Odotettu ja kaivattu talvi

1
Hiihtoladuilla riittää tällä hetkellä hiihtäjiä. Kuva; SSS/Minna Määttänen

Ladut, ulkojäät ja pulkkamäet ovat täyttyneet viime päivinä innokkaista liikkujista, kun maahan on saatu lumipeite ja pakkasta. Talvisessa maisemassa näkyvästä hyörinästä näkee, että talvisia kelejä on todella odotettu ja kaivattu.

Viime talvena ulkojäitä ja kunnon hiihtokelejä ei saatu lainkaan, joten tähän talveen oli ladattu entistä enemmän toiveita.

Kunnon talven voi tällä kertaa todeta tulleen kreivin aikaan. Korona on sulkenut kuntien sisäliikuntapaikat, joten liikunta- ja kuntoilumahdollisuuksia on tällä kertaa tavallista vähemmän. Uimahallit ja jäähallit ovat kiinni ja liikuntaryhmät ovat tauolla.

Hyvä talvinen keli on korvannut sisäliikunnassa olevaa aukkoa ja suonut ihmisille mahdollisuuden nauttia liikunnasta ja talven tuomasta ilosta.

Kunnon talven ja lumen tuoman ilon on huomannut myös varustepuolella. Sukset, luistimet, pulkat ja rattikelkat ovat tehneet kauppansa niin, että välineistä on ollut kaupan hyllyillä paikoitellen jo pulaa.

Samaan aikaan käytetyt välineet ovat vaihtaneet innolla omistajaa. Muun muassa Facebookin paikallisilla kirpputoreilla viedään nyt myytävänä olevat sukset, sauvat, monot ja luistimet käsistä. Netti tarjoaa helpon ja sujuvan mahdollisuuden muun muassa lasten käyttökelpoisten välineiden kierrätykseen.

Talviset kelit antavat nyt lapsille mahdollisuuden harjoitella luistelua ja hiihtoa ja oppia samalla näitä perinteisesti Suomen talveen kuuluvia taitoja. Ulkojäitä ja latuja on tarjolla muun muassa Salon seudulla runsaasti, sillä kuntien liikuntapuolella lähdettiin nopeasti liikkeelle heti pakkasjakson alettua.

Koronaepidemia ajoi jo keväällä suomalaiset joukolla luonnon keskelle liikkumaan ja keräämään voimia. Talviset kelit ovat osaltaan lisänneet ja vahvistaneet ulkoilun suosiota.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
1 kuukausi sitten

Toivottavasti talvi jatkuu ja lööppien ennusteet kovimmasta talvesta miesmuistiin ehtivät toteutua. Ihmisille kyllä löytyy kelillä kuin kelillä tekemistä ja ellei löydy, voi ihan itse katsoa peiliin.

Luonto sen sijaan kaipaa oikeaa talvea. Tällä hetkellä routaa on elyn mittausten mukaan 5-10 cm, ja se on 25-50% ajankohdan keskiarvosta. Sellaisia pakkasiakaan ei ole ollut, että tulokkaat joutuisivat miettimään uudestaan, onko tänne viisasta tulla.