Kemiönsaarella pohditaan: Pitäisikö Salon tarjota terveyspalveluja ruotsiksi?

3
Kemiönsaarella on ollut toivetta, että Salon lääkäripäivystyksestä saisi ruotsinkielistä palvelua.

Kemiönsaaren kunnanhallitus käsitteli marraskuussa 2016 kymmenen henkilön jättämää aloitetta, jossa kemiönsaarelaisille vaadittiin ruotsinkielistä palvelua Salon lääkäripäivystykseen. Asia jätettiin tuolloin pöydälle, ja siihen palattiin kesällä 2017, jolloin kaksi valtuutettua ehdotti aloitteen palauttamista uuteen valmisteluun.

Valmistelussa kävi ilmi, ettei Salon kaupunki ole velvoitettu tarjoamaan ruotsinkielistä palvelua asiakkailleen, sillä kaksikielisyysvaatimus koskee ainoastaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestämiä terveyspalveluita. Kemiönsaarelaiset ovat saaneet itse valita, käyttävätkö he TYKS:in vai Salon kaupungin tarjoamia palveluita silloin, kun Kemiönsaaren terveysasemalla ei ole ollut lääkäreitä työvuorossa.

Ensi viikolla asia tulee jälleen kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen Kemiönsaaren kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Peruspalvelujohtaja Harald Holmström uskoo, että tällä kertaa asia käsitellään loppuun asti, sillä perusteita aloitteen vaatimuksille ei ole.

– Kyse on periaatteessa väärinkäsityksestä. Aloitteen allekirjoittajat ovat eläneet siinä uskossa, että Salon kaupunki olisi velvoitettu tarjoamaan palvelua kahdella kielellä. Näin ei kuitenkaan ole, koska Salo on suomenkielinen kaupunki, Holmström selventää ja jatkaa.

– Näkisin näin, että asia käsitellään loppuun ensi viikon kokouksessa.

Kemiönsaaren kunnanhallituksen seuraava kokouspäivä on maanantaina. Tuolloin päätetään muun muassa se, miten pian neljä ja puoli vuotta vanhalle aloitteelle Salon lääkäripäivystyksen kaksikielisyysvaatimuksesta käy.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Turku tai Parainen
1 kuukausi sitten

Kemiön ja lähialueiden, jotka ovat ruotsinkielisiä, on hyödyllisempää keskittää palvelunsa Turun tai Paraisten suuntaan, jossa ruotsinkielellä asioiminen sujuu parhainten. Jollei pärjää täysin myös suomenkielellä.

Valtaosa tuon alueen väestöstä kyllä pärjää hyvin suomenkin kielellä.

Hej på dig
1 kuukausi sitten

Matka tietysti pitenee ja tie Turkuun on aivan onneton. Ihan hyvin voivat asioida Salossa. Kieli ei ole ongelma.

Veka
1 kuukausi sitten

Parainen on aivan tuhottoman kaukana Kemiönsaarelta katsottuna. Pitää ajaa Sauvon, Paimion, Piikkiön ja Kaarinan läpi. Naapurimaakunnan Tammisaarikin on lähempänä.