Miltä tuntuu, kun yleisöä ei yhtäkkiä ole? ”Se on aavemaista”

0
Korona-ajan kuva. Saksalainen, Roosa Koskelon (etualalla) edustama saksalaisjoukkue Stuttgart ja venäläisjoukkue Kaliningrad pelasivat Mestarien liigaa. Pelipaikkana Turkin Istanbul tyhjine katsomoineen. (kuva: Euroopan lentopalloliitto)

Yhdeksän kertaa nolla.

Saksan naisten lentopalloliigassa on pelattu käytännössä koko kausi tyhjille katsomoille. Roosa Koskelon edustama Stuttgart sai ottaa ensimmäiseen kotipeliinsä 500 katsojaa, mutta sen jälkeen joukkue on tahkonnut ilman yleisöä yhdeksän liigapeliä ja kolme Mestarien liigan lohkovaiheen ottelua siihen päälle.

Miltä se tuntuu pelata, kun katsojia ei ole lainkaan?

– Se on kyllä suorastaan aavemaista. Energiaa joutuu puskemaan kentälle väkisin, ja tunnelman ylläpitäminen käy ihan työstä pelien aikana.

– Kaikki tuntuu niin omituiselta ihan jo siitä hetkestä lähtien, kun astuu halliin sisälle. Ei näy niitä normaaleja pelitapahtumien työntekijöitä. Tuntuu vähän kuin nämä olisivat vain harjoitusotteluita, kuvailee LP Viestissä kolme kautta pelannut ja nykyisinkin merkittävän osan vuodesta Salossa viettävä Koskelo.

Saksassa lentopallokulttuurikin on katsomoissa paikoin melkoista. Cupin finaaleissa 2018 ja 2019 oli kumpanakin vuonna yli 10 000 katsojaa.

– Saksalainen katsomokulttuuri on todella kannustavaa ja äänekästä, saksalaiseksi asiaksi jopa rentoa. Sekä omaa joukkuetta että vastustajaa kunnioitetaan.

– Iso ero moneen muuhun maahan on myös se, että täällä ihmiset tulevat ihan oikeasti viettämään iltaa hallille. Tavataan ystäviä, eikä tulla vain katsomaan peli ja lähtemään kotiin.

Koskelo oli mukana voittamassa Saksan mestaruutta 2019. Hän toteaa monen muunkin sanoneen, että juuri Stuttgartissa meno katsomossa on poikkeuksellisen hyvää koko maan mittapuulla.

– En ikinä unohda sitä hetkeä, kun liigan mestaruuspallon päätyttyä koko halli räjähti. Tuntui ihan siltä kuin katto olisi lähtenyt lentoon.

Kontrasti tyhjiin katsomoihin onkin melkoinen.

– Normaalisti pelien jälkeen on nimmareiden pyytelijöitä ja kuvien ottajia ja sata ihmistä kyselemässä ja juttelemassa. Nyt ei ole mitään niistä, ja se on tosi kurjaa sekä pelaajien että fanien kannalta. Toisaalta on tietysti hyvä, että otteluja ylipäänsä pelataan.

Tämänhetkinen tilanne saattaa hyvinkin jatkua koko kauden loppuun asti. Esimerkiksi Stuttgartissa on täysi ulkonaliikkumiskielto iltakahdeksan jälkeen, ellei ole menossa töihin, ruokakauppaan tai apteekkiin.

– Harras toive on se, että pudotuspeleissä voisi ottaa katsomoon edes se 500 ihmistä. Mutta tällä hetkellä näyttää, että koko kausi mennään ilman yleisöä.

Jo silläkin määrällä voisi olla aidosti vaikutusta ottelun lopputulokseen.

– Monta kertaa näiden Saksan kausieni aikana ollaan oltu tappiolla. Silloin yleisö on noussut seisomaan ja kannustamaan meitä siitä hetkestä ihan pelin loppuun saakka. Silloin yleisöstä todellakin on saanu voimaa.

Koskelo ei ota suurista yleisömääristä paineita.

– Minua ei ole henkilökohtaisesti koskaan jännittänyt sellaiset tilanteet. Toki olen päässyt pelaamaan tällaisia otteluita vasta vähän kokeneempana pelaajana.

– Tai no, en kyllä muista, että olisin yleisömäärän takia jännittänyt Salossakaan Mestaruusliigan finaaleissa tai Mestarien liigan peleissä. Silloin olin vielä kuitenkin aika keltanokka.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments