Perniön uuden koulun alle juntataan 280 paalua – maanrakennustöitä johtava Otto Laaksonen kävi samalla tontilla lukion

0
Otto Laaksonen kirjoitti Perniön lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2004. Nyt mies johtaa samalla tontilla uuden koulun maanrakennustöitä.

Perniön Kirkonkylän uuden koulun rakennustyömaa tahdittaa elämää Lupajantien varressa lähiviikkoina.

Tahtia antaa paalutuskone, joka junttaa koulun alle kaikkiaan noin 280 paalua.

– Pellon puolella tonttia paaluja hakataan 30 metrin syvyyteen, ja rinteen puolella noin 15 metriin, työmaan vastaava mestari Mats Sivén kertoo.

Työ alkoi koepaalutuksella ennen joulua. Nyt paalutus etenee Sivénin mukaan jo tulevan liikuntasalin tienoilla. Samalla kaivetaan sadevesi- ja viemärilinjoja pellon suunnalta tontille päin.

– Anturatyöt alkavat kahden viikon sisällä, ja paalutus etenee siinä sivussa. Helmikuun aikana tehdään sokkeleita, ja alapohjaa valetaan maaliskuussa, vastaava mestari haarukoi tulevia työvaiheita.

Koulurakennuksen runkovaihe kestää suunnitelmien mukaan koko kevään, ja sen jälkeen noustaan vesikattoon.

Kosteusongelmien välttämiseksi rakennustyöt tehdään säältä suojattuna.

Uuden koulun pääurakoitsija on Jatke Oy. Työmaan vastaavana mestarina toimii Mats Sivén.

Rakennustyömaan vahvuus on tällä hetkellä runsaat kymmenen miestä työnjohto mukaan lukien. Enimmillään se tulee nousemaan 30–50 rakentajaan työvaiheiden mukaan.

Työmaa tuntuu vetävän koulun entisiä oppilaita. Perniön vanhaa lukiota oli vuosi sitten purkamassa Totaalipurku Oy:ssä työskentelevä Jari Elo, joka kävi rakennuksessa koulua 1980-luvulla.

Nyt maanrakennustöistä vastaa Koneurakointi Heino Oy:n työnjohtaja Otto Laaksonen, joka kirjoitti Perniön lukiosta ylioppilaaksi vuonna 2004.

– Onhan se aina mielenkiintoista olla töissä paikassa, joka on entuudestaan tuttu. Normaalisti työmaat ovat olleet Turun puolessa, Halikossa asuva Laaksonen kertoo.

Työmaa on vahvasti paikallisissa käsissä, sillä vastaava mestari Mats Sivén asuu Suomusjärvellä.

Uuden koulun pohjaan juntataan noin 280 paalua.

Perniön vanha lukiorakennus purettiin uuden koulun tieltä jo vuosi sitten. Jäljellä on enää siipirakennus, jossa sijaitsevat teknisen työn tilat.

Ne pysyvät toistaiseksi koulukäytössä. Siiven toiseen päähän tulee rakentajien työmaatoimisto ja sosiaalitilat.

Uusi koulurakennus on pääosin kaksikerroksinen, ja siihen tulee tilaa noin 5 000 neliömetriä.

Koulu valmistuu suunnitelmien mukaan keväällä 2022. Sen jälkeen tehdään vielä pihatöitä ja puretaan vanhan koulun viimeinen osa pois.

Kirkonkylän koulun kustannusarvio on 13,2 miljoonaa euroa ilman irtaimistoa.

Perniöön rakennetaan uusi koulu, koska vanha Kirkonkylän koulu on kärsinyt sisäilmaongelmista. Koulu toimii nyt osin väistötiloissa.

Uusi koulu muuttaa myös Perniön alueen palveluita. Sinne sijoitetaan Saurun koulun oppilaat syksystä 2023 alkaen, ja Sauru lakkautetaan.

Koulun yhteyteen sijoitetaan myös kaksi esiopetusryhmää Puolukkapuiston päiväkodista, ja Puolukkapuisto lakkautetaan.

Märynummen koulun ja päiväkodin työmaalla on edetty jo sisätöihin.

Märynummella alkaa loppusuora, valmista toukokuussa

Märynummen uuden koulun ja päiväkodin työmaalla on päästy jo sisätöihin, ja urakan loppusuora häämöttää.

Hirsistä koottavan rakennuksen hirret ja katto ovat paikoillaan, ikkunat on asennettu ja rakennuksessa on lämpö päällä.

– Väliseinät ovat melkein valmiit, ja nyt tehdään kaikenlaisia sisätöitä: sähkötöitä, putkitöitä ja esimerkiksi välikattoja, rakennusmestari Petri Varpe pääurakoitsija Varpe Oy:stä kertoo.

Seuraava iso työvaihe on lattioiden viimeistely ja mattotyöt, joihin päästään helmikuun puolivälissä. Työt etenevät Varpen mukaan aikataulussaan.

– Koulu on tarkoitus luovuttaa toukokuun lopussa, ja sen pitäisi käytännössä valmistua vapun tienoilla, hän sanoo.

Uuden koulurakennuksen valmistuttua rakentajat korjaavat ja modernisoivat vielä vanhan koulurakennuksen.

Hermannin koulun yläkerroksissa on vaihdettu muun muassa eristeitä sisäilmaongelmien välttämiseksi.

Hermannissa remontti jatkuu, yläkoulu palaa syksyllä Torikadulle

Hermannin yläkoulun pitäisi päästä muuttamaan Ylhäistentien väistötiloista perinteiselle paikalleen Torikadulle ensi syksynä.

Sitä ennen koulussa tehdään miljoonan euron remontti, jonka tarkoituksena on päästä lopullisesti eroon rakennusta vaivanneista sisäilmaongelmista. Remontin urakoi salolainen SG-Rakentajat Oy.

Torikadun kiinteistössä poistetaan ja uusitaan toisen ja kolmannen kerroksen välipohjien eristeitä. Lisäksi uusitaan liikuntasalin rakennuksen eteläpäätyä, vesikattoa ja sisäpuolta.

– Liikuntasalin huputus alkaa ensi viikolla, ja julkisivutyöt käynnistyvät sen jälkeen, Salon kiinteistöpäällikkö Janne Lehto kertoo.

Korjauksen aikana Hermannin sali on poissa käytöstä. Salin sisällä uusitaan muun muassa akustiikkalevyjä ja tehdään maalauksia.