Miten armeija olisi asian hoitanut?

0

Olen täällä omissa puskissani ihmetellyt koronauutisia.

1) Aamusta toiseen kuuntelen aamutelevisiosta eri asiantuntijoita ja ylilääkäreitä, joita tuntuu pienessä Suomen maassa olevan enemmän kuin asukkaita. Jokainen on keksinyt aina uuden huolestumisen aiheen, johon ei kuitenkaan ole esittää muuta ratkaisua kuin lisääntyvät rajoitukset.

Viimeisimpiä huolenaiheita ovat olleet uusien koronamutaatioitten jalkautuminen Suomeen.

2) Viranomaiset ovat päättäneet suojella teho-osastoja. Siksi vaikeasti säilytettäviä rokotteita viedään sinne tänne ampulleittain.

Salossa viranomaispäätös ja äärimmäinen sote-lokeroituminen on johtanut siihen, että Salon terveyskeskusten henkilökuntaa rokotetaan Salossa, kun Salon sairaalan henkilökunnan pitääkin matkustaa yksi toisensa jälkeen Turkuun rokotettavaksi.

3) Rokotteen kuljettaminen vaatii erittäin kylmiä ULT-pakastimia. Jääkaapissa rokotteet säilyvät laimentamattomana 5 vuorokautta ja huoneenlämmössä 2 tuntia.

Mikä on logistiikan hinta?

4) Laumaimmuniteetti luodaan joko sairastamalla tai rokottamalla. Ruotsissa tarpeellista suojaa ei syntynyt sairastamalla. Laumaimmuniteettiin päästäisiin toivottavasti siis rokotuksilla.

Katastrofityössäni ympäri maailmaa olen kohdannut erilaisia järjestelmiä ja organisaatioita, mutta yksi niistä on täsmällisyydellään ja järjestelmällisyydellään ylitse muiden – armeija.

Jos olisi sota, en usko, että sotilaita ripoteltaisiin ympäri Suomea. Sotilaat olisivat taistelukentillä. Koronapandemia on mielestäni verrattavissa sotaan. Pahimpia taisteluja Suomessa on käyty alueilla, jotka ovat kansainvälisillä yhteyksillään portteja, mutta samalla kansallisia lähteitä virukselle ja sen mutanteille.

Epidemiologisesti olisi järkevää ja logistisesti halvempaa joukkorokottaa alueellisesti siellä, missä taistelu käy kiivaimpana samalla vaikeuttaen virusmutanttien leviämistä muualle maahan.

Suomen epidemiologinen karttaa hehkuu tummanpunaista juuri näillä alueilla: Helsinki, Turku, rannikkoalueet ja Suomen ja Ruotsin välinen raja.

Kun kerran rokotteita on rajallisesti, eikö Helsinkiä voisi rokottaa ensimmäisenä? Kun yksi alue olisi rokotettu, siirryttäisiin seuraavaan. Toinen paikka voisi olla Turku, kolmas Suomi–Ruotsi -raja pohjoisessa ja niin edespäin aina epidemiologisen tilanteen mukaan.

Eri ikäryhmiä rokottamalla ei kovinkaan nopeasti saada missään aikaiseksi laumaimmuniteettiin riittävää rokotuskattavuutta. Sotilastermein kai voisi sanoa, että siirryttäisiin puolustuksesta hyökkäykseen.

EU miettii komiteoissaan yhtenäisen rokotustodistuksen luomista.

Ihan vinkkinä: meillä on jo globaali rokotustodistus olemassa: WHO:n keltainen, monelle matkustajalle jo tuttu ja omistama ”International Certificate of Vaccination”, johon koronarokotuksenkin voi kirjata. Miksi luoda tarpeetonta uutta byrokratiaa?

Laumaimmuniteettia odotellessa.

Jari Vainio
lääkäri, Salo