Moni pk-yritys ei tunne yliopistoyhteistyön mahdollisuuksia – tähän halutaan muutos Salossa

0
Solar Finlandin Pekka Rauhala (vas.), Turun yliopiston Paavo Kosonen ja Yrityssalon Tommi Virtanen toivovat, että mahdollisimman moni yritys hoksaa yliopistoyhteistyön mahdollisuudet. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yrityssalo ja Turun yliopisto ovat aloittaneet kaksivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä salolaisten pk-yritysten ja Turun yliopiston tutkijoiden yhteistyötä.

Hanketta vetää kehityspäällikkö Paavo Kosonen Turun yliopistosta. Hän on kahden vuoden ajan puoliksi Yrityssalon palkkalistoilla.

– Toimin välittäjänä ja etsin sopivia henkilöitä tekemään yhteistyötä. Yhteistyö voi olla monenlaista, kevyt opiskelijaprojekti tai suurempi tutkimushanke, sanoo Kosonen.

Erityisasiantuntija Tommi Virtanen Yrityssalosta toivoo, että hanke madaltaa kynnystä yhteistyön aloittamiseen.

– Tiedeyhteisö ehkä mielletään sellaiseksi, että sinne on vaikea saada kontaktia.

Ensimmäinen konkreettinen avaus asian edistämiseksi on Yliopisto Treffit -tilaisuus, joka pidetään kerran kuussa.

Kaikille avoimessa tilaisuudessa esitellään yhteistyömahdollisuuksia. Tavoitteena on myös tuoda esiin jo toteutuneita esimerkkejä yhteistyöstä.

Salossa toimivista yrityksistä esimerkiksi aurinkoenergiaratkaisuja suunnitteleva ja valmistava Solar Finland on jo tottunut tekemään yhteisiä projekteja opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa. Yrityksen operatiivinen johtaja Pekka Rauhala uskoo, että monet pienet ja keskisuuret yritykset voisivat hyötyä akateemisen maailman osaamisesta.

– Tämä on hyvä projekti pk-yrityksille, koska heillä ei ole välttämättä omaa asiantuntemusta lähestyä tiedeyhteisöä, sanoo Rauhala.

Sama pätee Rauhalan mielestä monimutkaisiin rahoituskuvioihin. Valtiolla on useita rahoituskanavia yritysten ja tutkijoiden yhteisten projektien tukemiseen, mutta rahoitusviidakko voi olla haasteellinen pk-yritykselle.

– Yhteistyöllä saadaan salolaisten pk-yritysten ääni kuuluviin, kun apurahoja jaetaan, uskoo Rauhala.

Yritysten ja tiedeyhteisön yhteistyössä ei sinällään ole mitään uutta: etenkin isoissa yrityksissä sitä on tehty pitkään, ja monen kaupallisen menestystuotteen taustalta löytyy akateemista tutkimustyötä.

Paavo Kosonen arvioi, että yhteistyö voikin tarjota salolaisille yrityksille uusia kumppaneita paitsi akateemisesta maailmasta myös suuremmista yrityksistä.

– Co-Innovation-hankkeissa on tyypillisesti mukana 3–7 yritystä per hanke. Hankkeen kautta salolainen yritys voi saada hyvän keskusteluyhteyden isompaan yritykseen, sanoo Kosonen.

Yliopistoyhteistyö voi avata pk-yrityksille myös uusia väyliä kansainvälistymiseen, mikäli esimerkiksi opiskelijayhteistyössä on mukana kansainvälisiä opiskelijoita.

– Kansainväliset opiskelijat ovat voimavara. Heidän mukanaan yritykseen voi tulla arvokasta kulttuurista ja kielellistä osaamista, sanoo Kosonen.

Seuraavat Yliopisto Treffit 2.2.2021 klo 8.30– 9.30 Salo IoT Campuksella tai etäyhteydellä. Tilaisuudessa esitellään Turun yliopiston tutkimusinfrastruktuuria ja yritysten mahdollisuuksia hyödyntää sitä omassa toiminnassaan.