Korona kurittaa kulttuuria

0
Moni teatteri rajoitti katsojamääriä syksyllä ennen kuin esityskausi keskeytyi kokonaan. Kuvassa Turun kaupunginteatterin penkkejä.

Korona on vaikeuttanut arkea monella saralla. Yksi merkittävästi kärsinyt ala on kulttuuriala, jolle kokoontumisrajoitukset ovat olleet myrkkyä.

Salossa esimerkiksi teatterit ovat joutuneet perumaan valtavan määrän näytöksiä: pelkästään Teatteri Provinssin kalenterista on kadonnut miltei 80 esitystä.

Elokuvateatterit menettivät puolestaan yhden vuoden tärkeimmistä sesongeista, kun kokoontumisrajoitukset ovat pitäneet väen poissa teattereista koulujen joululomalla.

Yleisölle kulttuurialan tilanne on ollut harmillinen. Ilman kulttuuria moni elämys ja kohokohta jäävät kokematta. Nettilähetys teatteriesityksestä tai konsertista ei ole aidon tapahtumakokemuksen veroinen.

Tekijöille kyse on vielä paljon enemmästä: taiteen tekemisen ja kokemisen riemun rinnalla kulkevat kysymykset toimeentulosta ja toiminnan jatkuvuudesta.

On hyvä, että valtio on tukenut kulttuurialaa taloudellisesti koronaepidemian aikana, mutta toiminnallisesti parasta olisi asiakkaiden paluu kulttuurin pariin. Kulttuurialan toimijoiden motivaatio tai tulevaisuus eivät synny tyhjien katsomoiden tukemisesta.

Moni kulttuurialan toimija kokee koronarajoitusten kohdelleen kulttuurialaa erityisen rankasti. Näkemys on helppo ymmärtää: samaan aikaan, kun kulttuuritapahtumia on jouduttu perumaan, ihmiset ovat kokoontuneet esimerkiksi ostoskeskuksiin ja ravintoloihin.

Uusi vuosi antaa luvan odottaa parempaa. Koronarokotusten alkaminen helpottaa paluuta kohti normaalia koko yhteiskunnassa.

Työtä kulttuurialan toimintaedellytysten kohentamiseksi voidaan kuitenkin tehdä – ja pitääkin tehdä – jo ennen laumasuojan syntymistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi joulun alla ministeriön asettaman työryhmän laatineen periaatteet, joita noudattamalla tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti myös koronaepidemian aikana.

”Tarkoitus on, että epidemiatilanteen rauhoittuessa ihmiset uskaltavat käydä Vastuullisen tapahtuman -leimaa kantavissa tapahtumissa” sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ministeriön tiedotteessa.

Tavoite on hyvä, ja monet kulttuurialan toimijat ovat jo aiemmilla toimintatapojen muutoksilla osoittaneet osaavansa vastuullisen tapahtumien järjestämisen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments