Kouvot ajoi Vilppaan miinaan – paras asia 40 pisteen vierasvoitossa löytyi nelospaikalta

0
Kouvojen Vili Nyman ajoi Riku Laineen ja Elias Eerikinharjun miinaan.

Vilpas haki perjantai-iltana Kouvolan Mansikka-ahon urheiluhallista tyylipuhtaan 40 pisteen vierasvoiton yhdellä ulkomaalaisella sinnittelevästä Kouvoista.

Ottelu sujui käytännössä täysin etukäteissuunnitelman mukaan. Yhtenäinen ja hyvin harjoitellut, mutta fyysisesti ja taidollisesti vielä vajaa Kouvot pyristeli Vilppaan kyydissä avauspuoliajan (34–47), mutta toinen puoliaika (28–55) oli jo täysin yhtä maalia. Ottelu ratkesi toisen puoliskon ensimmäisten 65 sekunnin aikana, jolloin Vilpas kasvatti 7–0-putkella eron 20 pisteeseen.

– Aika paljon viime viikkoista (Kataja) kovempi vastustaja. Ainakin puolustuspäässä, Kouvojen päävalmentaja Antti Hurri vertaili.

Ennen ottelua jalkavaivoista kärsineiden Vilppaan Mikko Koiviston ja Deondre Parksin pelaaminen oli epävarmaa. Kumpikin pystyi pelaamaan ja kumpikin oli pelipäällä. Koivisto ja Parks takoivat kahteen pekkaan yhteensä 40 pistettä.

14 ottelusta yhdeksän voittanut Vilpas nousi Korisliigan sarjataulukossa kolmanneksi ohi ottelun vähemmän pelanneen Karhubasketin.

Loppua kohti pelailuksi menneen Kouvot-ottelun tärkein anti Vilppaan kannalta löytyi joukkueen nelospaikalta.

Vaikeaa kautta pelaavat Juho Nenonen ja Riku Laine ovat pääsemässä pikkuhiljaa lähemmäs omaa tasoaan. Pitkästä loukkaantumisesta toipunut Nenonen oli eilen elementissään Kouvojen nuorten kotimaisten keskellä ja lokakuussa jalkaleikkauksessa käyneen Laineen pelaamisessa on jo sitä tuttua sähinää.

– Kummallakin on ollut raskasta aikaa. Mutta tällaiset esitykset helpottavat valtavasti meidän ison pään rotaatiota, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi ottelun jälkeen ruokapöydässä.

Toiviainen peluutti Vilppaan omaa kasvattia Tuukka Juntusta koko päätösneljänneksen. 16-vuotias lupaus repi neljä levypalloa ja täytti paikkansa hyvin, vaikka ottelun intensiteetti ei ollutkaan enää korkeimmillaan.

– Tuukka on nöyrä ja kova tekemään töitä. Hän on tunnollinen kaikessa mitä tekee. Treeneissä hän tekee asiat täysillä, eikä yritä mitään ylimääräistä. Kokeneet pelaajat diggaavat siitä.

Vilpas jäi nyt kymmenen päivän tauolle. Seuraava ottelu pelataan poikkeuksellisesti Lohjalla Kisakallion urheiluopistolla Lahti Basketballia vastaan.

Harjoitustauon aikana Vilppaan tärkein asia on jatkaa Teemu Rannikon sisäänajoa. Suunnitelman mukaan Rannikko palaisi kentälle juuri Kisakalliolla.

– Aika lailla mennään tuntemusten mukaan. Uskon, että saamme Teemun kanssa hyvän tatsin pelin sisällä, että kannattaako nyt painaa vai huilata, Toiviainen uskoo.

Rannikon hartaasti odotettu paluu muuttaa Vilppaan takakentän rotaatiota välittömästi niin, että Parks pääsee pois ykköspaikalta ja Aatu Kivimäen kuorma ykköspaikalla kevenee.

Mutta millaista koripalloa Vilpas pelaa, kun kentällä ovat sekä Teemu Rannikko että Jeremiah Wood?

– Monipuolista. Teemulla on kyky nähdä asioita pitkälle etukäteen ja hänellä on hyvä fiilis siitä, että kenelle seuraava setti kannattaa juosta.

– Se on selvää, että mun ohjaaminen tulee vähenemään. Se on iso muutos, Toiviainen miettii.

Toinen kehityskohde on siirtymähyökkäykset, joissa Vilpas on ollut yksi sarjan heikommista.

– Puolet treeneistä keskitymme pelkästään puolustuksen rotaatioihin ja toinen puoli hyökkäyksen optioihin. Siirtymähyökkäys paranee, jos puolustus on riittävän hyvää ja päästään sitä kautta juoksemaan. En ole siitä huolissani, Toiviainen vakuuttaa.

Kolmas kehityskohde löytyy vapaaheittoviivalta. Vilpas on heittänyt tällä kaudella toiseksi vähiten vapaaheittoja toiseksi huonoimmalla osumaprosentilla. Vilpasta on rikottu vähiten. Tämä jos joku kertoo hyökkäyspään roolituksen ongelmista ja myös oikeanlaisen aggressiivisuuden puutteesta.

Paras asia kauden 2020–2021 Vilppaassa onkin ollut puolustus. Sen pohjalle kelpaa totisesti rakentaa parempaa hyökkäystä.

Miesten Korisliiga

Kouvot–Vilpas 62–102 (19–26, 15–21, 18–32, 10–23)

Kouvojen pisteet/levypallot: Tuomas Hirvonen 18/3, Byron Zeigler 10/12, Severi Kaukiainen 9/4, Vili Nyman 8/2, Oscar Storgård 6/1, Teemu Knihtinen 6/6, Ilmari Toikkanen 3/5, Aapeli Syrjämäki 2/2, Joel Mäntynen 0/0.
Vilpas: Deondre Parks Jr 21/1/5 syöttöä, Mikko Koivisto 19/4, Juho Nenonen 17/4, Jeremiah Wood 16/4, Riku Laine 11/3, Ladarien Griffin 9/5, Aatu Kivimäki 5/1, Myles Stephens 2/8, Elias Eerikinharju 2/4, Tuukka Juntunen 0/4.

Levypallot: 41–42
Syötöt: 10–23
Menetykset: 14–12
Heittoprosentit:
1p: 75–70
2p: 35–61
3p: 22–51

Erotuomarit: Petri Mäntylä, Karol Kowalski, David Wunder.

OHO!

Deondre Parks on ainakin toistaiseksi tehnyt sitä mitä piti: pistekeskiarvo 17,8, kakkosprosentti 66,7 ja kolmosprosentti 52,9 ovat joukkueen parhaat.

Vilppaan seuraava ottelu: ti 26.1. Vilpas–Lahti Basketball Kisakallion urheiluopistolla kello 18.30.