Luotettavasti kohti vaaleja

0
Viime kuntavaalien alla Salon vaalikadulla oli tungosta.

Kevään kuntavaalit järjestetään poikkeusoloissa. Ehdokkaat ja äänestäjät eivät pääse tapaamaan toisiaan torilla ja kauppojen pihoilla niin kuin normaalisti. Vaalitupiakaan tuskin avataan.

Vaalit kuitenkin käydään keväällä, mutta siirtämistäkin on esitetty. SDP:n turkulainen pormestariehdokas Aki Lindén ehdotti Turun Sanomien tentissä, että vaalit siirrettäisiin kesäkuulle.

Turun yliopiston poliittisen historian dosentti Ville Pernaa kytki Helsingin Sanomien kirjoituksessaan kuntavaalit sote-uudistukseen. Hänen mielestään ne pitäisi järjestää samaan aikaan alkuvuoteen 2022 kaavailtujen maakuntavaalien kanssa. Jos maakuntavaaleja ei tule, järjestettäisiin pelkät kuntavaalit.

Kauden pidentäminen ei olisi uusia asia. Viimeksi niin tehtiin, kun kuntavaalit siirrettiin syksyltä 2016 kevääseen 2017.

Nyt vaaleja ei ole syytä siirtää, mutta vastaisuudessa kunta- ja maakuntavaalit on järkevä järjestää samaan aikaan keväällä.

Ehdokkaat ja puolueet pitävät äänestäjien kohtaamista kasvokkain tärkeänä – siitäkin huolimatta, että sosiaalisen median merkitystä on korostettu jo monien menneiden vaalien alla.

Kun kohtaamisia ei voi entiseen tapaan järjestää, mietitään muita vaihtoehtoja. Teknisesti niitä voidaan korvata striimaamalla väittelyjä tai järjestämällä tenttejä verkossa, mutta saadaanko ruutujen äärelle muita kuin jo valmiiksi uskossa olevia? Ja kuinka herkästi ihmiset jakavat vaalimainoksia omissa profiileissaan?

Tiedotusvälineille vaalit ovat juhla-aikaa. Kampanjoissa puolueiden väliltä löytyy eroja, joita arkisessa lautakuntatyössä ei välttämättä näe. Ehdokkaina julkisuutta haluavat nekin päättäjät, jotka muuten pysyttelevät piilossa.

Parissakin tuoreessa tutkimuksessa on todettu, että valtaosa kuntalaisista ja kuntien valtuutetuista luottaa paikallisiin ja maakunnallisiin lehtiin (SSS 19.1.). Lehdet ovat myös tärkein kanava, josta kuntalaiset saavat tietoa paikallisista päätöksistä ja tapahtumista.

Vaalien alla luotettavuudesta pidetään huolta uutisoimalla monipuolisesti ehdokkaista, tavoitteista ja tulevan valtuustokauden tärkeistä teemoista. Tilaa pitää antaa myös äänestäjien näkemyksille.