Kaupunginjohtaja Tero Nissinen ei ota sheriffin tähteä, mutta haluaa eroon hallinnon kompasteluista

4
Kaupunginjohtaja Tero Nissinen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tero Nissinen joutuu Salon kaupunginjohtajana hyppäämään heti syvään päätyyn.

Kaupunginjohtaja saa valmistella ja esitellä lähes ensi töikseen kaupunginhallituksen vastauksen sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilan oikaisuvaatimukseen.

Mattila vaatii oikaisua virkasuhteensa purusta koeajalla, koska pitää purun perusteita asiattomina. Mattila on sanonut valittavansa asiassa hallinto-oikeuteen.

Oikeudessa on jo käsiteltävänä yksi valitus Salon sote-johtajasta. Sen teki johtajavalinnassa viime keväänä kakkoseksi jäänyt kaupunginlakimies Jari Niemelä.

Kaupunginjohtajan pöydälle päätyy aikanaan todennäköisesti myös tilapalvelujen kilpailutuksessa tehdyt puutteet. Asiassa tehdään ulkoinen tarkastus.

Tuoreessa muistissa on Jari Niemelän ja kaupunginhallituksen saama huomautus eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä. Sama taho moitti myös Salon rakennusvalvontaa.

Sosiaalisessa mediassa on jo toivottu, että ”sheriffi Nissinen” tulee ja puhdistaa kaupungin.

Nissinen ei halua ottaa kantaa yksittäisiin ja vielä käsittelyssä oleviin asioihin. Hän pitää myös sheriffi-nimitystä turhan raflaavana.

– Totta on, että ensimmäiseen kokoukseen tulee jo vaikeita asioita. Se on haastavaa, koska en ole itse ollut todistamassa tilanteita.

“On tärkeää kokea, että tehdään töitä yhteisen maalin eteen.”

Nissisen mukaan Salon päättäjät ovat toivoneet uuden kaupunginjohtajan keskittyvän aiempaa enemmän organisaation sisäisiin asioihin. Näin hän aikoo myös tehdä.

Vireillä on jo viilauksia hallintosääntöön ja sisäiseen ohjeistukseen. Nissinen haluaa selvittää, miten toimintakulttuuria on jalkautettu organisaatiossa alas asti.

– Teknisissä järjestelmissä on ehkä tarkentamista, etteivät asiat jää vahingossa roikkumaan. Nollatoleranssi välinpitämättömyydelle, sen on selvää, mutta myös järjestelmien pitää tukea muistamista.

Nissinen sanoo, että Salon virkamiesjohdossa on ollut paljon vaihtuvuutta. Uudet ihmiset ovat katsoneet asioita uusin silmin ja löytäneet myös parannettavaa.

Useissa organisaatioissa työskennellyt kaupunginjohtaja on itse huomannut, että Salossa ylempää johtoa tukeva keskijohto on säästetty kovin ohueksi.

– Siinä on ehkä yksi haasteiden syy. Toimialajohtajien tontit tuntuvat tukkeutuvan, koska asioiden valmistelu on turhan harvojen ihmisten käsissä. Johtamiseen, kehittämistyöhön ja valvomiseen tuntuu olevan aikaa kovin vähän käytössä. Organisaatioon tarkastelu ja siihen liittyvien prosessien läpikäyminen pitää ottaa esille jollain lailla. Kyse ei ole säästöistä vaan työn sujuvoittamisesta.

Nissinen heittää palloa myös poliittisille päättäjille. Päättäjien omalla toiminnalla on hänestä iso merkitys organisaation toiminnalle.

– Luottamus, ymmärrys, armollisuuskin, ja työrauha. On tärkeää kokea, että tehdään töitä yhteisen maalin eteen.

 

Lue myös:

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen miettii jo, mitä olisi Salo 2.0

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MH
1 vuosi sitten

”Kaupunginjohtaja saa valmistella ja esitellä lähes ensi töikseen kaupunginhallituksen vastauksen sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilan oikaisuvaatimukseen”

Miksi uusi kaupunginjohtaja valmistelee kaupunginhallituksen vastausta oikaisuvaatimukseen? Uudella kaupunginjohtajalla ei ole ollut osaa eikä arpaa kyseisessä hässäkässä.

Kansakouluakin käynyt ihminen
1 vuosi sitten

Uusi kaupunginjohtaja voi tietysti esittelevänä virkamiehenä esittää myös oikaisuvaatimuksen hyväksymistä, jos oikaisuvaatimuksessa esitetyt seikat edellyttävät esittelijän mielestä sitä.

On sitten kaupunginhallituksen asia päättää asiasta esittelyn pohjalta. Kaupunginhallituksen päätökseen esittelijä voi tietysti merkitä eriävän mielipiteensä, jos ei halua yhtyä tehtyyn päätökseen.

Näin ajattelen ihan kansakoulupohjalta.

Äänestäjä
1 vuosi sitten

Valitettavasti kaupunginjohtaja joutuu vielä pettymään salolaiseen suhmurointiin, elleivät sitten äänestäjät vaihda nykyremmiä.

Toivotaan parasta
1 vuosi sitten

Kaikki hyvin vielä, mutta kunhan ei saada Salon seudulle samanlaista sote-selkkausta kuin mitä oli Nissisen johtamassa Meri-Lapissa.

Tarkoitus oli turvata sote-palvelut oli toki järkevää, mutta niiden palveluiden siirtyminen yksityisen sektorin eli Mehiläisen hoidettaviksi ei välttämättä ollut paras ratkaisu. Silloinen Pihlajanlinna myös valitti päätöksestä.

Siellähän juoksi Arkadianmäeltäkin henkilöitä setvimässä selkkauksia.