PS pysyi kärkipaikalla

0
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Hol-kohu näyttää tuoneen lisänostetta perussuomalaisten kannatukseen. Sen sijaan vihreiden kannatukseen kohulla ei ollut suurta vaikutusta. Kuva otettu eduskunnassa 21. joulukuuta 2020.

Perussuomalaisten ote kannatusmittausten kärkipaikalla on pitänyt. Puolue säilytti ykköspaikkansa Ylen tammikuun gallupissa 21,9 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset vielä nosti kannatustaan yhdellä prosenttiyksiköllä.

Pitkään kärkipaikkaa aiemmin pitänyt SDP tulee aivan kannoilla 21,4 prosentin kannatuksella, kasvua 0,8 prosenttiyksikköä. Kolmantena oleva kokoomus tulee selvästi kärkikaksikon takana.

Taistelu kärkipaikasta on viime kuukausina yhä selkeämmin ollut kahden kisa. Koronapandemia on siivittänyt päähallituspuolue SDP:n suosiota, kun hallituksen toiminta koronan hillitsemiseksi on saanut kansalaisilta kiitosta.

Koronatoimien suosio on satanut yksin SDP:n ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) laariin. Tilanne on kiusallinen muille hallituspuolueille.

Korona ei ole enää ainoa politiikan päivälistaa hallitseva aihe, vaan gallupien mukaan ollaan palaamassa kohti normaalia tilannetta. Tämä näkyy perussuomalaisten kannatuksen vahvistumisessa.

Perussuomalaisten kannatus sai lisänostetta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Hol-kohusta ja suomalaisten äitien ja lasten kotiuttamisesta.

Hieman yllättäen Haaviston kompurointi ja perustuslakivaliokunnan antamat moitteet eivät kuitenkaan merkittävästi syöneet vihreiden suosiota. Puolue keräsi nyt 11,4 prosentin kannatuksen, jossa on pudotusta vain 0,2 prosenttiyksikköä.

Seuraavat gallupit osoittavat, onko kohulla ollut vaikutuksia puolueen kannatukseen.

Gallupin kolmanneksi jumittunut kokoomus ei ole saanut samanlaista myötätuulta taakseen kuin perussuomalaiset. Kokoomukselle mitattiin 16,2 prosenttia, jossa on kasvua 0,3 prosenttiyksikköä.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ei ole saanut kokoomuksen oppositiopolitiikkaa lentoon, vaikka puolue onkin yrittänyt haastaa hallitusta erityisesti talousasioissa.

Keskusta kipuilee edelleen kannatuskuopassa. Puolueen kannatus on nyt 11,7 prosenttia, jossa on pudotusta 0,4 prosenttiyksikköä. Vihreät hengittää jo aivan niskassa.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittuun Annika Saarikkoon kohdistui suuria odotuksia, mutta ainakaan vielä ne eivät ole täyttyneet.

Seuraavia gallupeja katsotaan tavallista tarkemmin, sillä huhtikuun eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments