Koronavuosi ei vähentänyt rikollisuutta Salossa ja Somerolla

1
Huumausainerikosten määrä kasvoi Salossa viime vuonna 13 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. Kuva: TS-arkisto/Jari Lairikko

Koronavuosi ei vähentänyt Salon seutukunnan rikollisuutta, kertoo rikoskomisario Juhani Malmberg Salon poliisilaitokselta.

– Alkuvuoden koronasulku hiljensi vähän, mutta sen jälkeen tutkittavien tapausten määrä oli runsas. Eniten työllistivät taparikolliset, jotka tekevät useita peräkkäisiä rikoksia. Välillä joku heistä päätyy vankilaan, mutta vapautumisensa jälkeen henkilö jatkaa taas rikosten tekemistä, Malmberg toteaa.

 

Poliisin rikostilastojen mukaan rikoslakirikoksia kirjattiin Salossa viime vuonna 4 395. Määrä nousi reilulla viidellä prosentilla vuoteen 2019 nähden.

Somerolla rikoslakirikosten määrä nousi peräti ähes 46 prosentilla, ja niitä tehtiin viime vuonna 589. Nousu liittyy pääasiassa liikennerikosten lisääntymiseen.

Somerolla liikennerikokset yli kaksinkertaistuivat: määrä kohosi 124:stä 269:ään. Eniten lisääntyivät liikenneturvallisuuden vaarantamiset, joita oli viime vuonna 208.

– Somerolla liikennerikosten määrän suurta kasvua selittää tehostettu liikennevalvonta. Alueella katsottiin olevan tarvetta liikennevalvonnan lisäämiselle, Malmberg toteaa.

 

Salossa poliisin tietoon tulleiden liikennerikosten määrä kasvoi kahdeksalla prosentilla, ja yhteensä niitä kirjattiin viime vuonna 1 395. Liikenneturvallisuuden vaarantamiset, ajokortitta ajamiset ja rattijuopumukset lisääntyivät.

– Rattijuopumukset alkavat olla jo enemmän huumausaineiden kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisia, Malmberg sanoo.

Huumausainerikosten määrä kasvoi Salossa vuoden takaisesta 13 prosentilla. Yhteensä tapauksia oli viime vuonna 307.

– Huumausainerikollisuuden määrän kasvu näkyy myös oheisrikollisuuden kasvuna. Huumeidenkäyttäjät tekevät esimerkiksi varkauksia, että pystyvät rahoittamaan käytön, Malmberg toteaa.

 

Omaisuusrikokset lisääntyivät Salossa kuudella prosentilla. Muun muassa varkauksien ja näpistysten määrä kasvoi.

– Myös nettipetokset työllistivät poliisia paljon. Helppoa rahaa saadaan myymällä olematonta tavaraa netissä, Malmberg kuvailee.

Omaisuusrikoksia tehtiin yhteensä 1 926. Niihin lukeutuvat myös esimerkiksi rahanväärennykset, joita oli Salossa viime vuonna 15, kun toissa vuonna niitä oli vain viisi.

– Rahanväärennöksiä tehtiin aiempaa enemmän. Esimerkiksi 50 euron seteleitä, joissa on kyrilliset kirjaimet, Malmberg mainitsee.

Somerolla omaisuusrikoksia tehtiin 199, myös kuutisen prosenttia vuotta 2019 enemmän. Huumausainerikosten määrä säilyi suunnilleen ennallaan ja oli 17.

 

Henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, joihin kuuluvat muun muassa pahoinpitelyt, vähenivät viime vuonna Salossa vajaalla 10 prosentilla. Niitä kirjattiin yhteensä 257. Murhia ja tappoja ei tehty ainuttakaan, mutta tapon yrityksiä viisi.

Somerolla henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia oli viime vuonna 28, mikä on 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Murhia oli yksi, tappoja kaksi ja tapon yrityksiä yksi.

Seksuaalirikosten määrä sen sijaan kasvoi viime vuonna sekä Salossa että Somerolla. Salossa seksuaalirikoksia tehtiin 27 eli 35 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Niistä eniten lisääntyivät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, joita oli 12 tapausta. Vuonna 2019 tapauksia oli seitsemän.

Somerolla seksuaalirikostapauksia oli viisi, kun toissa vuonna niitä oli kolme. Lisäys tuli lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä, joita oli viime vuonna kolme.

– Määrät vaihtelevat vuosittain, joten vaihtelu ei ole huolestuttavan suurta. Yksikin tapaus on tietysti liikaa, Malmberg toteaa.

 

Salon rikostilastoissa näkyy myös Psykoterapiakeskus Vastaamon tapaus, jossa kymmenien tuhansien ihmisten potilastietoja varastettiin Vastaamon potilastietokannasta ja julkaistiin pimeässä verkossa. Tietomurron uhreille lähetettiin kiristysviestejä.

Tähän liittyen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen oli Salossa viime vuonna eniten lisääntynyt rikos. Kun vuonna 2019 tapauksia oli neljä, vuonna 2020 niitä oli 57. Myös kiristyksen yritysten määrä moninkertaistui ja kohosi kuudesta 55:een. Somerolla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisiä ja kiristyksen yrityksiä oli viime vuonna seitsemän, kun toissa vuonna oli ainoastaan yksi kiristyksen yritys.

Rikoslakirikoksiin kuuluvat rikoslakiin kirjatut rikokset, eli pääsääntöisesti kaikki vakavimmat rikokset, joista voi saada vankeutta. Niiden ulkopuolelle jäävät erilaiset rikkomukset.

 

Jos mukaan luetaan myös rikoslakiin kuulumattomat rikokset, silloin rikosten määrä väheni viime vuonna Salon seutukunnassa. Poliisin tilastojen mukaan kaikkien rikosten kokonaismäärä oli Salossa 5 404, eli 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Somerolla kaikkien rikosten määrä laski vajaalla kahdella prosentilla ja oli 742.

Kaikkein merkittävimmin vähenivät liikennerikkomukset, joiden lukumäärä laski sekä Salossa että Somerolla reilulla 60 prosentilla. Salossa niitä oli nyt 923 ja Somerolla 136.

– Liikennerikkomusten määrä on romahtanut koko maassa, mikä liittyy kesäkuussa tapahtuneeseen tieliikennelain uudistukseen. Esimerkiksi parkkipaikkakolareita ei enää kirjata liikennerikkomuksiksi, Malmberg selittää.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kyllästynyt
1 vuosi sitten

Salo on Suomen pahimpia huumekaupunkeja. Myyjät saavat vapaasti diilata kamaa ja koukuttaa nuoria lisää ja lisää. Onko täällä edes poliiseja? Tuntuu, ettei heitä edes kiinnosta ottaa näitä kiinni.

Koukussa olevat varastavat tavaroita kaupoista ja ihmisiltä, ja myyvät ne, että saavat rahaa aineisiin, ja kaikki tämä tapahtuu ihan näkyvillä. Salossa on alueita missä ei tee edes mieli liikkua, kun ovat täynnä myyjiä, käyttäjiä ja häiriöitä.

Ihan julkisesti piikitellään ja ruiskuja näkyy siellä sun täällä.

Hoitoon pääsykin on yhtä byrokratiaa ja tosi vaikeaa ja kestää kauan. Siinä olisi jo yksi asia kiireellisesti korjattavaksi.