Murto nousi 10 000 euroon ja Kosonen apurahalistalle – yleisurheilu oli tukirahoissakin koronavuoden voittaja

0
Wilma Murron kausi päättyi hymyyn, kun hän ehti kuntoutua polvileikkauksesta Suomen mestariksi. (kuva: Turun Sanomat/Eero Saarikoski)

Kuusi Salon seutuun linkittyvää kesälajien urheilijaa saavat opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät verottomat urheilija-apurahat alkaneelle vuodelle. Someron Esan moukarinheittäjä Silja Kosonen nousi uutena nimenä listalle, kun taas Salon Vilppaan seiväshyppääjän Wilma Murron tukisumma nousi viime vuodesta.

Murto saa 10 000 euroa viimevuotisen 6 000 euron sijaan. Hän sai halli- ja ulkoradan Suomen mestaruuksien lisäksi nostettua tulostasoaan ja tasaisuuttaan viime vuoden aikana merkittävästi. Tulosten paraneminen entisestään näytti hyvinkin mahdolliselta ennen kuin leikkaukseen johtanut polvivamma pilasi alkukesän.

Kosonen heitti itsensä useamman ikäluokan Suomen ennätyksen myötä viime vuoden maailmantilastossa 17:nneksi. Suomen mestaruus ja Suomi–Ruotsi-maaottelun voitto höystivät kautta, jonka jäljiltä hänet valittiin myös Suomen vuoden parhaaksi nuoreksi urheilijaksi.

Kososen laji- ja seuratoveri Henri Liipola tienaa ministeriöltä niin ikään 6 000 euroa. Liipolan kolmen Kalevan kisojen mestaruuden putki katkesi viimevuotiseen pronssiin.

Angelniemen Ankkurin kasvatti Miika Kirmula on yksi kolmesta 10 000 euroa saavasta suunnistajasta. Saman summan nettoavat myös Venla Harju ja Marika Teini. Suunnistuksessa kansainväliset kilpailut jäivät viime vuonna hyvin vähiin.

Someron Voimassa ja salolaisseuroissa juniorivuotensa pelannut lentopalloilija Aaro Nikula jatkaa 6 000 euron tukiurheilijana. Hänen lisäkseen kyseisen kuusitonnisen saavat myös seitsemän muuta nuorehkoa mieslentopalloilijaa. Ainoa nainen tämänvuotisessa listassa on Ranskan Nantesissa pelaava Suvi Kokkonen.

Paimiossa asuva keilaaja, naisten kahden vuoden takainen MM-pronssimitalisti Sanna Oksanen saa viime vuoden tapaan 6 000 euroa.

Yleisurheilu oli Suomessa monin tavoin koronavuoden 2020 voittaja – tai ainakin yksi vähiten kärsineistä urheilulajeista. Tämä näkyy omalta osaltaan myös alkaneen vuoden urheilija-apurahoissa.

Kaksi kolmasosaa eli 12/18 suurimmista, 20 000 euron apurahoista menee yleisurheilijoille. Viime vuonna suhdeluvut olivat 10/20, eli yleisurheilijoiden osuus oli puolet. Asiaan vaikutti toki myös esimerkiksi painija Petra Ollin lopettaminen, muttei merkittävästi.

Moukarinheittäjä Aaron Kangas, pituushyppääjä Kristian Pulli ja kestävyysjuoksija Topi Raitanen nousivat korkeimpaan kategoriaan. Asia perustui kaiketi maailmantilastosijoituksiin, jotka nousivat korkeiksi urheilijoiden omien hyvien suoritusten ja tavallista pienemmän kansainvälisen kilpailun myötä.

Vastaavasti pika-aitajuoksija Reetta Hurske putosi 20 000:sta 10 000:een euroon. Muiden lajien urheilijoiden osalta 20 000 euron saajat pysyivät pitkälti ennallaan.

20 000 EURON APURAHAN SAAJAT

Viisi paralympiaurheilijaa

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela
Karate: Titta Keinänen
Nyrkkeily: Mira Potkonen
Paini: Elias Kuosmanen, Arvi Savolainen
Purjehdus: Tuula Tenkanen
Pyöräily: Lotta Henttala
Triathlon: Liisa Lilja

Yleisurheilu: Lassi Etelätalo, Marjaana Heikkinen, Oliver Helander, Aaron Kangas, Annimari Korte, Amanda Kotaja, Kristiina Mäkelä, Toni Piispanen, Kristian Pulli, Topi Raitanen, Antti Ruuskanen, Leo-Pekka Tähti.