Pidetään iltatori hengissä

0

Syksyllä salolaisia järkytti tieto, että jo vuonna 1982 alkaneet iltatorit ovat päätöksessään ja Suvisalo yhdistyksenä purkautuu. Kaupunki kuitenkin lohdutti kannustamalla uusia yrittäjiä jatkamaan perinteitä.

Kaikeksi onneksi löytyi talkoohenkeä, ja uusi yhdistys jatkaa ensi kesänä iltatoreja. Yhdistyksen vetäjäksi on lupautunut viihdealan huippumies. Tervetuloa uusi yhdistys!

Iltatoreja on talkoohengessä vetänyt pieni 4–5 hengen joukko. Näin ainakin ulospäin se on näkynyt minulle tavalliselle torinkulkijalle.

Ne samat henkilöt ovat jaksaneet vuodesta toiseen uhrata Suomen lyhyen kesän jokaisen torstaipäivän meidän toisten hyväksi. Osa heistä on ollut vielä työelämän palveluksessa.

Varmaan fiksuimmat ihmiset ovat huomanneet torilla antaa heille kiitoksensa hyvästä toiminnasta. Yleensä me ihmiset annamme niitä kiitoksia turhan nirkoisesti, mutta nurinoita senkin edestä.

Salon kaupunki on saanut kaiken kunnian iltatoreista. Onhan se toki avustanut niitä jonkin verran. Jokainen voi arvata, että noin 3 000 euron avustus iltaa kohti ei voi kattaa kaikkia kuluja.

Varmaan suvisalolaiset ovat joutuneet myös kerjuulle saadakseen kaikki menot katetuiksi. Tokkopa niitä illan isäntiä on ollut tulossa itsestään jonoksi asti. On aika vaikea kuvitella, että joku tähtiesiintyjä tulisi Saloon orkesterinsa kanssa kolmella tonnilla.

Kuluihin pitää vielä laskea myös äänentoisto. Lisäksi torilla on lähes koko päivän talkoolaisia, joiden kulut pitää myös hoitaa.

Torilla on tavallaan kolme kirpparia, jotka vaativat myös oman työpanoksensa. Olen nähnyt niitä suvisalolaisia oranssiliiveissään vielä aika myöhään tilaisuuden päättymisen jälkeen työn touhussa.

Sattumalta tulin myös nähneeksi mikä kruunasi työntäytteisen suvisalolaisen torstai-illan. Illan ohjelman jälkeen tuli tarve käyttää R-kioskin vieressä olevia saniteettitiloja. Huomasin yllätykseni, että Suvisalon puheenjohtaja oli siivoamassa vessan tiloja.

Kaupunki sisällytti näköjään kaiken työn vastineeksi avustuksestaan, jopa kaupungin kahden yleisen käymälän torstaisiivouksen. Palkatun torivalvojan työaika päättyy samaan aikaan kun iltatorit alkoivat, joten kaikki torista aiheutuvat työt jäivät Suvisalon huoleksi.

Jos vapaaehtoisten määrä olisi ollut suurempi, niin olisiko kenties Suvisalo jatkanut toimintaansa?

Me salolaiset olemme pitäneet selvänä, että meille tarjotaan ilmainen kesäinen torstaitapahtuma vuodesta toiseen Onhan se nykyisin maankuulu tapahtuma.

Salolaiset yrittäjät ja yritykset haluavat saada suuremman ostajajoukon torstaisin. Myös majoitusala haluaa ilmaista ohjelmaa asiakkailleen. Eteläisen Suomen lähes ammattimaiset kirpparimyyjät haluavat myös myyntituloja, ja Salo on kuulemma erittäin tuottoisa myyntipaikka heille.

Kaikki me siis haluamme. Tämä tiedoksi uudelle iltatoriyhdistykselle. Toivottavasti saatte nyt suuremman joukon vapaaehtoisia toteuttamaan iltatorit vuosikymmeniksi. Vielä senkin jälkeen, kun uutuuden viehätys on mennyt ohi.

Onko koskaan selvitetty, paljonko Saloon jää euroja iltatorista ja paljonko kaupunki saa verotuloja välillisesti tästä tilaisuudesta kesän ajalta? Ettei vaan kaupunki jääkin nettosaajaksi.

Lisätuloja yhdistys voisi kerätä esimerkiksi maksullisilla penkkipaikoilla. Viiden euron maksu toisi kesässä noin 15 000 euroa ja 10 euron maksu vastaavasti 30 000 euroa.

Kun kesän ensimmäinen iltatori avautuu, voisi olla kohtuullista kukittaa kiitokseksi entinen vuosien varrella toiminut Suvisalon väki. Osa heistä on jo siellä, missä on ikuinen kesä toreineen.

Yksi torin kulkija