Putinin valta horjuu

0
Mielenosoittajat marssivat kaduilla oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidätystä vastaan. Kuva otettu Pietarissa viime lauantaina.

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidätys on ajanut venäläiset barrikadeille. Laajat mielenosoitukset ovat presidentti Vladimir Putinille pahin uhka koko hänen valtakaudellaan.

Yksinvaltiaan ottein Venäjää johtava Putin on vaikean tilanteen edessä. Pinnan alla kytenyt kansan tyytymättömyys purkautuu nyt laajoina mielenosoituksina kaduilla.

Venäjän opposition näkyväksi keulahahmoksi noussut Aleksei Navalnyi on presidentti Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa pahin päänsärky. Epäonnistunut murhayritys teki Navalnyista entistä suositumman oppositiojohtajan ja vaarallisemman vastustajan.

Navalnyi yritettiin surmata hermomyrkyllä, mutta nopeiden hoitotoimenpiteiden ansiosta hän selvisi hengissä. Navalnyi pidätettiin lentokentällä välittömästi, kun hän palasi Moskovaan sairaalahoidosta Saksasta runsas viikko sitten.

Pidätys sai kansalaiset osoittamaan mieltään. Viikonloppuna mielenosoituksissa marssi arvion mukaan jopa 300 000 ihmistä. Poliisi käytti kovia otteita ja otti kiinni ainakin 3 500 mielenosoittajaa.

Uusia laajoja mielenosoituksia on luvassa ensi viikonloppuna.

Kansannousu on ajanut Putinin vaikeaan tilanteeseen. Hallinnon vastaiset mielenosoitukset täyttävät Venäjän suurten kaupunkien katuja.

Juuri tätä Venäjän valtaapitävät pelkäsivät, kun kansa nousi Valko-Venäjällä presidenttiAljaksandr Lukashenkaa vastaan vaaliepäselvyyksien vuoksi. Nyt Venäjän oppositio näyttää seuraavan naapurin mallia, ja mielenosoitukset seuraavat toisiaan.

Putinin hallinto ei tyydy katsomaan sivusta, kun mielenosoitukset laajenevat. Poliisi on jo käyttänyt väkivaltaa mielenosoittajia vastaan, ja kovien otteiden pelätään jatkuvan. Poliisin voimankäyttö voi entisestään lisätä kansalaisten tyytymättömyyttä.

Venäjän hallinnon vaikeasta tilanteesta kertoo muun muassa epätoivoinen yritys syyttää mielenosoitusten järjestämisestä Yhdysvaltoja. Yllätys se ei ole, sillä ulkopolitiikan kriisi on aina kätevä keino kääntää huomio pois kotimaan ongelmista.

Oppositio ja länsimaat vaativat Aleksei Navalnyin nopeaa vapauttamista. Tähän tuskin suostutaan, vaikka paine on suuri. Putinin hallinnossa mietitään kuumeisesti, mitä Navalnyin kanssa pitäisi tehdä.

Navalnyi on kansainvälinen mielipidevanki, ja tämä asema antaa hänelle ainakin pienen suojan uusia murhayrityksiä vastaan. Pitkä vankeustuomio on kuitenkin mahdollinen.

Mitään rauhoittumisen merkkejä Venäjällä ei ole näkyvissä. Duuman vaalit käydään syksyllä, ja oppositio jatkaa varmasti mielenosoituksia, joihin on nyt helppo saada suuria ihmisjoukkoja mukaan.