Korona-ajan keikka kaupassa – Olli Varonen otti sellonsa ja lähti yleisön luokse Somerolle

1

Satakunta ihmistä altistui keskiviikkona Somerolla klassiselle musiikille, kun salolainen ammattisellisti Olli Varonen lähti soittamaan sinne, missä yleisöä taatusti olisi. Hän sopi S-marketin päällikön Kari Määtän kanssa tempauksesta havainnollistaakseen sekä suurelle yleisölle että päättäjille ja tapahtumajärjestäjille, että musiikki ei tartuta koronaa.

– Suuret ihmisjoukot käyvät koronapandemiankin aikaan kaupoissa, mutta konserttiin he eivät saa kokoontua, Varonen suree.

– Esiintyvien taiteilijoiden ahdinko on tullut esille ympäri maata, kun olen jutellut alan ihmisten kanssa. Tapahtumajärjestäjät miettivät, saako tilaisuuksia järjestää ja milloin, ja jos saa, uskaltavatko ihmiset tulla paikalle.

Olli Varonen ymmärtää koronarajoitusten tarpeellisuuden, mutta toteaa, että musiikki sinällään ei levitä tartuntoja. – Rajoituspäätöksiä tehtäessä pitäisi ymmärtää, että kirkossa tai muussa isossa tilassa pystyy helposti järjestämää konsertin turvallisesti. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Varonen toteaa, että ainakin kamarimusiikin konserteissa kuulijat käyttäytyvät ”säntillisesti ja maltillisesti”.

– Jos uskaltaa käydä kaupassa, pystyy varmasti käymään myös järkevästi toteutetussa konsertissa.

Varonen huomauttaa, että kamarimusiikin konsertit vetävät tavallisesti pieniä yleisöjä: isoihinkin paikkoihin kerääntyy yleensä 50–60 kuulijaa ja pienemmissä on tyypillisesti parikymmentä.

– Someron S-marketissa kävi puolessa tunnissa moninkertainen määrä, hän vertaa.

Someron kulttuurituottaja Liisa Mattila on samoilla linjoilla Varosen kanssa.

– Pystyisimme nytkin järjestämään tapahtumia turvallisesti kaikkien annettujen ohjeiden mukaisesti. Maaliskuun jälkeen ei ole tullut tietoon yhtään tapausta, jossa koronatartunta olisi saatu kulttuuritilaisuudessa, hän muistuttaa.

– Yleisömäärärajoitusten lisäksi toinen suuri ongelma on se, että ihmisiä on varoiteltu niin paljon, ettei kukaan uskalla osallistua mihinkään, vaikka jotain järjestettäisiinkin. Toivottavasti rokote tuo muutoksen tilanteeseen.

Liisa Mattila ja Olli Varonen painottavat kulttuurielämysten merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Mattila painottaa kulttuurin lisäävän ihmisten hyvinvointia ja olevan tärkeitä mielenterveydelle.

– Huomaan itsestäni, että olen ihan kypsä, kun en pääse kokemaan kulttuurielämyksiä livenä. Ruudun ääreltä seurattuna suorankaan esityksen tunnelma ei ole sama ja esiintymistilanteen sosiaalinen puoli jää puuttumaan.

Mattila pyrkii järjestämään seuraavan konsertin Kiiruun talolle 19. maaliskuuta. Kolmihenkinen Tango del Norte esittää silloin argentiinalaisen säveltäjä Astor Piazzollan (1921–1992) musiikkia.

Perttelin Kaivolassa asuva Varonen päätyi soittamaan mielenilmaustaan Somerolle paikkakunnan kulttuurimyönteisen asenneilmapiirin takia.

– Olen tehnyt täällä paljon yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan kanssa.

S-marketin asiakkaat olivat ilahtuneita keskiviikkoiltapäivän yllätyskonsertista.

– Aivan ihana idea, huokaisi Vilhelmiina Halinen.

– Sellon pehmeä ääni tuo levollisen olon, Leena Laurén kuvaili.

– Mukavaa vaihtelua, kiitti kuulokokemustaan S-marketissa työskentelevä Tuula Hovi-Kulmala.

 

Kaipaatko elävää musiikkia?

Marko Räty, Somero

– Ehdottomasti. Keikoilla tulee normaalioloissa käytyä niin usein kuin ehtii. UMOn keikka oli viimeinen ennen koronarajoituksia. Ensi kesänä täytyy päästä Pori Jazziin ja muille festareille.

 

Hellevi Salonen, Vaasa.

– Totta kai. Vuoteen ei ole päässyt tansseihin. Menemme tanssimusiikin perässä Someron ja lähiseudun lavoille heti, kun se on mahdollista. Musiikki soi nyt radiosta kaiket päivät.

 

Vilhelmiina Halinen, Somero.

– Joo! Elävä musiikki on ihan toista kuin vehkeiden kautta tuleva. Olen kaikenlaisen musiikin ystävä ja kuuntelen sitä laidasta laitaan, mutta nyt kaipaan erityisesti oopperaan Helsinkiin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Iloa arkeen?
1 vuosi sitten

Olisikohan kannattanut valita vähän iloisempaa musisointia, niin mammat olisivat edes vähän jarruttaneet? Hautajaistunnelmat tässä tuppaa muutenkin jo olemaan. Muuten ihan ok idea:)