Susi voi olla syy kyydille kotiportilta – koulukuljetuksiin uusi linjaus Salossa

10
Salon koulukuljetusperiaatteissa otetaan ensi kertaa huomioon petoeläinvaara. Kuva: SSS/Marko Mattila

Petoeläinvaara ja esimerkiksi susireviirit otetaan jatkossa huomioon koulukuljetusten järjestelyissä Salossa.

Kaupungin koulukuljetusperiaatteisiin on tulossa linjaus, jonka mukaan tilapäisiä kuljetuksia järjestetään viranomaisten ilmoittaessa, että alueella liikkuu esimerkiksi loukkaantunut tai sairas susi, peto tulee toistuvasti lähelle asutusta tai saalistaa esimerkiksi kotieläimiä.

Tietyin ehdoin kuljetusta voidaan muuttaa myös oppilaan kokeman pelon perusteella. Silloin perustelu on matkan rasittavuus, ja hakemukseen on liitettävä terveydenhuollon asiantuntijan lausunto.

– Mikään ei mene jatkossakaan niin, että vanhemmat vain sanovat, että nyt tarvitaan kyyti kotiportilta. Asiaa arvioidaan aina viranomaisen tai asiantuntijoiden lausunnon perusteella, Salon liikennepalvelupäällikkö Tanja Ahola kiteyttää.

Susikanta on kasvanut Salossa viime vuosina, ja kaupungin liikennepalvelut on saanut kyselyitä pedoista huolestuneilta koululaisten huoltajilta.

Kaupungilta on anottu myös koulukuljetuksen noutopaikan siirtoa petoeläinvaaran takia. Käytännössä huoltajat ovat toivoneet, että oppilas haetaan kotipihalta sen sijaan, että noutopaikka on kävelymatkan päässä isomman tien varressa.

Koulukuljetusperiaatteissa ei ole aiemmin ollut mainintaa susista. Uusiin periaatteisiin on tulossa kokonaan oma kohta petoeläinvaarasta.

Kaupunkikehityslautakunta päättää uusista koulukuljetusperiaatteista ensi viikolla. Opetuslautakunta antoi oman lausuntonsa asiasta ja teki periaatteisiin pieniä tarkennuksia yksimielisesti.

– Olen varsin tyytyväinen keskustelun jälkeen syntyneeseen lopputulokseen. Nyt on luotu ohjeet, joista selviää, miten toimitaan, jos vanhemmat kokevat tarvetta muutoksille, opetuslautakunnan puheenjohtaja Sanna Lundström (kok.) sanoo.

Tanja Aholan mukaan myös virkamiesten työ helpottuu, kun periaatteet on kirjattu selkeästi.

Koulukuljetusperiaatteisiin lisättiin myös toimintaohjeet tulipalojen ja muiden äkillisten poikkeustilanteiden varalle.

Uuden ohjeen mukaan oppilaalle voidaan järjestää maksuton koulukuljetus tilapäisestä osoitteesta, jos muutto johtuu esimerkiksi tulipalosta tai vesivahingosta. Edellytyksenä on, että koulukuljetusreitti on olemassa.

Periaatteisiin lisättiin myös maininta yläkoulujen tet-jaksoista. Sen mukaan työelämään tutustuminen on osa opetusta, ja oppilas saa ilmaisen matkan jakson aikana kodista työharjoittelupaikalle.

Tet-harjoittelun kuljetuksia ei järjestetä tilausajona, eikä koulukuljetusta saa esimerkiksi toisella paikkakunnalla suoritettavaan tet-harjoitteluun.

Salossa toivotaan selvitystä kahdessa eri osoitteessa asuvien lasten koulukuljetuksista. Annu Niinistö (vihr.) ja Kirsi-Maria Jokinen (sd.) ovat jättäneet asiasta aloitteen opetuslautakunnalle.

Salossa on kuljetusoppilailla nyt yksi osoite, joka väestörekisteriin merkitty osoite.

Eroperheissä lapsi voi asua osan ajasta toisen vanhemman luona, jolloin hän ei saa koulukyytiä taksikuljetuksessa. Joukkoliikenteessä matka onnistuu bussikortilla.

Kaupunki on saanut vanhemmilta toiveita, että lapselle voisi ostaa paikan ohi kulkevaan taksiin, jossa on tyhjä paikka.

Toistaiseksi toivetta ei ole voitu toteuttaa, koska koulukuljetukset menevät uusiksi esimerkiksi yläkoulujen jaksojen muuttuessa. Kuljetusmäärät vaihtelevat, eikä aina ole varmuutta, että autossa on tilaa. Lisäksi eroperheissä lapset vaihtavat osoitetta hyvin eri tahtiin, ja kuljetukset taipuvat muutoksiin huonosti.

Niinistön ja Jokisen aloitteessa toivotaan selvitystä tarvittavista lisäresursseista, jotta maksullista koulukuljetusta voitaisiin tarjota riippumatta lapsen väestörekisteriin merkitystä osoitteesta.

– Aloite on tosi hyvä. Me selvitetään nyt, mitä tämä vaatisi, Salon liikennepalvelupäällikkö Tanja Ahola sanoo.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tilastonikkari
9 kuukautta sitten

Onko petoeläinpelosta tullut jo suhteettoman suuri mörkö? Tilastollisesti moninkerroin suurempi riski on, että se koulubussi ajaa kolarin tai koululainen poistuu varomattomasti bussista tielle ja menehtyy tai loukkaantuu kolarissa kuin petoeläimen hampaissa. On jopa moninkertainen riski, että joutuu vaikkapa petoeläintä jahtaavan metsästäjän vahingonlaukauksen kohteeksi, kuin itse pedon hampaisiin. Hevoset tai koirat eivät pelota. Tyttöjä viedään innolla talleille, vaikka Suomessa sattuu vuosittain 1–2 kuolemaan johtavaa ratsastusonnettomuutta ja lukuisa määrä vammautumisia, usein nuorille tytöille. Suomessa vuosina 2000–2014 (THL:n hoitoilmoitusrekisteri) koiran aiheuttamat kuolemat 16. Sairaalahoitoa vaatineet vammat ja hoitojaksot 5 396. Vuosien 2000 ja 2014 välisenä aikana Suomessa kuoli eläinten kanssa yhteenotossa lähes 90… Lue lisää »

Kuntalainen K
9 kuukautta sitten
Reply to  Tilastonikkari

Kerroit monta syytä, miksi tässäkin tapauksessa ihmisen kannattaa tehdä se, mitä tehtävissä on.

Maija
9 kuukautta sitten

Minä en aio olla se, joka epää pelkäävältä lapselta ja perheeltä koulukyydin.

Tuntuu, että susipelko on jopa syy kiusata reviirien alueella asuvia valittamalla tappotuomioista. Koulukiusaamiseen puututaan, mutta miten on susipelon laita. Siitä kärsiviä tunnutaan kiusaavan aktiivisesti ilman sanktioita.

Lapset ovat tärkeitä
9 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Samaa mieltä! On väärin laittaa lapset ja lapsiperheet kärsimään susien suojelupolitiikan seurauksista. Tilanne olisi helppo ratkaista kuljettamalla lapset turvallisesti alueilla, joilla susireviiri on.

Lapset ovat tärkeitä
9 kuukautta sitten

Petoeläinvaaran osalta siis jo olemassa oleva virkamieskäytäntö vakiinnutetaan periaatteeksi. Käytännössä juuri mikään ei tässä muutu. Susireviireillä asuvien perheiden kuljetustilanne ei tällä parane.

Lapsen pelko on normaalia, eikä sitä kuulu joutua todistelemaan terveydenhuollon asiantuntijoiden lausunnoilla. Omituinen käsitys ihmisyydestä kunnassamme.

Lapset ovat tärkeitä
9 kuukautta sitten

Miksi normaalista tehdään epänormaalia? Aikuisen mittakaavassa tilannetta voisi verrata esimerkiksi siihen, että joutuisi kulkemaan työmatkallansa sellaisen alueen läpi, jossa tiedetään varmasti olevan maamiinoja. Tarkkaan ei tiedetä, missä ne sijaitsevat, eikä todennäköisyys osua niihin ole välttämättä laskennallisesti kovin suuri. Kuinka moni haluaisi silti kulkea sieltä? Entä pilkkopimeässä, niin ettei edes näe kunnolla eteensä?
Saadakseen varmasti miinoilta turvallisen reitin (jollainen lain mukaan kuuluisi jokaiselle järjestää, ja muita vaaroja toki saattaisi silläkin reitillä edelleen olla), olisikin haettava lääkäriltä lausunto, ettei kestä stressiä?

Urpo
9 kuukautta sitten

Susista aiheutuvan ongelman vähättelijöiltä kaipaisi rakentavampaa lähestymistapaa.

Miten susien määrä asutuksen lähistöllä saadaan pienemmäksi? Olisiko esimerkiksi ruokalistalle kuuluvan vieraslajin hävitys sellainen?

Maqe
8 kuukautta sitten

Perustuslaki on suen ”suojelijoille” vessapaperin korvike. Muutaman hopin takia pitää ihmisten pihallaan sutta väistää.

Hemmo
8 kuukautta sitten

Kuinka monta kolaria sudet ovat estäneet? Ensi kerralla, kun väistelet tiellä hirviä tai peuroja, niin kiitä sutta, joka pitää populaatiota edes hieman kurissa. Sudet myös pitävät metsän aluskasvillisuuden rehevänä, koska muuten ne häipyisivät kasvinsyöjien suihin.

Vastaava on käynyt Amerikan metsissä, missä hävitettiin sudet, niin metsä ei voinut hyvin, koska kaikki uusi kasvusto syötiin pois. Sudet kun palautettiin alueelle, niin elämä alkoi taas kukoistaa.

Urpo
8 kuukautta sitten
Reply to  Hemmo

Itse asiassa sudet eivät estä yhtään kolaria. Suomessa hirvieläinten määrän säätely perustuu kaatolupiin. Siinä huomioidaan susien aiheuttama poistuma, ja se vähennetään kaatolupien määrästä. Mitä enemmän susia, sitä vähemmän kaatolupia eli lopputuloksena on +/- nolla. Tällä hetkellä etenkin valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut aivan liian suureksi epäonnistuneen säätelyn takia. Se on saanut aikaan susien yleistymisen. Samaa mieltä olen siitä, että hirvieläinten suuresta määrästä aiheutuu luonnon monimuotoisuudelle vahinkoa, josta tällä hetkellä haukutaan väärää puuta. Susien avulla tilanne ei kuitenkaan ole ratkaistavissa, koska ongelma on jatkuvasti pahentunut susien määrän kasvusta huolimatta. Salon seudulla on hirvieläimiä n. 100 kpl/1000 ha. Sellaista susilaumaa ei edes ydinkeskustan… Lue lisää »