Navalnyin vangitsemista koskeva oikeudenkäynti käynnissä Moskovan esikaupunkialueen poliisiasemalla – Navalnyi luonnehtii toimintaa laittomuuden huipentumaksi

5

Venäjälle palanneen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin vangitsemista koskeva oikeudenkäynti on käynnissä Himkissä Moskovan esikaupunkialueella.
Sunnuntaina Moskovassa lentokentällä kiinni otettua oppositiopoliitikkoa syytetään aiemman tuomion ehtojen rikkomisesta. Viranomaisten mukaan Navalnyi on viime vuonna rikkonut useita kertoja tuomioon liittyvää velvoitetta ilmoittautua viranomaisille.
Oikeuskäsittely on käynnissä poliisiasemalla. Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmysh on jakanut Twitterissä videon, jossa oppositiopoliitikko luonnehtii viranomaisten toimintaa laittomuuden huipentumaksi. Navalnyin mukaan poliisiasemalla järjestetty oikeudenkäynti ilmentää sitä, että viranomaiset ovat hylänneet rikosoikeusprosessia koskevat menettelytavat.
Oppositiopoliitikon asianajajat ovat kertoneet venäläisviestimille, etteivät he päässeet tapaamaan päämiestään ennen kiireellä järjestettyä kuulemista. Oikeuskäsittely keskeytettiinkin noin tunnin ajaksi, jotta Navalnyin puolustuksella olisi aikaa tutustua tapauksen taustoihin.
Navalnyi palasi eilen Venäjälle Saksasta, jossa hän oli hoidettavana myrkytyksen vuoksi. Navalnyia on kiinni ottamisen jälkeen pidetty sellissä Himkissä Moskovan lähettyvillä. Paikka sijaitsee suhteellisen lähellä Sheremetjevon lentokenttää, jonne Navalnyia kuljettanut lento ohjattiin laskeutumaan alkuperäisestä määränpäästä poiketen.
Navalnyi on tullut tunnetuksi presidentti Vladimir Putinin vankkana vastustajana, joka on nostanut esille muun muassa valtaapitävän eliitin korruptiota.

Suomen valtiojohto vaatii Navalnyin vapauttamista

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Aleksei Navalnyi tulisi vapauttaa mahdollisimman pian. Presidentti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille. Niinistön mukaan ei ole mitään laillista perustetta pitää häntä kiinni otettuna.
– Olen ymmärtänyt, että hän on nimenomaan kiinni otettuna. Harkinnassa on, pannaanko hänelle ennen tuomittu ehdollinen rangaistus nyt täytäntöön, Niinistö sanoo.
Niinistö sanoo, että Venäjän viranomaisten puheiden mukaan Navalnyin nimenomaan piti palata, koska ehdollisen säännöt edellyttävät paikalla olemista. Niinistön mielestä tätä perustetta ei ole, koska Venäjä antoi Navalnyin lähteä Saksaan hoitoon.
Niinistö sanoo jo lähestyneensä asiassa presidentti Putinia.
– Olen avannut linjan Putinille. Yleensä tästä avaamisesta menee jonkin aikaa ennen kuin itse puhelu saadaan aikaiseksi. On pyrkimys puhua myös tästä aiheesta, hän sanoi HS:lle.
Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) vaati TwitterissäNavalnyin välitöntä vapauttamista. Venäjän kerrottiin eilen ottaneen kiinni myös Navalnyin liittolaisia, jotka olivat saapuneet vastaanottamaan häntä lentokentälle. Marin vaatii myös heidän vapauttamistaan.
– Venäjän pitäisi tutkia Navalnyin myrkyttäminen ja suojella opposition oikeuksia, mikä kuuluu jokaiseen demokratiaan, Marin kirjoitti.
Suomen lisäksi esimerkiksi EU ja sen useat muut jäsenmaat sekä Britannia ja Yhdysvallat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Lavrov: Kansainvälinen paheksunta harhautusta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov pitää Navalnyin kiinni ottamisesta noussutta kansainvälistä kritiikkiä länsimaiden keinona viedä huomio toisaalle niiden omista ongelmista.
– Vaikuttaa siltä, että länsimaiden poliitikot näkevät tämän mahdollisuutena kääntää huomio pois siitä syvästä kriisistä, johon liberalisoitumiskehitys on ne ajanut, Lavrov vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan.
Lavrov katsoi, että Navalnyin tapauksesta oli keinotekoisesti tullut kansainvälinen, ja tapaus on pohjimmiltaan Venäjän lainvalvojien käsissä.
Ulkoministeri antoi kritiikkiä myös Navalnyin myrkytystä tutkineille Saksalle ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW). Tutkintaa Navalnyin myrkytyksestä ei ole Venäjällä avattu ja tämä johtuu Lavrovin mukaan siitä, että Venäjälle ei ole pyynnöistä huolimatta toimitettu todisteita Novitshok-ryhmän hermomyrkyn käytöstä.

https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1351106564011208705
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007746812.html
https://twitter.com/MarinSanna/status/1351057404113391617

Mika-Matti Taskinen, Saila Kiuttu

STT

Kuvat:

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 kuukausi sitten

Taitaa Marin yrittää jalkoihinsa vähän liian suuria saappaita. Joskus vaiteliaisuus on viisauden merkki

Erpe
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Eikö ole ministereillä muuta tekemistä kuin arvostella naapurin lakeja ja toimintaa? Eikö kotimaassa ole riittävästi ongelmia selvitettävänä?

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Erpe

Saa nähdä, mitä Marin tekee, jollei Putini tottele.

Z.Z.Zalolainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Erpe

Katsos kun tämä humaani maailman parantaminen menee kaiken ohi ja yli. Eipä jouda miettimään oman kansan murheita. Jokainen diktatuurivaltion toisinajattelija on tärkeämpi. Vaiko eikö?

Hyvä me!
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Marin ja Niinistö jättivät ryhdikkäästi jäähyväiset YYA-Suomen kyykistelylle ja osoittivat, että Suomi on länsimaisen oikeuskäsityksen ja sananvapauden puolella.