Kuukausi kivutonta kiekkoa – Vuosi 2020 oli Jasper Lindstenille ammatillisesti kovin vaikea

0
Jasper Lindsten on kärsinyt viime vuodet vammoista. Kuva on hänen viimeiseltä TPS-kaudeltaan 2017-2018. (Kuva: Turun Sanomat/Jori Liimatainen)

Vuosi 2020 ei toden totta ollut Jasper Lindstenille ammatillisesti helppo.

Koronavirustilanne talousongelmineen on oma lukunsa ja rassaa kaikkia miesten liigapelaajia. Salolaislähtöiselle 26-vuotiaalle kiekkoilijalle tulivat ”kaupan päälle” vielä jalkakivut miltei koko vuodeksi.

– Yli vuoden ajan pelasin ja harjoittelin kivun kanssa. Siinä ehti kadota selkärangasta vähän kaikki pelin osa-alueet, mitkä yleensä tulevat automaattisesti, Porin Ässissä kiekkoileva Lindsten kertoo.

– Siinä on pitänyt sopeuttaa pelaamista. On ollut mietittävä, miten voi mennä eri tilanteisiin niin, ettei satu.

Polvivaiva söi jo Oulun Kärpissä vietettyä viime kautta. Ottelumäärä jäi pieneksi, ja polvi leikattiin erilaisten diagnoosien jälkeen hieman alle vuosi sitten.

Tällä kaudella väliin on jäänyt seitsemän ottelua eli noin kolmasosa siitä, mitä Ässät on kaikkiaan pelannut.

– Selässä oli syksyllä noidannuoli. Asia saattoi selittyä osaltaan sillä, kun en ollut siinä yli vuoden aikana pystynyt tekemään jalkakyykkyä isommilla painoilla. Kun sitten pystyin, niin se saattoi tulla selälle vähän yllätyksenä.

Vaikka on eletty vuoden pimeimpiä aikoja, riitti hyökkääjällä valoa joulukuun aikana.

– Nyt viimeisen kuukauden ajan olen päässyt pelaamaan kivutonta jääkiekkoa.

Peliotteet ovatkin alkaneet parantua. Marraskuun viimeisten ja joulukuun harvojen ottelujen saldona olivat viidestä pelistä tehopisteet 1+2.

Edistysaskel näyttää merkittävältä sikäli, että koko alkukausi oli tuottanut yhteentoista otteluun vain luvut 0+1. Vielä huomattavasti tärkeämpää oli, että peliaika nousi useilla minuutilla per peli lokakuun lopun ja marraskuun alun tasosta.

– Nyt tämän viimeisimmän kuukauden aikana olen saanut vähitellen myös ylivoima-aikaa. Sitä kautta onnistumisiakin on alkanut pikkuhiljaa tulla. Ylivoima-ajan kasvattaminen on tietysti yksi olennainen tavoite loppukaudeksi.

Lindstenin sopimus porilaisten kanssa on mallia 1+1 vuotta, eli tämän kauden lisäksi siihen sisältyy optio ensi kaudesta. Kun pysyvämpi sopimus julkistettiin helmikuussa, puhuttiin tiedotteessa jatkuvuudesta ja pitkäjänteisyydestä.

Liiga oli tauolla siinä määrin, että Ässät pelasi 2. joulukuuta ja sitä seuraavan kerran 28. joulukuuta.

Mitä tällaisen lähes neljän viikon tulleen paussin aikana ylipäänsä tehtiin?

– Harjoiteltiin paljon jään ulkopuolella. Jäällä sitten treenattiin pelillisiä juttuja, etenkin puolustamista tehtiin paljon.

– Erittäin tärkeää oli myös voimatreeni. Kun pelejä tulee olemaan paljon, voimatasot laskevat. Oli sikäli hyvä saada tällainen kuntotreenijakso tähän väliin.

Niin, huhtikuun puoliväliin mennessä on tarkoitus tahkota erittäin suuri määrä otteluita. Kärpillä on niitä tämänhetkisen ohjelman mukaan vielä 40, eli ottelu keskimäärin noin 2,5 vuorokauden välein.

Joulukuun uutuus oli se, että pelaajien oli otettava työkalukseen visiiri koronatartuntojen ja -altistumisten välttämiseksi.

– On se visiirillä pelaaminen vähän haasteellista. Välillä kiekkoa ei ihan näe, jos se on jossain tietyssä kohdassa mailanlapaa. Silloin pitää laittaa päätä alas ja katsoa kiekkoa.

– Samoin jos pitää syöttää sivulle, ei välttämättä näe ihan samalla tavalla kuin normaalisti. Toisaalta tilanne on kaikille pelaajille sama, Lindsten muistuttaa.

Lindsten ei ollut lauantaina Ässien kokoonpanossa, kun joukkue voitti kotikaukalossaan Kärpät 3–0.

Jasper Lindsten nousi Liigaan sen jälkeen, kun hän pelasi tehokkaan kauden Mestistä TuTossa 2015-2016.

”Onhan se selvää, että palkkoja leikataan”

Jasper Lindstenin vaikeaan viime vuoteen sisältyivät myös palkkojen leikkaamiset. Ässissä näin tapahtui kahdesti, ensin huhtikuun lopussa ja toista kertaa joulun alla.

Porissa asiat toteutettiin siten, että pelaajien ja henkilöstön tuloista nipistettiin. Lisäksi toimistohenkilökuntaa on lomautettu osa-aikaisesti.

Lindsten totesi Salon Seudun Sanomille jo viime kesänä, että palkkojen leikkaaminen oli keväällä oikea ratkaisu verrattuna siihen, että myös pelaajia olisi lomautettu. Hän on samoilla linjoilla nytkin.

– Kun maalaisjärjellä ajattelee, niin onhan se tässä tilanteessa ihan selvää, että tällaisia ratkaisuja tehdään. Olisi erikoista, jollei palkanalennuksia tulisi.

Kuinka stressaavaa korona-aika on ollut?

– On se jossain määrin tietysti, mutta ainakaan itse en ole sitä kauheasti halunnut miettiä. Normaaliaika alkaa jossain kohtaa, ja omalla kohdalla olen iloinen siitä, että olen saanut kropan kuntoon, hyökkääjä huomauttaa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments