Nainen nousi puheenjohtajaksi 110 toimintavuoden jälkeen – Uusi johto luotsaa Rakennusliiton Salon osastoa

0
NAISET VETOVASTUUSSA. Miesvaltaisen Rakennusliiton Salon osasto valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Katjusa Leväniemen ja sihteerikseen Jenni-Kaisa Kosken. Naiset toteavat pärjäävänsä hyvin osaston fiksujen miesten seurassa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Rakennusliiton Salon osasto sai 110 vuoden toiminnan jälkeen ensimmäistä kertaa puheenjohtajakseen naisen. Jo kymmenkunta vuotta osaston hallituksessa sihteerinä toiminut Katjusa Leväniemi seuraa tehtävässään Ari Koskea, joka jäi edelleen hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi. Samalla uudeksi sihteeriksi valittiin Jenni-Kaisa Koski. Naisvetoisen osaston johtokolmikon täydentää taloudenhoitajana jatkava Susanna Orelma.

– Valinnat osoittavat, että rakennusala luottaa naisille johtotehtäviä, Leväniemi toteaa.

Rakennusala on hyvin miesvaltainen. Alan ammattilaisten etujärjestöön kuuluu noin 69 000 jäsentä, joista naisia on vain seitsemisen prosenttia.

– En ole koskaan kokenut väheksyntää enkä eri arvoista kohtelua. Olen aina saanut kehittää osaston toimintaa ja olla yksi joukosta. Niin se pitää ollakin, ja sukupuolten välistä tasa-arvoa pitää edistää myös kaikilla työpaikoilla, Leväniemi painottaa.

Maalarina työuransa tehnyt Katjusa Leväniemi on kuulunut liittoon vastan toistakymmentä vuotta. Hän muistaa, ettei jaksanut kolmisenkymmentä vuotta sitten paneutua ammattiyhdistystoimintaan, kun Rakennusliiton edustaja kävi ammattikoulussa siitä puhumassa.

– Kiinnostuin asiasta vasta paljon myöhemmin työpaikalla, kun naispuolinen työtoverini kertoi kokemuksistaan ja suositteli liittymistä liittoon, Leväniemi kertoo.

– Ei nuorena osaa ajatella ammattiliittojen merkitystä, arvelee kolme vuotta maalarina työskennellyt Jenni-Kaisa Koski, joka lähti mukaan Salon osaston toimintaan vuosi sitten.

Ammattiyhdistystoiminnasta innostunut Jenni-Kaisa Koski toivoo voivansa tulevaisuudessa pääsevänsä vaikuttamaan enemmän. – Toistaiseksi olen työelämässä turvautunut muihin, mutta toivon kasvavani ajamaan toisten etua. Kuva: SSS/Marko Mattila

Leväniemi sukelsi sisälle paikallisosastoon heti liittoon liityttyään.

– Luin Salkkarista ilmoituksen osaston syyskokouksesta ja menin paikalle. Minut houkuteltiin saman tien hallituksen varajäseneksi ja parin vuoden päästä minut valittiin sihteeriksi.

Rakennusliitolla on yli 200 osastoa ja kymmenkunta aluejärjestöä. Salon osastoon kuuluu noin 600 jäsentä, jotka ovat pääosin Salosta, Somerolta ja lähikunnista. Jenni-Kaisa Koski asuu nykyään Liedossa.

– Osaston työ on jäsenten etujen hoitamista, työhyvinvoinnin lisäämistä ja erilaisten jäsenetuja hankintaa. Teemme virkistysretkiä ja järjestämme joka kesä saunaillan jäsenistölle perheineen. Osallistumme liiton koulutuksiin ja tiedotamme jäsenille liiton tapahtumista, Katjusa Leväniemi listaa.

Hän aikoo puheenjohtajakautensa aluksi selvittää, mitä jäsenistö vastaisuudessa toivoo ammattiosastoltaan ja millaisia etuja he kaipaavat.

– Haluan huomioida myös nuoret aiempaa paremmin. Käyn tapaamassa heitä jo ammattikouluissa yhdessä liiton toimitsijan kanssa.

Puheenjohtaja Katjusa Leväniemi (oik.) aikoo ensi töikseen selvittää jäsenistön tuntoja ja toiveita. Sihteeri Jenni-Kaisa Koski uskoo, että osasto saa valintojen myötä uutta energiaa ja näkökulmaa toimintaansa. – Odotukset ovat kovat. Kuva: SSS/Marko Mattila

Rakennusliiton liittovaltuustoon kuuluva Katjusa Leväniemi sanoo ammattiliiton tuovan ryhtiä työpaikkojen toimintaan.

– Rakennusliitolla on selkärankaa. Jos työpaikalla tulee ongelma, liitto ei lakaise asiaa maton alle, vaan hoitaa sen.

Leväniemi on itsekin ollut joskus mukana selvittelemässä työsuhderiitoja.

– Niihin saadaan apuja Turun aluejärjestöstä.