Kaukaa katsoen

0

Satelliittiyhteyden aiheuttaman viiveen takia olemme saaneet kontaktin kirjeenvaihtajaamme Washingtonissa vasta nyt. Olet aivan tapahtumien ytimessä. Miltä siellä näyttää ja mitä kuuluu Joe Bidenille?

– No, en nyt aivan päässyt näköetäisyydelle virkaanastujaisseremonioihin. Turvatoimien takia olemme Ylen toimittajan kanssa kolmen kilometrin päässä kongressitalolta. Täällä minä seison suojellussa susiturkissa ja cityminkkipuuhkassa.

Kuvaile nyt kuitenkin, millainen tunnelma siellä on?

– Tältä etäisyydeltä tunnelma on yhtä intiimi kuin jos seuraisi Halikon kirkon parkkipaikalta, kun Antti Ketonen laulaa Salon torilla.

Kun puhutaan presidentti Joe Bidenista, ei voi välttää mainitsemasta hänen ikäänsä. Donald Trump oli aloittaessaan 72, ja hänen edeltäjänsä Barack Obama täyttää 60 vasta tänä vuonna.

– Niin, neljännenneksikymmenenneksikuudennenneksi presidendendentiksi valittu Biden on 78-vuotiaana Yhdysvaltain historian vanhin valtionpäämies. Toisaalta pitää muistaa, että hän on kuitenkin Joseph Biden junior, ei senior, ja virkaanastujaisissa musisoinut soittokunta on perustettu 1700-luvun lopulla, mikä ei varsinaisesti liity Bidenin ikään, mutta tulipa nyt sanottua.

Epäilemättä kytket tämänkin jollain aasinsillalla Suomeen.

– No, nyt kun kysyit, niin toki. Paavo Väyrynen on ilmoittanut pyrkivänsä presidentiksi vuonna 2024. Hän täyttää samana vuonna 78.

Seremonioista sen verran, että siellä Amerikan maalla ne ovat hieman toisenlaiset kuin täällä Suomessa. Siellä presidentti puhuu ulkoilmassa kansakunnalle, meillä huoneilmassa eduskunnalle, vaikka toki lupaakin noudattaa lakia ja edistää kaikin voimin Suomen kansan menestystä.

– Totta. Ja täällä on muutakin ohjelmaa. Bidenin virkaanastujaisissa lauloivat täysissä pukeissa Stefani Joanne Angelina Germanotta eli Lady Gaga ja Jennifer Lynn Lopez eli J-Lo.

Olisiko meillä jotain opittavaa?

– Kyllä vain. Laulun soisi soivan Suomessakin. Ehdotan, että vuonna 2024 Suomen seuraava presidentti aloittaa kautensa Paula Julia Vesalan eli Vesalan saattelemana – jos moniosaajaksi osoittautunut Vesala ei itse ole se presidentti.

Ennen kuin lopetamme, on pakko sanoa kirjeenvaihtajalle, että sinulla on ollut nyt normaaliakin vaikeampaa pysyä asiassa. Onko jotain pielessä?

– Päinvastoin. Hiukan vain huimaa, kun tuntuu, että pystyy hengittämään ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.