen muuttuminen maksuttomaksi on seurausta Korvenmäen jätevoimalasta. LSJH kertoo saavansa polttolaitoksen valmistumisen myötä säästöjä jätteen käsittelykustannuksista, mikä mahdollistaa kiertotalouden kehittämisen ja hintojen laskun.

– Alkaneena vuonna säästöt näkyvät asiakkaille lajitteluasemilla muun muassa puujätteen maksuttomuutena. Puujätettä tuodaan asemille paljon. Sitä löytyy joka kodista ja useammasta jätekuormasta, joten sen muuttuminen maksuttomaksi säästää monen kukkaroa, sanoo LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen tiedotteessa.

Maksutta vastaanotettavien jätteiden listalla on nyt yli 20 erilaista jätettä. Listalle on puujätteen lisäksi tänä vuonna lisätty myös 5–25-kiloiset nestekaasupullot sekä retkikeittimien pienet kaasupullot ja -patruunat.

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MH
1 vuosi sitten

Kylläpä sitä nyt ollaan armeliaalla päällä, kun vasta muutama vuosi sitten kyseinen puujäte muuttui maksulliseksi.

Tämähän on kuin kauppojen alennusmyynnit: ensin nostetaan hintoja, jotta alennukset saadaan näyttämään paremmalta. Saattaa seuraava puukuorma mennä naapuritontille ihan periaatteesta. Vieressä on toinenkin puun hyötykäyttäjä.

Maija
1 vuosi sitten
Reply to  MH

Eikö se salolainen slogan kuulu, että pitää suosia salolaista.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  MH

LSJH kätyreineen kyllä selaa varmasti hiki hatussa lakikirjaa löytääkseen jonkun lain, jonka nojalla he voivat pakko-ottaa puusi, kuten tekevät jo muulle ”jätteeksi” luokittelemalleen. Jotenkin jännästi kun esimerkiksi metalliesineet muuttuvat jo nyt LSJH:n omaisuudeksi, vaikkei kukaan ole pystynyt selkeästi määrittelemään, että missä kohdassa tuotteen elinkaarta tämä tarkkaan ottaen tapahtuu ja miten sen pystyy määrittämään. Kun siis ostan vaikka paistinpannun kaupasta, se siirtyy kaupan omaisuudesta minun omaisuudekseni. Sitten se on minun omaisuuttani siihen asti, että se eräs kaunis päivä vain maagisesti muuttuu ”jätteeksi” ja silloin se ei olekaan enää minun omaisuuttani vaan LSJH:n. Tämä automaattinen omistuksen siirtyminen yksityiskohtineen ei mulle ole vielä… Lue lisää »

Dallaaja
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Eihän sinua kukaan pakota viemään metallijätettäsi Korvenmäkeen, on varmasti muitakin metallinkeräysfirmoja kuten Kuusakoski. Se jäte muuttuu LSJH:n omistukseen kun sen päätät portista sisään tuoda. Olet vapaa päättämään miten jätteesi hävität kunhan lakia rikkomatta, sehän olisi optimaalinen tilanne jos pystyy omat jätepuunsa hyödyntämään polttamalla. Itse olen vaan tyytyväinen että voin parilla eurolla (nyt näemmä ilmaiseksi) päästä eroon vanhasta pöydästä.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Dallaaja

Et ilmeisesti ole seurannut vääntöä aiheen tiimoilta? LSJH on nimenomaan pyrkinyt estämään hyötyjätteiden luovuttamisen muille toimijoille väittäen, että jäte on kunnan ja sitä kautta heidän omaisuuttaan.

Olli.
1 vuosi sitten

Miten niin, ilmaista?? Maksetaanhan perusmaksua vuosittain.

Karniina
1 vuosi sitten
Reply to  Olli.

Todellakin: veroluonteinen maksu, jota kerää yritys ja joka pitää joka kiinteistön maksaa, vaikkei tuottaisi grammaakaan jätettä eikä käyttäisi LSJH:n palveluita ollenkaan. Koska yrityksillä ei Suomessa ole verotusoikeutta, koko maksu on laillisuudeltaan kyseenalainen, mutta suomalainenhan maksaa kiltisti kaiken mitä postiluukusta tipahtaa.

pertti
1 vuosi sitten

Kyllä minä suoisin Salaista jolla ei ole perusmaksua.

Salolainen
1 vuosi sitten

Meidän iso risukasa haettiin ja haketettiin. Meille maksettiin siitä 20€ kuutiometriltä. Koska hake on noin arvokasta polttoainetta, niin eikö siitä pitäisi raaka-aineen toimittajan saada riihikuivaa rahaa, varsinkin jos kuljettaa sen lajiteltuna hakettajalle?

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Salolainen

Toivottavasti et riko mitään LSJH tulkitsemaa lakia, kun sillä lailla menet myymään.

Mikko
1 vuosi sitten
Reply to  Salolainen

Tässä kannattaa ottaa huomioon että risukasasi hake on ns. puhdasta haketta josta saa hyvän hinnan. Jäteasemalle tuodussa puujätteessä on mukana epäpuhtauksia mm. metallia ja lasia jolloin hake menettää arvonsa kun sitä ei pysty normaalissa hakepoltossa hyödyntämään.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Mikko

Kyllä sinne Korvenmäkeen viedään yllättävänkin paljon risuja pensaista, puista jne.

Käyn Korvenmäessä muutaman kerran vuodessa.

Mikko
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Kyllä vain, eikös risujäte ole ollut aina ilmaista viedä?

Salolainen
1 vuosi sitten
Reply to  Mikko

Luulin, että LSJH:lle kerättävä puujäte pystytään hyödyntämään hakepoltossa, koska uutisen mukaan pienet epäpuhtaudet eivät haittaa ja hake toimitetaan lämpölaitoksille. Luulin sitten väärin, lämpölaitokset keräävät muuten vaan haketta nurkkiin, eivät polta. Meitä keräilijöitä on moneksi! Suora lainaus uutisesta:

”Pienet metalliosat, kuten naulat ja saranat eivät puujätteen seassa haittaa, eikä niitä tarvitse poistaa. Erilaiset pintakäsittelyt, kuten maali ja lakka, eivät myöskään ole haitaksi.
Asemille tuotu puujäte haketetaan, ja hake toimitetaan lämpölaitoksille.”

moninkertainen jätemaksun maksaja
1 vuosi sitten

Nyt kun syntyy säästöjä omistajakunnat varmaan odottaa jätelaitoksen voittovarojen palautuksia. Lain mukaan jätelaitoshan ei saa tuottaa voittoa. Odotellaan seuraavaa tilinpäätöstä. Jokos esim. vuoden 2019 voitto 1.254.155 euroa on jaettu?

Allan
1 vuosi sitten

Eihän sitä voittoa voi jakaa kunnille, kun sitä voittoa ei saa tulla.

Periaatteessa sitä ei voi jakaa edes työntekijöiden bonuksinakaan, kun se ei ole välttämätön palkkakulu.

Se pitää jakaa joko alennettuina jätemaksuina tai alennettuna perusmaksuna, siitä riippuen syntyykö voitto perusmaksusta vaiko jätemaksusta.

keijo.k
1 vuosi sitten

Toisaalta on osittain jaettu kun työntekijät ovat kuitanneet bonuseuronsa. Kunnille varmaan aletaan maksamaan kun paine kasvaa?

Mikko
1 vuosi sitten

Mistäköhän tuon summan repäisit kun koko laitos ei ole vielä edes käynnissä?

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Mikko

Jätelaitos on eri asia kuin siihen kuuluva jätteenpolttolaitos tai hienostikiertäen ekovoimalaitos, jätelaitosyhdistyksen määritelmien mukaan.

Kustannuslaskija
1 vuosi sitten
Reply to  Mikko

Tuo luku on suoraan virallisista tilinpäätöstiedoista repäisty tuloslaskelman viimeiseltä riviltä. Lounavoimahan ei jaa koskaan kaupungille osinkoja, kunhan ensin maksaa Kaukolämpö Oy:n pääomalainat. Lounavoimallahan on yli sadan miljoonan velat ja niissä riittää maksettavaa monelle tilikaudelle.