Korona karkotti Plazan kävijöitä, mutta ostoksia tehtiin lähes vanhaan malliin

2
Vesa Jokinen on huomannut sen, miten salolaiset ovat välttäneet koronapandemian aikana kauppakeskuksessa käymistä. Timanttisten Plazan toimipisteessä myyntimäärät putosivat selvästi, kun taas Turuntien toimipisteessä lukemat kohosivat liki samassa suhteessa. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Kävijämäärissä pudotus on iso, mutta myyntimäärissä voidaan puhua jopa torjuntavoitosta. Näin voisi tiivistää Kauppakeskus Plazan koronavuoden 2020, jolloin kävijöistä hävisi noin kolmannes, mutta myynneistä ainoastaan vajaa viidennes.

Se selittyy kertaostosten kasvulla.

– Keskiostoksen summa on kasvanut yli 30 prosenttia. Se tarkoittaa noin viittä euroa ostoskertaa kohti. Se on kyllä aika huikea nousu ja kertoo myös ostoskäyttäytymisen muutoksesta vuoden aikana. Käytiin harvemmin, mutta kun käytiin, ostettiin enemmän, tiivistää Plazan kauppakeskusjohtajana marras–joulukuun taitteessa aloittanut Riikka Tuomainen.

Vuonna 2019 Plazassa laskettiin yhteensä noin 2,8 miljoonaa käyntikertaa ja myyntiä kertyi kaikkinensa noin 44 miljoonan euron edestä. Viime vuodelle käyntimäärälukema putosi runsaaseen 1,8 miljoonaan ja myynti laski puolestaan reiluun 36 miljoonaan.

Plazassa on ollut viimeiset kymmenen kuukautta enimmäkseen väljää. Salolaiset ovat harventaneet käyntikertojaan ostoskeskuksessa, mutta samalla myös kertaostosten suuruus on kasvanut.

Kävijämäärävertailun perusteella Plazan vuoden 2020 voi jakaa neljään osaan: alkuvuoden nousuun, kevään täyspysähdykseen, kesän loivaan elpymiseen ja loppuvuoden hiljaiseen hiipumiseen.

– Kävijämäärissä oli alkuvuoden aikana jopa hieman kasvua edeltävään vuoteen verrattuna. Maalis–toukokuu olikin sitten aikamoista kyytiä. Se oli selvästi pahin pudotus vuoden aikana, vaikkeivät kävijämäärät palanneet normaalitasolle enää missään vaiheessa loppuvuoden aikana.

Jos maalis–toukokuu oli hankala, vaikuttivat myös loppuvuoden rajoitukset merkittävästi tärkeään joulusesonkiin. Se jäi vääjäämättä torsoksi, kun jouluostoksia tehtiin paljolti muualla kuin kauppakeskuksissa.

– Ihmiset olivat siinä vaiheessa jo ehkä löytäneet toisenlaisia tapoja ostosten tekemiseen, Tuomainen miettii.

Tämän vuoden alku on näyttänyt Tuomaisen mukaan Plazassa pitkälti siltä, mistä marras–joulukuu antoi osviittaa. Kävijämäärät ovat noin kolmanneksen jäljessä viime vuoden alun lukuja, ja nopeat toiveet kävijämäärän nousussa lepäävätkin koronapandemian talttumisessa. Myös pakkanen tekisi hyvää myynnille.

– Kovilla pakkasilla huomasi, että väkeä oli enemmän liikkeellä. Toivotaan, että pakkaskelit jatkuvat, sillä silloin ostoksille tullaan mielellään lämpimän parkkihallin kautta, Tuomainen hymyilee.

Plaza oli vielä 2010-luvun taitteessa Suomen 20 suurimman kauppakeskuksen joukossa sekä käynti- että myyntimäärävertailussa. Tuolloin kauppakeskuksessa kävi vuosittain yli 4 miljoonaa asiakasta ja vuotuiset myynnit kipusivat 50 miljoonan päälle.

Nokia-vetoinen Salo eli silloin vielä viimeisiä ”kulta-ajan” vuosiaan, mutta Tuomaisen mukaan puitteet ja edellytykset samanlaisiin lukuihin ovat edelleen olemassa. Se vaatii rakenteellisia muutoksia ja uusia liikkeitä sekä Plazaan että myös vireää toimintaa kauppakeskuksen ympärille.

– Se on totta kai tavoite. Sijainti on edelleen loistava ja tilat ovat samat kuin kymmenen vuotta sitten, Tuomainen muistuttaa.

Keskusteluja uusista liikkeistä käydään Tuomaisen mukaan ”jatkuvasti”, joskaan koronaepidemian jatkuminen ei helpota työtä.

– Uusien vuokralaisten etsiminen on pitkä prosessi, ja nyt korona aiheuttaa ketjuille vielä epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Minulla on vahva usko siihen, että saamme Plazaan monipuolisuutta ja uusia vuokralaisia tulevaisuudessa.

Kauppakeskus Plaza lukuina
Yli 16 000 neliötä liiketilaa

  • Rakentamisvuosi: 1992, remontoitu 2006
  • Omistajat: Keskinäinen Työeläkeyhtiö ELO (50%) ja Suur-Seudun Osuuskauppa SSO (50%)
  • Autopaikkoja yhteensä: 750 (katettuja 500)
  • Kävijämäärä 2020: 1,85 miljoonaa
  • Myyntimäärä 2020: 36,5 miljoonaa euroa
  • Vuokrattavaa liiketilaa yhteensä: 16 577 neliötä, 37 liiketilaa
  • Toimistotilaa: 436 neliötä
  • Vuokrattava kokonaispinta-ala yhteensä: 17 013 neliötä

”Kyllä sen heti huomasi, kun kauppakeskuskäyntejä kehotettiin välttämään”

Plazan Timanttisissa koronapandemia on näkynyt siten, että kokonaismyynti laski vuonna viime vuonna 17 prosenttia edelliseen verrattuna. Toimitusjohtaja Vesa Jokinen harmittelee, että kauppakeskukset on nostettu tikun nokkaan jopa hallitustasolla korona-aikana vältettävistä paikoista. Harmituksen ymmärtää, kun katsoo Plazan tunnelmaa tavallisena torstai-iltapäivänä: ihminen siellä ja toinen täällä, turvaväleillä varustettua tilaa vaikka muille jakaa.

– Kyllä sen heti huomasi, kun kauppakeskuskäyntejä kehotettiin välttämään. Turuntien myymälässä myynti kasvoi jotakuinkin saman verran viime vuonna mitä Plazassa laski. Jollain tavalla kivijalkaliike vilkkaan kadun varrella mielletään turvallisemmaksi vaihtoehdoksi, toimitusjohtaja Vesa Jokinen miettii.

Yrityksellä on ollut liike Plazassa sen avajaispäivästä vuodesta 1992 lähtien. Vaikka mennyt vuosi oli Plazan liikkeelle vaikea, uskoo Jokinen parempaan tulevaan.

– Ennustuksia on vaikea tehdä, mutta koronan ehdoilla tässä mennään. Jos miettii kauppakeskuksen vetovoimaa ylipäänsä, niin tyhjiä liiketiloja ei saisi olla kovin montaa. Aika äkkiä ihmiset äänestävät silloin jaloillaan, Jokinen sanoo.

Palvelupuolelle hän kaipaisi nuorten vaatteita myyviä liikkeitä.

– Nuoriso vaikuttaa paljon siihen, missä perhe käy ostoksilla. Jos nuorille ei saa vaatteita Salosta, nousee houkutus lähteä esimerkiksi Raision Myllyyn silloin.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lampsija
1 kuukausi sitten

Haastateltava kritisoi koronarajoituksia ja ihmetteli turhan pitkiä turvavälejä Plazassa.

No, mistähän ne johtuvat, munasta vai kanasta?

Keijo K.
1 kuukausi sitten

Ihmettelen tuota hirveää nillitystä koronan aiheuttamista tappioista kaupan ja palvelun aloille. Miksi näistä uutisten haastatteluista saa toisenlaisen kuvan?

Suurille, jopa pörssiyrityksille jaetaan miljarditukia, ja yritykset irtisanovat työntekijöitä ja jakavat osinkoja.

Korona aiheuttaa tosiaan käsittämättömiä asioita. Ainoastaan vähempiosaiset jäävät kaikkien tukitoimien ulkopuolelle.