Myrkytyksestä toipunut oppositiojohtaja Navalnyi palaamassa Venäjälle – viranomaiset uhanneet pidätyksellä

0

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin on määrä palata Venäjälle tänään. Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tapahtuneen myrkytyksen jälkeen.
Navalnyitä kuljettavan koneen on määrä laskeutua Moskovaan Vnukovon lentokentälle illalla kuuden jälkeen Suomen aikaa.
– Tulkaa tapaamaan minua, oppositiojohtaja ilmoitti kannattajilleen keskiviikkona sosiaalisen median kanavilleen kirjoittamassaan viestissä.
44-vuotias Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperian Tomskissa, minkä jälkeen hänet lennätettiin sairaalahoitoon Berliiniin. Navalnyi on kertonut toipuneensa myrkytyksestä lähes täysin.
Oppositiojohtaja on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Putin on kiistänyt Navalnyin syytökset.
Venäjän vankiloista vastaavan viranomainen FSIN on ennalta ilmoittanut pidättävänsä Navalnyin, kun hän saapuu Venäjälle. FSIN katsoo, että ehdonalaista vankeusrangaistusta kärsinyt Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen venäläisviranomaisille joulukuussa, kun hän oli viranomaisten mukaan jo kyllin toipunut myrkytyksestään. Navalnyin ehdonalainen rangaistus päättyi vuodenvaihteessa.
Vankilaviranomaisen ukaasi ehdittiin kuitenkin tulkita pelotteena, jonka oli määrä pitää Navalnyi poissa Venäjältä. Ei olekaan varmaa, aikovatko viranomaiset pidättää oppositiojohtajan kansainvälisen median valvovan katseen alla.

STT

Kuvat: