
Vesistöjen jäät eivät kestä ihmistä parhaillaan. Näin tiivistää lounaisen ja koko eteläisen Suomen jäätilanteen Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen .
– Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärven jääpeite oli niin ohutta, ettei sitä voitu edes mitata, hän sanoo.
Tilanne on samanlainen koko eteläisessä Suomessa, jossa jään paksuutta ei ole päästy mittaamaan liian ohuen jääpeitteen vuoksi.
Nyrkkisääntö on, että teräsjäätä pitäisi olla viisi senttiä, ennen kuin se kantaa ihmisen. Vehviläinen sanoo tähän, että paksuutta olisi hyvä olla kymmenen senttiä, sillä jään paksuus vaihtelee.
– Jos yhdessä kohtaa kairaa jäätä ja paksuus on viisi senttiä, jää voi toisessa kohtaa olla jo ohuempi.
Viikonlopun aikana uutisoitiin eri puolilta Suomea jäihin vajonneista ihmisistä, joita pelastettiin.
– Pohjoisin, josta kuulin, oli Rovaniemeltä, Vehviläinen kertoo.
Työkseen heikoista jäistä varoittava Vehviläinen kertoo, ettei itse helposti mene jäälle.
– Sen jälkeen voin mennä, jos kaikki muut ovat jo menneet, hän sanailee.
Suomen ympäristökeskuksen yksinkertainen viesti on, että jäälle menemistä on vielä syytä välttää.
Jotta jäälle uskaltaisi mennä, täytyisi tietää jään paksuuden lisäksi myös virtakohdat. Monissa pikkujärvissä saattaa olla lähteitä, joiden kohdalla jää on petollisen ohutta. Virtapaikkoja on myös esimerkiksi purojen ja ojien lähellä.
Yksin paksuuskaan ei kerro kaikkea jäästä. Vehviläinen sanoo, että jos ohut jääpeite saa nyt 20 – 40 senttimetriä paksun lumipeitteen, jäätyminen käytännössä pysähtyy tai on ainakin hyvin hidasta.
– Lumipeite voi myös nostaa vettä jään päälle, jolloin muodostuu heikkoa kohvajäätä, hän varoittaa.
Suomen ympäristökeskus seuraa sisävesien jäiden paksuuksia, mutta ei merijään paksuutta. Merijäätä koskevat kuitenkin käytännössä samat asiat. Meri jäätyy tosin hitaammin kuin sisävesien pikkujärvet.
Ilmaston lämmettyä jäiden muodostumista saadaan Vehviläisen mukaan muutenkin odottaa noin kuukautta myöhemmin kuin vielä 30 – 40 vuotta sitten. Viime talvena jääpeite jäi Salon seudulla olemattomaksi.
– Parhaillaan jää on kaksikymmentä senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta, hän sanoo.