Piika Vainio etsii isänsä teoksia – Koskelaistaiteilija Martti Vainion syntymästä tulee 100 vuotta ja tytär haluaa luetteloida mittavan tuotannon

0
– Tämä maisema on värikkyydessään yksi suosikeistani. Isä maalasi paljon kohteita kotipaikkakunnaltaan, Piika Vainio kertoo. Hän etsii tietoja isänsä tuotannosta saadakseen mahdollisimman täydellisen, kuvallisen luettelon aikaan juhlavuoden kunniaksi. Kuva: SSS/Marko Mattila

Koskelaisen taiteilija Martti Vainion syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi 100 vuotta ja kuolemasta 20 vuotta. Luvassa on heinäkuun lopulla avautuva juhlanäyttely Yrjö Liipolan taidemuseossa Koskella.

Vainion nuorin tytär Marjatta ”Piika” Vainio pyrkii luetteloimaan isänsä koko tuotannon ja kuvaamaan kirjaa varten kaikki tunnistettavat teokset mahdollisuuksien mukaan. Hän toivoo saavansa tietoja kaikilta, keillä on omistuksessaan hänen isänsä maalauksia ja veistoksia, sillä taiteilija ei itse pitänyt niistä minkäänlaista kirjaa.

Piika Vainio lähti luetteloinnissaan liikkeelle perikunnan hallussa olleista töistä ja muutamista säästyneistä näyttelyiden teosluetteloista. Kuvattuna on jo melkein 700 maalausta ja 150 veistosta, mutta tytär tietää teoksia olevan vieläkin enemmän. Eniten niitä on lähiseuduilla, mutta osa on kulkeutunut kauemmaskin. Viime syksynä Piika Vainio sai tietää kahdesta, jotka ovat Iso-Britanniassa.

Martti Vainio maalasi muun muassa kotiseutunsa rakennuksia ja maisemia. Piika Vainio on koonnut itselleen jo yhden kuvakirjan niistä teoksia, joiden omistajilta on saanut tiedot. Kuva: SSS/Marko Mattila

Koskella 20. lokakuuta 1921 syntynyt Martti Vainio teki työuransa maalarina. Hän lähti jo nuorena isänsä mukaan rakennustyömaille.

– Taide kulki mukana työn ohessa. Tuntuu, että kakarana istuttiin aina isän mallina. Minustakin on viisi taulua ja pari muotokuvaa, isältään lempinimensä saanut Piika Vainio nauraa.

Martti Vainio oli käynyt Turun piirustuskoulun vuosina 1948–1951, jonka jälkeen hän oli koskelaissyntyisen kuvanveistäjä Yrjö Liipolan veistosoppilaana tämän Kauniaisten ateljeessa.

– Taiteelle jäi enemmän aikaa, kun isä jäi eläkkeelle. 1980–1990-luvut olivat tuottoisia. Hän piti melkein joka vuosi pääsiäisen aikaan näyttelyn Liipolan taidemuseossa.

Martti Vainion omakuva.

Martti Vainio oli mukana myös Loimaan taideseuran toiminnassa ja veti pitkään Somerolla kansalaisopiston taidepiiriä. Viimeinen oma näyttely oli kevättalvella 1999. Taiteilija kuoli 28. lokakuuta 2001.

– Aloin kerätä aineistoa pian sen jälkeen. Äiti eli pitkään ja muisti hyvin, kenestä isä oli esimerkiksi maalannut muotokuvia, Piika Vainio kertoo.

Martti Vainio lahjoitti ennen kuolemaansa Kosken kunnalle kuutisenkymmentä taulua ja veistosta. Suurin osa niistä on taidemuseon tiloissa. Aino Vainion kuoltua tyttäret Orvokki Leino, Marita Vainio ja Piika Vainio päättivät lahjoittaa teoksia lisää suoraan Liipolan museota ylläpitävälle Kosken Tl Taidesäätiölle.

– Isä oli Yrjö Liipolan uskottu ja tiiviisti mukana taidesäätiön toiminnassa.

– Isä teki monenlaisia kädentöitä kuten tämän puisen kruunun, jota äiti piti vihkiäisissä, Piika Vainio kertoo. Taustalla Martti Vainion kipsiveistos vaimostaan Ainosta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Martti Vainio maalasi paljon kotiseutunsa maisemia ja rakennuksia, mutta aiheita tarttui mukaan myös eri puolille Eurooppaa suuntautuneilla taidematkoilla: hän valokuvasi ja piirsi luonnoksia maalauksiaan varten. Koskelta hän ikuisti usein erityisesti kellotapulia ja Myllyrantaa, koska ne menivät hyvin kaupaksi.

Piika Vainio toteaa isänsä maalaustyylin muuttuneen vuosikymmenten myötä. Esimerkiksi 70-luvulla tämä käytti vahvoja värejä, jotka pehmenivät taas 80-luvulla.

– 70-luvulla käytettiin talojen sisämaalauksissakin kirkkaanoranssia ja vihreää, tytär naurahtaa.

Kaikki M. Vainioiden signeeraamat teokset eivät ole Piika Vainion isän tekemiä, sillä nimi on tavallinen.

– Tunnistan hänen maalaustyylinsä ja signeerauksen. Esimerkiksi akvarelleja hän ei tehnyt oikeastaan ollenkaan. Opiskeluajoilta on piirustuksia ja alkuvuosilta on muutamia pastellitöitä, mutta etupäässä hän maalasi öljyväreillä ja teki veistoksia, jotka hän valoi kipsiin. Muutamia hän valautti pronssiin ja harjoitteli itsekin pronssivalua.

Martti Vainio oli monipuolinen kädentaitaja, joka valmisti kodin huonekalut itse. Hän myös sorvasi ja teki lastutöitä. Puusta syntyi koriste-esineitä, lampunvarjostimia ja myös puinen kruunu, jota hänen vaimonsa Aino (s. Pyhtö) piti vihkiäisissä.

Martti Vainion teoksista voi ilmoittaa Piika Vainiolle sähköpostiin piika.vainio@koskitl.fi tai iltaisin puhelinnumeroon 040-7402230.

– Taiteelle jäi enemmän aikaa, kun isä jäi eläkkeelle. 1980–1990-luvut olivat tuottoisia, toteaa Piika Vainio isänsä Martti Vainion taiteilijanurasta.. Kuva: SSS/Marko Mattila