Punaisesta lipusta täyteen kaasuun – Mestaruusliigan runkosarjakärki ratkotaan yhdeksässä päivässä

0
LP Kangasala voitti LP Viestin lokakuisessa kohtaamisessa 3-0. Tällä ja ensi viikolla salolaisille tarjoutuu mahdollisuus kahteenkin revanssiin. (kuvat: Mestaruusliiga)

Lentopallon Naisten Mestaruusliiga on koronaviruksen säestämänä tällä kaudella kuin ampumahiihdon yhteislähtökilpailu. Seassa on vähän formula ykkösiäkin.

Ensimmäiselle ampumapaikalle tultiin lokakuun alussa, jolloin Hämeenlinnan Lentopallokerho ampui lähes kaikki ohi. Pelaajatilanteensa kanssa tuskaillut joukkue hävisi neljä ensimmäistä otteluaan.

Vaikka sen jälkeisistä 16 pelistä on tullut tasan yksi tappio, ei edes runkosarjan kakkossija ole enää sen omissa käsissä.

LP Kangasala pudotti sen sijaan kaikki taulut yhtä Hämeenlinnan ottelun ohilaukausta lukuun ottamatta. LP Viesti ja Pölkky osuivat vaihdellen makuu- ja pystypaikoilta voitettuaan toisensa vuoroin kotona.

Marraskuun ”hiihtolenkki” ei muuttanut marssijärjestystä juurikaan, sillä kärkijoukkueet eivät liiemmin kohdanneet toisiaan. Sen sijaan erot heikompiin hiihtäjiin kasvoivat alvariinsa, eikä puolivälierien kotietujoukkueita ole tarvinnut enää marraskuun jälkeen miettiä.

Joulukuussa paikalle saapui formuloista tuttu turva-auto, kun liigan ilmoitettiin jäävän tauolle. Ohittamisiin ei juuri ollut enää mahdollisuuksia joulukuun alkupäivinä, ja kisa keskeytettiin punaisella lipulla totaalisesti lähes kuukaudeksi itsenäisyyspäivästä tammikuun alkuun asti.

Toiselle ampumapaikalle tultiin täydellä kaasulla maanantaina. Tuuliolosuhteet ovat erittäin arvaamattomat, joten suuret muutokset ovat mahdollisia. Maanantaista alkaen pelataan kahdeksaan päivään peräti viisi kärkinelikon keskinäistä kohtaamista. Vaikeusasteeltaan joukkueiden loppuohjelmat runkosarjassa ovat samankaltaiset.

Runkosarjan loppusijoitukset määrittyvät pitkälti jo näissä peleissä, sillä seuraavan yli kuukauden aikana kärkikvartetti pelaa enää yhteensä kolme kertaa vastakkain.

Etenkin LP Kangasalan ohjelma on vähintään mielenkiintoinen. Se pelasi viimeksi liigaottelun 1. joulukuuta, ja maanantaista lähtien sillä on kahdeksaan päivään neljä liigan kärkipeliä. Sekä heti perään naisten Suomen cupin välierä ja mahdollinen finaali.

Lähes koko helmikuu mennään samaan tapaan kuin marraskuu: piste-erot liigan kärjen ja tyvipään osalta kasvavat kasvamistaan.

Kolmas ampumapaikka on sattunut sijoittumaan runkosarjan viimeiselle viikolle. Pölkky–LP Viesti- ja Hämeenlinna–LP Viesti-pelit saattavat vielä määritellä välierien kotietujoukkueen eli runkosarjan kakkosen. Ratkaisevalle pystypaikalle tullaan tällä tietoa maaliskuun loppupuolella, jolloin välierät alkavat.

LP Kangasalan 3–1 (25–20, 18–25, 25–16, 25–17)-kotivoitto Pölkystä tekee Kangasalasta jo äärimmäisen todennäköisen runkosarjavoittajan. Joukkueen ainoa heikompi hetki osui toiseen erään, jossa Pölkky pelasi toisaalta oikein hyvin.

Muissa erissä kuusamolaisvierailla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Päävalmentaja Tuomas Alatalolle aiheuttaa päänvaivaa passaritilanne: Taylor Lindbergillä ei ollut Pitkäjärven koululla paras iltansa, ja Venla Huurneelle on kertynyt muutenkin kauden aikana varsin paljon peliaikaa.

LP Viestille kyseinen Kangasala–Pölkky-ottelun tulos tarkoittaa yhä selvemmin tavoitteeksi runkosarjan toista sijaa. Toki kaksi 3–0- tai 3–1-kotivoittoa tällä ja ensi viikolla saavuttamalla voisi Kangasalan tavoittaminenkin olla vielä mahdollisuuksien rajoissa.

Yksi salolaisten pienistä eduista on se, että joukkueen ei tarvitse enää kohdata Oriveden Ponnistusta. Kreikkalaisyleispelaaja Alexia Kalantaridoun hankkinut OrPo saattaa vielä kiusata muita, kun se pelaa kahdesti LP Kangasalaa ja Pölkkyä sekä kertaalleen Hämeenlinnaa vastaan.

NAISTEN LIIGAN KÄRKITAISTELU
Kangasala karkaamassa
Tilanne maanantain ottelun jälkeen

1) LP Kangasala 16 ottelua, 46 pistettä
2) Hämeenlinna 20, 45
3) LP Viesti        16, 38
4) Pölkky           17, 38
Runkosarjassa pelataan 28 kierrosta.

Jäljellä olevat keskinäiset ottelut: 
Tiistaina Hämeenlinna–Pölkky, keskiviikkona LP Viesti–LP Kangasala, lauantaina Kangasala–Hämeenlinna, 26.1. Viesti–Kangasala, 16.2. Kangasala–Pölkky, 27.2. Pölkky–Viesti, 3.3. Hämeenlinna–Viesti.

LP Kangasalan libero Tiiamari Sievänen on pelannut hienon alkukauden.

Tasalaatu on liigan kärkiryhmän salaisuus

LP Kangasalan pelaajia on turhaa etsiä Mestaruusliigan pistetilastojen kärkipäästä. Juuri siksi se on hallinnut sarjaa suorastaan suvereenisesti.

Kun mitataan tehtyjä pisteitä per ottelu, ei kukaan Kangasalan pelaajista ole kymppikärjessä. Sen sijaan kaikki aloitusseitsikon laitapelaajat (Ronja Heikkiniemi, Salla Karhu ja Jody Larson) ovat olleet hyvin lähellä toisiaan. Tosin maanantaina Pölkkyä vastaan hakkuri Larson oli kerrassaan erinomainen ja miltei vastustamaton tehoilla 27/+21.

Kun valtaosa joukkueen otteluista on päättynyt 3–0, eivät tilastot ole ehtineet paisua massiivisiksi. Lisäksi päävalmentaja Arttu Keränen on kierrättänyt pelaajistoaan melko paljon niin, että parhaat eivät ole pelanneet läheskään kaikkia heikompia joukkueita vastaan.

Osin siksi kautta joukkuetilastotkaan eivät poikkea dramaattisesti Pölkystä, Hämeenlinnasta tai LP Viestistä. Kangasala ei tyrmää vastustajiaan millään pelin osa-alueella, mutta on laadukas kaikessa.

Selitys syyskauden dominanssiin löytyykin keskenään erittäin tasaisesta ja tähän liigaan tasokkaasta aloitusseitsikosta. Heikkoa lenkkiä ei löydy, ja pelaajien pitkä yhteinen historia sekä laadukas harjoittelu ennen kautta avitti pelien sujumista heti lokakuun alusta lähtien.

Vaihtopelaajiston taso herättää Kangasalan kohdalla epäilyksiä, mutta niin se herättää kaikissa muissakin joukkueissa.

Koronan aiheuttama tauko saattoi kuitenkin tarjota haastajille mahdollisuuden.
Kun ottelut siirrettiin, oli tarjolla aikaa yhteisten kuvioiden hiomiseen harjoituksissa. Tulevat kahdeksan päivää näyttävät maanantain ohella, mitkä pelilliset asetelmat juuri tällä hetkellä ovat.

Pelien aiheuttama väsymys ei tällä hetkellä ainakaan ole syy mihinkään. Eivätkä myöskään loukkaantumiset, sillä kaikki kärkiryhmät ovat tällä hetkellä mukana täysillä kokoonpanoillaan.

Toki Kangasalasta on noussut esiin myös huippuyksilöitä. Libero Tiiamari Sievästä ei juuri tilastoissa näy, mutta siinä melkeinpä ainoassa, aloitusten vastaanotossa hän on ykkönen. Pölkkyä vastaan hän nosti yhdeksän palloa peliin sadan prosentin tarkkuudella.

Salla Karhun hyökkäysprosentti oli ennen eilistä kaikista laitapelaajista paras, mitä voi pitää paitsi yllätyksenä myös erittäin kovana suorituksena. Ero etenkin LP Viestin pelipaikkakollegaan Noora Kososeen on ollut valtava.