Kotimaiset kalat uivat säilykepurkkiin, tonnikalalle on tarjolla vaihtoehtoja

0
Leppäsavukala saa makutestin parhaat pisteet. Purkissa on lahnaa, säynettä ja muita särkikaloja. Kuvat: SSS/Anneli Kajander-Ekström

– Onhan se loistava juttu, kun tonnikalan käyttäjä sanoo, että kotimainen kalasäilyke on parempaa kuin tonnikala, Juha Halonen Pielisen Kalajaloste Oy:stä toteaa.

Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa toimiva yritys on purkittanut särkikaloja 26 vuotta, mutta viime vuosi toi uudet kierrokset tuotantolaitokselle. Markkinoille tuli lahnaa, säynettä ja pasuria sisältävä Luonnonkala-säilyke, joka alkuhuuman jälkeenkin on pysynyt myynnin keulapaikoilla.

Markus ja Raakel Tolvasen perheyritys on Suomen johtava kotimaisia kalasäilykkeitä valmistava yritys. Särkikaloja ja muikkuja säilötään 3 000 purkin päivävauhdilla, mutta kaksi vuotta sitten käyttöön otettu tehtaan laajennus mahdollistaa kymmenkertaisen tuotannon.

Myynnistä ja markkinoinnista vastaava Juha Halonen sanoo, että investointi tarkoittaa aitoa kilpailua tonnikalasäilykkeiden kanssa.

– Eihän yritystoiminnassa varmuutta ole koskaan, mutta tunne on, että aika on kaikin tavoin kypsä. Aikaisemmin särkikalat menivät minkin ruuaksi tai pahimmillaan kaatopaikalle.

Yrityksen omat kalastusalukset kalastavat Pielisellä.

– Kalaa riittää Pielisessä ja ylipäätään koko Suomessa. On älytöntä, että maapallon toiselta laidalta rahdataan kalaa tänne.

Kalasäilykkeen tuotekehitys on pitkä. Purkissa tuotteen maku muuttuu ja esimerkiksi Luonnonkalasta tehtiin yli sata versiota ennen kuin kaikki osui rakenteessa ja maussa kohdalleen.

Pielisen Kalajalosteessa tuotekehitys tehdään itse. Uusia tuotteita viritellään koko ajan.

– Pitkäkestoinen prosessi, jossa omaan suuhun täytyy luottaa, Juha Halonen toteaa.

Kalasäilykkeiden klassikko on savumuikku. Yrityksen uunissa savustetaan päivässä jopa 2 000 kiloa muikkuja. Myös muita kaloja maustetaan leppäsavulla, joka sopii suomalaisten makumaailmaan.

Kalasäilykkeiden suolan määrä jakaa kuluttajia. Monen mielestä suolaa voisi vähentää, vai voisiko?

– Maku edellä mennään. Se on ratkaissut suolan määrän, Halonen perustelee.

Maa- ja metsätalousministeriön tavoite on, että kotimaisen kalan käyttö kaksinkertaistetaan vuoteen 2027 mennessä. Se tarkoittaisi sitä, että suomalaiset söisivät viikossa 2–3 kala-annosta nykyisen 1,7 annoksen sijasta. Kasvu tapahtuisi pääasiassa syömällä kotimaisia kaloja selvästi nykyistä enemmän.

Kasvua vauhdittaa ministeriön laatima kotimaisen kalan edistämisohjelma. Sen toteuttaminen alkaa tänä vuonna. Ohjelman toimenpiteitä rahoitetaan Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta.

Pyrkimyksenä on viisinkertaistaa silakan käyttö ja kaksinkertaistaa muiden luonnonkalojen, kuten särkikalojen, käyttö.

Juha Halonen iloitsee yleisellä tasolla edistämisohjelmasta.

– Positiivinen asia, joka tuo alalle erilaisia kokeiluja ja innovaatioita. Järvikalojen arkista käyttöä pystytään lisäämään kehittämällä tuotteita laajalla repertuaarilla. Uskon, että tämä kannustaa kuluttajia ottamaan kotimaisen kalan tuontikalan rinnalle.

Savuahvenen kiinteä koostumus viehätti maistelijoita.

SSS testasi: Leppäsavulla maustettu maistui parhaalta

Suolan määrää arvosteltiin. Vähäsuolaisin sai parhaat pisteet.

Kotimaisista kaloista valmistettujen säilykkeiden pehmeä rakenne ja savun maku miellyttivät Salon Seudun Sanomien makuraatia. Eniten kritiikkiä sai tuotteiden suolaisuus, vaikka yksikään säilykkeistä ei ollut voimakasuolainen. Kalajaloste on voimakassuolainen, kun sadassa grammassa on suolaa 2 grammaa tai enemmän.

Testattavana oli viisi mutu-tuntumalla valittua kalasäilykettä S-ryhmän ja K-ryhmän valikoimista Salosta. Maisteltavina olivat Leppäsavukala, Savuahven, Järki Särki (tomaatti-yrttikastike), Luonnonkala ja Villikala.

Raatilaiset arvioivat tuotteita maistellen ja haistellen. Aistivaraisten arvioiden perusteella jokainen tuote pisteytettiin asteikolla 1–5.

Kolmen kärki oli tasainen. Parhaaksi arvioitiin leppäsavulla savustettu säilyke, jossa on lahnaa, säynettä ja muita särkikaloja. Raatia viehätti sopivan savuinen maku ja kaunis väri. Säilykkeessä on muita tuotteita vähemmän suolaa, 1 gramma. Yksi raatilaisista piti leppäsavukalan suolan määrää jopa liian vähäisenä.

Pistettä vähemmälle jäi ahvensäilyke, joka myös on savustettu. Tuotetta kiitettiin kokonaisista kalanpaloista, kun osassa tuotteita ei ollut niin selkeitä kalapaloja.

Useammassa aviossa viitattiin tonnikalaan. Säilykkeen rakenne, väri tai tuoksu viittasi siihen.

Viidestä tuotteesta neljän hinta on noin 25 euroa, joka on samaa luokkaa keskihintaisen tonnikalan kanssa.

Raatiin osui myös tonnikalan suurkuluttaja.

– Kaikissa tuotteissa on enemmän makua kuin perinteisessä purkkitonnikalassa, hän arvioi.

Kalasäilykkeiden klassikko on savustettu muikku.