Perussuomalaisten kampanja kerää kokemuksia kouluopetuksen puolueellisuudesta – puolue on ennenkin epäillyt opetuksen sisältöjä

14

Perussuomalaiset ovat jälleen nostaneet esille epäilyjään Suomen koulujen opetuksen puolueellisuudesta. Puolueen nuorisojärjestö on sosiaalisessa mediassa pyytänyt tietoja opetuksen puolueellisuudesta ja siitä, käsitelläänkö perussuomalaisia opetuksessa toisin kuin muita puolueita.
Perussuomalaisten nuorisojärjestö pyytää koulujen oppilaita kertomaan kokemuksiaan koulumaailmasta.
– Minuun otti eilen (tiistaina) henkilökohtaisesti yhteyttä useita nuoria, jotka kertoivat kiusaamisesta, syrjinnästä, syljeskelystä ja vähättelystä sen takia, että kannattaa perussuomalaisia, kertoi nuorisojärjestön puheenjohtaja Miko Bergbom keskiviikkona Twitterissä.
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) pyysi kertomaan ”meille”, jos jollakulla on tietoja oman koulun opetuksen puolueellisuudesta.
– Kasaamme kaiken tiedon ylös ja viemme asiaa eteenpäin tarvittaessa Opetushallitukselle saakka, kansanedustaja viestitti.
Mäkelä päivitti myöhemmin sosiaalista mediaa ja kertoi, että on poistanut alkuperäisen tekstin.
– Johtuen alkuperäisen nuorisojärjestön kampanjaa koskevan päivitykseni kohtaamasta asiayhteydestään irrottamisesta ja maalituksesta, olen poistanut sen ja jaoin nuorisojärjestön viestin asiaan liittyen. On tärkeää että nuoret kertovat syrjintäkokemuksistaan. Siihen lienee oikeus? Mäkelä kirjoitti Twitterissä ja Facebookissa.
Mäkelä arvioi Twitterissä käydyssä keskustelussa myös aiheen merkittävyyttä.
– Asiasta tulleen kurapalautteen ja vihapostin määrästä päätellen nuoret osuivat todella merkittävään aiheeseen.

OAJ tyrmää kampanjoinnin

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) otti perussuomalaisten kampanjaan voimakkaasti kantaa ja ilmoitti, ettei se hyväksy minkäänlaista poliittista ilmiantokampanjaa, jonka kohteena ovat muun muassa opettajat.
– Jos opettaja kohtaa työssään maalittamista tai muuta uhkaa, asiasta on heti syytä ilmoittaa esimiehelle ja työturvallisuudesta vastaaville tahoille, OAJ kirjoitti niin ikään Twitter-tilillään.
Perussuomalaisten nuorisojärjestö julkaisi keskiviikkoiltana tiedotteen, jonka mukaan järjestön avausta on vääristelty.
– Emme ole missään vaiheessa keränneet henkilötietoja, opettajien nimiä, koulujen nimiä emmekä mitään muutakaan rekisteriä, joista tänään meitä on syytetty.
Tiedotteessaan järjestö kertoo muun muassa opetustilanteista, joissa opettaja ei ole ollut poliittisesti neutraali.
OAJ totesi kantanaan Twitterissä, että opettajia ohjaavat työssä niin opetussuunnitelmat kuin työn eettiset periaatteet.

Ei ensimmäinen kerta

Perussuomalaiset ovat aiemminkin epäilleet, että suomalainen koulujärjestelmä esittäisi puolueen kielteisessä valossa.
Syksyllä 2018 puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja silloinen kansanedustaja Laura Huhtasaari ottivat kantaa tamperelaisen koulun oppilastyöhön ja esittivät, että kouluissa ilmeisesti lietsotaan pelkoa ja inhoa demokraattisesti toimivaa puoluetta kohtaan ja että kouluissa kannustetaan vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan.
Julkisuuteen nousseessa oppilaiden tekemässä julisteessa luki ”Suomeen vai kuoleen?”. Suomeen-sanan alla oli presidentti Sauli Niinistön ja kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) kuvat ja kuoleen-sanan alla oli Huhtasaaren ja Halla-ahon kuvat. Kuvien välissä oli kuva veneestä, joka oli äärimmilleen täynnä ihmisiä.
Oppilaille oli annettu tehtäväksi yhteiskunnallisesti kantaa ottavan julisteen tekeminen kaupungin kulttuurikasvatusohjelman puitteissa.
Twitter-kommentissaan Huhtasaari oli maininnut tamperelaisen koulun nimen sekä liittänyt kuvan julisteesta, jossa näkyvät myös oppilaiden etunimet.
Huhtasaaren tviitin jälkeen koulu sai puheluja ja sähköposteja, joista osa oli törkeitä, kertoi koulun rehtori tuolloin.
Opetushallitus otti tuolloin kantaa tilanteeseen ja kertoi, että havaintoja perussuomalaisten leimaamisesta kouluopetuksessa ei ollut.

——————–
Korjattu aiempaa uutista klo 21.25 : jutun alkua korjattu kertomalla perussuomalaisten nuorten kampanjasta tarkemmin, lisätty linkki jutun alkuun. Myös kuvatekstiä korjattu klo 21.38.

ttps://www.facebook.com/psnuoriso
https://twitter.com/BergbomMiko
https://twitter.com/JaniMakelaFi/with_replies
https://twitter.com/oajry
https://outlook.office365.com/mail/Toimitus@stt-lehtikuva.fi/deeplink?version=20210103002.06&popoutv2=1

STT

Kuvat:

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P.
11 päivää sitten

Ei ilmeisesti savua ilman tulta?

Kaisa
11 päivää sitten
Reply to  Olli P.

Kerro lisää, missä näin on tapahtunut?

”Jos törmäät koulussa tai missä tahansa muussakin ei-poliittisessa yhteydessä perussuomalaisten vastaiseen politikointiin, raportoi sitä puolueelle. Kuka, missä, miten ja mieluiten miten asian voi todistaa? Nuorisojärjestö ottaa viestejä vastaan, kansanedustajat ottavat viestejä vastaan”, Mäkelä kirjoitti sittemmin poistetussa tviitissään.

Onko tämä nyky-yhteiskuntaa? Perussuomalaiset syyttävät aina valtamedioita subjektivisuudesta, koska ne eivät kannata rasismia. Mustien listojen rakentaminen on aivan sairasta. Samoin nämä valheellisten tietojen kirjoittamiset, joita he kutsuvat provosoinniksi.

Aina kun näitä kritisoidaan, kirjoittajat katoavat tai hiljenevät. Onko tavoitteena siirtyä takaisin Lapuan liikkeen aikoihin ja toimintatapoihin? Tieteellisten tutkimusten tulokset kumotaan vailla mitään faktatietoa.

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Kaisa

Ei-poliittista yhteyttä ei ole olemassa. Kaikessa toiminnassa on politiikka jollain tavalla jossain määrin mukana. Tämä on kyllä fakta.
Selvitä itsellesi, mitä on kirjoitettu, kun koulu on aikoinan perustettu sekä sen jälkeiset lausunnot koulujen opintomääristä ja siitä tarpeesta, mihin koulu tähtää.

Olin kuuntelemassa Hannu Taanilan luentoa aikoinaan kouluista peruskoulusta yliopistoihin. Tämän hänen kertomansa mukaan koululaitos on poliittinen. Opetusta pitää antaa sen verran kuin yhteiskunta sitä tarvitsee.

Kaisa
11 päivää sitten
Reply to  Pertti

Miten kirjoituksesi liittyy asiaan? Vaikka olet ollut joskus vuosikymmeniä sitten ollut kuuntelemassa Taanilaa, se ei kuvaa nykypäivää.

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Kaisa

Taanila oli Salon kirjastossa kun se täytti vuosia. Siitä ei ole paljonkaan aikaa.
Kannattaisi suuttuessaankin olla asiallinen, eikä maalata mörköjä. Selvitä itsellesi millä ohjeilla koulutus aikoinaan alkoi. ”Opetetaan se määrä mikä on tarpeen” Jälkeenkinpäin löytyy samaa suuntaa olevia lausuntoja yritysmaailmasta.

Mitkä tahot kustantavat yliopistoja? Miksi ne kustantavat, mikä hyöty? Bisnekselle ei kuulu yhteiskunnan avustus, siitä pitää saada hyöty.

Kaisa
11 päivää sitten
Reply to  Pertti

Ymmärrätkö yksinkertaisen kysymyksen, miten tämä liittyy perussuomalaisten keräämiin tietoihin? Mikset voi kertoa, miten kirjoituksesi liittyvät asiaan? Taanilan mielipiteet eivät liity mitenkään asiaan.

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  Kaisa

Mitä isot edellä sitä lapset perässä. Politiikka on joka paikassa, myös koulussa. Kun vanhemmat kotona tai muualla lasten kuullen haukkuvat ja ivaavat jotain henkilöä tai yhteisöä, lapset jatkavat sitä koulussa. Hehän saavat opin kotoa. He oppivat vanhempien puheistä mitä pitää sanoa ja huutaa tai jollain muulla tavoin toistaa vanhempien puheita. Aikuiset ihmiset ja lasten vanhemmat, heidät pitäisi laittaa käytös- ja vastuunoppimisen koulutukseen. Jolleivät he huomaa mitä heidän puheensa ja käytöksensä muokkaa lasten tekemisiä. On olemassa Suomessakin joku sellainen puolue, josta löytyy kaikki viat, mutta ei mitään hyvää. Mikä puolue se on? Kaikkien muiden sylkykuppi? Henkitä rauhallisesti sisään ja ulos, se… Lue lisää »

Kaisa
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Kyllä minä HENKITÄN ulos ja sisään, se on aika tärkeää hengissä pysymisen kannalta. Vastausta en saanut, ymmärrän sen, kontekstia ei noista kirjoituksista löydy.

Lautamies
11 päivää sitten
Reply to  Olli P.

Mielenkiintoista on tietysti se, minkä tahon nuotiosta savu itseasiassa nousee.

70-lukulaista
11 päivää sitten

Tässä pyritään taas valvomaan ja kyttäämään opettajia. Yksi puolue haluaa tehdä oppilaista kantelijoita. Neuvostoliitossa pyrittiin luomaan ”neuvostoihmistä”, joka ei ollut enää perheensä jäsen, vaan valmis kantelemaan vanhemmistaankin. Tosin 70-80 -luvuilla oli sentään ryhtiä. Jos oli oikeistolainen opettaja tai vasemmistolainen opettaja, ja nämä toivat vähän maailmannäkemystään esille, niin entä sitten? Kyllä silloinkin lapsilla oli ns. medialukutaitoa ja osattiin erottaa ”virallinen totuus” ja totuus. Suomen historia ei ole poliittisesti korrekti. Jos opettaja vaikka kertoo, että hänen isovanhempansa oli puolella X vapaussodassa, niin jonkun mielestä tämäkin on kai sopimatonta. Kun menin ekaluokalle kouluun, olin yllättäynyt, miten innokkaita eräät oppilaat olivat koko ajan kantelemaan… Lue lisää »

Pertti
11 päivää sitten
Reply to  70-lukulaista

Aiemassa kirjoituksessani sekä ajatuksissani ei ole kysymys opettajista. Opettajat tekevät hyvää työtä ja tänä päivänä erillaisten säädösten takia mielestäni liiankin raskasta työtä, henkisesti. Kysymys on laajempi sekä moniulotteisempi eri kouluryhmissä. Toki täytyy sanoa, että aina ihminen ajattelee jollain tavala poliittisesti, vaikka hän ei sitä tiedosta. Ajattelumalli ja toiminta lähtevät yhteiskuntaluokasta, jonne on syntynyt ja missä kasvanut. Siihen vaikuttavat myös muut opit ja ajatukset, mitä on maailmalta omaksunut itselleen sekä omasta moraaliajattelusta. Mikä on oikein ja mikä väärin. Joka valinnan minkä tekee, sulkee pois kaikki muut valinnat. Teoissa ja puheissa. Mielestäni nykypäivään ei saa ottaa mukaan mitään ikävää historiaa. Pitää elää… Lue lisää »

Marko
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Mistä koulusta mahdat puhua? Oletko käynyt peruskoulua viime vuosina, kun on noin selkeä näkemys. Ensin kehut opettajia ja seuraavassa lauseessa väität oppilaiden saavan eriarvoista kohtelua.

Ja jos ne pikku pallerot tulevat sieltä koulusta kotiin moittien opettajaa, niin kannattaa varmaan ottaa selvää, mitä se opettaja on sanonut tai mitä se koululainen on itse tehnyt tai sanonut.

Lapsikin osaa olla johdatteleva ja vedättää vanhempiaan, eli kertoo sen mitä halutaan kuultavan.

Vanha jäärä
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Vanhana opettajana en muista, että minulla olisi ollut yhtään tuomarin poikaa oppilaana. Miksi opettaja edes antaisi ”tuomarin” pojalle parempaa numeroa? Entä tyttäret, miten heidän kanssa menetellään? Pedatakseen itselleen pienempää tuomiota, jos niin sattuisi, että oikeuden eteen joutuisi.

Itselläni ehti olemaan vuosikymmenten aikana kai tuhansissa luettava oppilasmäärä, eli oli mahdotonta olla kaveria vanhempien kanssa. Pikemminkin eteenpäin kannusti sitä työttömän yksinhuoltajan jälkeläistä, mutta aina oikeudenmukaisuus edellä. Kaikki ansionsa mukaan.

Niskakarvat pörhistyy aina, kun joku rupeaa toitottamaan ”totuutta”.

pertti
10 päivää sitten
Reply to  Vanha jäärä

En minä ainakaan ole missään kirjoituksissani kirjoittanut, että jotkut sai tai saa parempia numeroita sosiaalisen aseman takia.
Niin ne jutut muuttu.. on olemassa muitakin arvoja jotka vaikuttavat oppilaiden menestykseen sekä psyykkiseen olemulseen. Koulussa on muitakin kuin opettaja..oppilaat ym. henkilökunta ym.