Pahkavuoren kerrostalon asukas kertoo, miten konttasi tulta pakoon – Videolla lyövät lieskat

0
Kontionkujalla sijaitsevan nelikerroksisen talon ylimmän kerroksen asunto tuhoutui tulipalossa sunnuntaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Poliisi tutkii Salon Pahkavuoressa kahden ihmisen hengen vieneen tulipalon syttymissyytä. Palopaikan tekninen tutkinta jatkuu tiistaina ja tuloksia voidaan saada loppuviikosta.

Palo syttyi nelikerroksisen kerrostalon ylimmässä kerroksessa sunnuntaiaamupäivällä ennen kymmentä. Se saatiin sammumaan parissa tunnissa. Pelastustehtävissä oli kymmenkunta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yksikköä.

Kontionkujan tulipalossa menehtyi vuonna 1940 syntynyt nainen ja vuonna 1939 syntynyt mies. Lisäksi yksi ihminen loukkaantui.

Pelastuslaitos tyhjensi koko rakennuksen asukkaista sunnuntaina. Osa heistä pääsi maanantain vastaiseksi yöksi sukulaisilleen tai tuttavilleen, mutta osan kaupungin sosiaalityöntekijät majoittivat hotelli Rikalaan.

– On täällä näköjään käyty, kun lattialla on mustat kengät jäljet. Huoneissa on edelleen voimakas savun haju, kertoo maanantaina kotiinsa palaamaan päässyt asukas.

Hän oli herännyt sunnuntaina ennen aamukymmentä, laittanut kahvin tippumaan ja avannut television.

– Noin viiden minuutin päästä alkoi kuulua ihmeellistä ryminää ja pian alkoi jonkun palohälytin huutaa. Ajattelin, että joltain on varmaan palanut kastike pohjaan, asukas muistelee.

– Siinä vaiheessa savu ei vielä haissut. Otin kahvin ja menin parvekkeelle tupakalle. Silloin näin pihalla useita talon asukkaita, jotka huusivat tulemaan heti ulos.

Asukas avasi oven rappukäytävään, jossa oli jo runsaasti savua.

– Talossa asuu aika paljon vanhoja ihmisiä, ja heitä oli tullut käytävään. Kehotin heitä menemään äkkiä ulos. Vedin oven kiinni, panin kengät jalkaan ja takin päälle, otin puhelimen ja etsin pari minuuttia lompakkoani. Kun pääsin lähtemään, rappukäytävässä ollut savu oli niin paksua, että eteensä ei nähnyt juuri lainkaan. Haukkasin sisällä happea ja lähdin etenemään kyykyssä ja konttaamalla.

Asukas pääsi seinää tunnustelemalla portaisiin asti, jolloin otti kiinni kaiteesta ja laskeutui sen avulla ulko-ovelle.

– Pihalle päästyäni näin, miten lieskat löivät asunnosta. Yksi ihminen otettiin tikasautolla alas parvekkeelta. Hän oli paennut tulta ja vaihtanut parvekkeelta toiselle.

Asukas kertoo, että palaneen asunnon ikkunat räjähtivät rikki ja lasia lensi parkkipaikalle. Hän auttoi vanhempia ihmisiä pihalla.

– Koko kämppä paloi niin, että sen saunasta näkyi läpi. Välikattoon päässyt tuli oli levinnyt myös viereiseen asuntoon. Kuulin myöhemmin, että kaksi ihmistä menehtyi. Jos asunnossa olisi ollut palohälytin, voisi kaikki olla aivan toisin, asukas miettii.

Osa asunnoista kärsi sammutustöiden aiheuttamista vesivahingoista ja monet savuvahingoista.

– Kiireesti lähtiessäni makuuhuoneen ikkuna oli jäänyt auki, parvekkeen ovi raolleen ja väliovikin auki, asukas kertoo.

Asukkaiden evakuointi kesti vuorokauden, sillä vedet olivat poikki ja sähköt jouduttu katkaisemaan.