Kipinät sinkoilivat ennen peliä – Karhubasket latasi täyslaidallisen Vilppaan suuntaan

0
Karhubasketin tunteenpurkaus johti Korisliigalle harvinaiseen valtakunnalliseen medianäkyvyyteen. Kuva on Vilppaan ja Karhubasketin marraskuisesta ottelusta. (kuvat: SSS-arkisto)

Vilppaan 86–76-vierasvoittoon Karhubasketista päättynyt miesten korisliigaottelu ei loppusummerin jälkeen enää suuremmin puhuttanut. Kipinät sinkoilivat loppiaisena jo ennen ylösheittoa.

Karhubasketin nettisivuilla julkaistiin otteluennakko, jossa kritisoitiin voimakkain sanankääntein sekä Koripalloliittoa että Vilpasta. Karhubasket halusi siirtää ottelun, josta siltä puuttui eri syistä viisi pelaajaa.

Ensimmäinen Vilpasta koskenut osio kuuluu seuraavasti: ”Karhubasket haki koripalloliitolta ottelun siirtämistä, mutta Vilpas ei siirtoon suostunut. Salolaiset saapuvat lakeuksille verenmaku suussa. Sekä valmentaja Toiviainen että Vilppaan kravattiosasto haluaa voiton millä hinnalla hyvänsä.”

– Tässä on puolitotuus. Emme suostuneet jo ennen joulua pyydettyyn ottelusiirtoon. Kun pelasimme 30. joulukuuta, oli ilman muuta parempi, ettei seuraavaan otteluun tullut taas pidempää taukoa, kommentoi Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen SSS:lle.

– Alkuviikosta Karhubasket pyysi ottelusiirtoa liitolta heidän vähäisestä pelaajamäärästä johtuen. Tämä ei liittynyt millään lailla ennen joulua heidän pyytämäänsä ottelusiirtoon, vaan on aivan erillinen asia. Tätä uutta ottelusiirtoa ei Vilppaalta edes kysytty, vaan asia meni suoraan kilpailujaoksen päätettäväksi, hän lisää.

Toinen Vilppaan toimintaan liittyvä asia menee seuraavasti: ”Sivuhuomatus: Toiviainen ja salolaiset ovat ottaneet käyttöön omat koronaohjeet, sillä USA:sta töihin Suomeen tuleva henkilön pitää olla karanteenissa 10 päivää. Salossa tämä oli supistettu 72 tuntiin, mutta samoin Salossa on keväisin supistettu myös menestys.”

Tässä viitataan tilanteeseen, jossa Karhubasketin uusin pelaaja Osasumwen Osaghae Junior oli keskiviikkona omaehtoisessa karanteenissa. Vastaavasti Vilppaaseen kesken kauden tulleista yhdysvaltalaispelaajista Tyler Cheese ja Deondre Parks liittyivät joukkueen mukaan nopeammassa tahdissa.

Valtioneuvoston nettisivuilla todetaan seuraavaa: ”muille maahantulijoille suositellaan ensimmäistä koronatestiä enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen koronatestiin tulisi mennä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen. Toisen testin tulokseen saakka maahan saapujan tulisi olla omaehtoisessa karanteenissa majapaikassaan. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen.”

– Olemme varmistaneet asiat Koripalloliitolta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ennen kuin ulkomaalaispelaajamme ovat saapuneet Suomeen, Toiviainen sanoo.

Itse ottelun tapahtumista voi lukea Salon Seudun Sanomien nettisivujen raportista.

”Nämä tilanteet olivat ihan erilaiset”

Karhubasketin otteluennakossa tyrmättiin kovilla sanankäänteillä Koripalloliiton päätöksenteko ottelusiirron osalta. Lisää löylyä jutussa lyötiin sillä, että Helsinki Seagullsin ja Lapuan Kobrien ottelu päätettiin siirtää joitakin tunteja ennen kyseisen pelin alkua.

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm selvitti aiemmin tällä viikolla Salon Seudun Sanomissa, millä perusteilla Korisliigan otteluita tästä eteenpäin voidaan siirtää. Ensimmäinen on koko joukkueen asettaminen karanteeniin. Toisessa skenaariossa on tiedossa, että yleisöä saa ottaa katsomoon rajoitusten päättyessä pian ottelun alkuperäisen ajankohdan jälkeen.

– Seagulls–Kobrat-ottelun kohdalla toteutui ensin mainittu näistä vaihtoehdoista. Infektiolääkäri asetti Kobrien joukkueen karanteeniin. Joukkueen jäsenille tehtiin koronatesti torstaina, ja karanteenin mahdollinen jatko määräytyy testitulosten perusteella, Westerholm selvittää.

– Sen sijaan yksittäisten pelaajien oleminen karanteenissa tai joukkueen pieni pelaajakokoonpano ei ole siirron peruste. Näitä tiedusteluja tulee normaalistikin kausien aikana satunnaisesti, lähinnä flunssa-aallon aikoina. Nämä Helsingin ja Kauhajoen ottelujen tilanteet olivat keskenään ihan erilaiset, hän mainitsee.

Kilpailujohtaja toteaa, että saman aiheen tiimoilta hänelle ehti ennen SSS:ää soittaa kolme valtakunnallista tiedotusvälinettä.

– On sääli, että huomio kiinnittyy tällaisiin asioihin, kun loppiaisen kierroksella nähtiin monenlaisia hienoja tarinoita. Lähtien Korihaiden ja Kouvojen yllätysvoitoista sekä vaikkapa Thomas Vehmasen hienosta peliesityksestä kyseisessä Karhubasket–Vilppassa.

Neljä tämän kuvan kuudesta pelaajasta ei osallistunut loppiaisen otteluun.

Jutun kirjoittajan kommentti: Monen asian summa

Karhubasketin ja Vilppaan ottelun tietynlainen lässähtäminen oli useamman yksittäisen asian summa.

Karhubasket olisi joka tapauksessa pelannut pelin kahden yhdysvaltalaispelaajan voimin, kun joukkueesta lähteneiden Brandon Spearmanin ja Daniel Utomin tilalle hankittiin tässä vaiheessa vain Osasumwen Osaghae Junior. Hänen piti seuran tulkinnan mukaan olla vielä karanteenissa, joten jäljelle olisivat jääneet TJ Holyfield ja Collin Malcolm.

Okko Järven ja Mikael Laihosen loukkaantumiset ovat puolestaan tavanomaisia urheiluun kuuluvia tilanteita. Osaghaen, Järven ja Laihosen poissaollessa joukkueen koko olisi ollut kahdeksan pelaajaa.

Koronakaranteenin – joista toisen pelaajan osalta kyse oli flunssaoireista – myötä keskiviikon pelaavasta kokoonpanosta putosi vielä kaksi miestä.

Karhubasketin pelaajamateriaali on mestaruusvuosinakin ollut kapeahko. Tämä määrä poissaoloja tuntuisi toki missä tahansa joukkueessa, mutta nyt se osui kouriintuntuvasti Kauhajoelle. Näin siitäkin huolimatta, että aiemmista pienen roolin pelaajista etenkin Thomas Vehmanen pelasi loppiaisena loisto-ottelun.

Tilanne on täysin hypoteettinen, mutta kuvitellaan Vilppaalta otettavaksi kokoonpanosta pois viisi samojen kaliiberien pelaajaa. Valitaan viisikoksi Elias Eerikinharju, Ladarien Griffin, Myles Stephens, Deondre Parks ja Teemu Rannikko.

Jäljelle jäävät siinä tapauksessa Perttu Blomgren, Aatu Kivimäki, Mikko Koivisto, Riku Laine, Juho Nenonen ja Jeremiah Wood sekä PeU-Basketista nostettu Saiquan Jamison. Kun Rannikko puuttui keskiviikkona todellisuudessakin, otettaisiin Karhubasketilta tässä esimerkissä pois Bojan Sarcevic.

Äärimmäisen vaikeaahan Vilppaan olisi tuollaisella kokoonpanolla ollut voittaa lähes täyttä Karhubasketia. Silti salolaisten pelaajamateriaali on edelleen laajempi, vaikka ero ei aivan aiempien vuosien luokkaa olekaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments