Koronavuosi hiljensi Salon uimahallia – kävijöitä yli kolmannes vähemmän kuin toissa vuonna

0
Salon uimahalli on ollut suljettuna yleisöltä 3. joulukuuta lähtien. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon uimahallin kävijämäärä laski viime vuoden aikana koronaepidemian vuoksi yli kolmanneksella. Vuoden 2020 aikana Salon uimahallissa oli 138 296 kävijää, kun vuonna 2019 kävijöitä oli 216 218.

– Määrään vaikutti, että uimahalli oli suljettuna kolme ja puoli kuukautta: maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun sekä 3. joulukuuta lähtien, toteaa Salon vapaa-aikajohtaja Hilpi Tanska.

Kesällä uimahallissa ei ollut käyttökatkoa, mutta kävijämäärää rajoitettiin ja vain puolet suihkuista ja pukukaapeista oli käytössä. Ihmiset vähensivät uimahallikäyntejään muutenkin.

– Vaikka kävijämäärää oli rajoitettu, ei uimahallin ovelta jouduttu käännyttämään väkeä. Uimahalli hiljeni selvästi, Tanska kertoo.

Syksylläkin kävijämäärät pysyivät normaalia pienempinä. Kun vuoden 2019 syyskuussa kävijöitä oli 21 000, viime syyskuussa heitä oli 15 500. Vuoden 2019 marraskuussa uimahallissa kävi puolestaan 24 000 ihmistä ja viime vuoden marraskuussa alle 16 000.

– Ihmiset ovat olleet varovaisempia, Tanska myöntää.

 

Tällä hetkellä Salon uimahalli on ollut suljettuna 3. joulukuuta lähtien.Koulut ovat voineet käyttää sitä opetukseen ja muun muassa fysioterapeutit ovat viime viikosta lähtien voineet käyttää sitä yksilöterapiaan, mutta muuten hallin ovet ovat kiinni.

– Lauantaina alkavat lasten uimakoulut, mutta muuta ohjattua toimintaa kaupunki ei tällä hetkellä uimahallissa järjestä, Tanska kertoo.

– On esimerkiksi paljon 80–90-vuotiaita ihmisiä ja pitkäaikaissairaita, jotka eivät voi lähteä hiihtoladulle, vaan heille vesiliikunta on ainoa soveltuva liikuntamuoto. He käyvät säännöllisesti uimahallissa, ja sillä on heille myös sosiaalinen merkitys. Heille emme voi tällä hetkellä valitettavasti tarjota juuri mitään, hän pahoittelee.

Toistaiseksi uimahalli on suljettu yleisöltä 24. tammikuuta saakka, mutta epävarmaa on, voidaanko hallia avata käyttöön vielä sen jälkeenkään. On vain odotettava, mitä koronarajoitusten jatkumisesta taas ensi viikolla linjataan Varsinais-Suomen tasolla, ja Salo tekee sen pohjalta omat ratkaisunsa. Nähtäväksi jää, päästäänkö ohjattuja vesiliikuntaryhmiä aloittamaan tammikuun puolella.

– Tällä hetkellä ei ainakaan näytä siltä, että rajoituksia oltaisiin lieventämässä. Tilanne näyttää pitkittyvän, mikä on kyllä tosi harmillista uimahallin käyttäjien kannalta, Tanska toteaa.

– Ellei ohjatun liikunnan kausi pääse käynnistymään rajoitusten vuoksi sisäliikuntatiloissa vielä 25. tammikuuta, aloitamme soveltuvin osin jumpparyhmiä etänä ja tiedotamme tästä kaikkia ryhmiin ilmoittautuneita ensi viikon lopulla, hän lisää.