Saloon odotetaan lisää ulkomaalaisia opiskelijoita – Turun AMK löysi kumppanin Uzbekistanista

1
Kone- ja materiaalitekniikan koulutusohjelman sivupiste tuli Saloon helmikuussa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Turun ammattikorkeakoulun Salon kampukselle odotetaan saapuvaksi ensi vuonna uzbekistanilaisia insinööriopiskelijoita.

Turun AMK on solminut yhteistyösopimuksen Uzbekistanissa toimivan Tashkentin talouden valtionyliopiston (Tashkent State University of Economics) kanssa tietotekniikan insinöörikoulutuksesta. Yhteistyö on Suomelle merkittävä päänavaus Keski-Aasiaan suuntautuvassa koulutusviennissä.

Yhteistyötä on ollut rakentamassa koulutusvientiyhtiö Edunation, joka pyrkii avaamaan ulkomaisille opiskelijoille suomalaisten korkeakoulujen koulutustarjontaa. Alkavan koulutusyhteistyön toivotaan laajenevan myöhemmin myös Uzbekistanin naapurivaltioihin.

– Koulutusyhteistyöllä Uzbekistanissa ratkomme osaltamme globaalia koulutusvajetta tieto- ja viestintätekniikassa, toteaa ICT-osaamisalueen koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen Turun ammattikorkeakoulusta

– Tavoitteena on myös saada osasta opiskelijoita täydennystä Varsinais-Suomeen helpottamaan merkittävää työvoimavajetta ICT-aloilla, hän jatkaa.

Tashkentin yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus hakea kaksoistutkinto-ohjelmaan, joka käsittää tieto- ja viestintätekniikan sekä yrittäjyyden opintoja. Ohjelmassa ensimmäinen vuosi opiskellaan Uzbekistanissa, osin etäyhteydellä Suomeen, ja seuraavat kolme vuotta opiskellaan Salossa. Opiskelijoiden pitäisi siis tulla Salo IoT Campukselle tammikuussa 2022.

– Tämä on Tashkentin yliopistolle ensimmäinen insinöörikoulutus. He haluavat saada meiltä oppia opetuksen toteuttamiseen, ja opetussuunnitelma on kokonaan meidän laatimamme, Reunanen kertoo.

– Tämä on erittäin mielenkiintoinen yhteistyö, ja odotan tältä paljon. Uzbekistanissa on hurja määrä hyviä hakijoita, jotka jäävät ilman korkeakoulupaikkaa, koska maassa on väkimäärään suhteutettuna niin vähän koulutuspaikkoja – huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, Reunanen jatkaa.

Tavoitteena on valita hakijoista 30 opiskelijan ryhmä, joka aloittaa opiskelunsa Uzbekistanissa helmikuussa. Opiskelijat suorittavat samanaikaisesti insinööritutkinnon sekä Tashkentin yliopistossa että Turun ammattikorkeakoulussa.

Saloon on tulossa ulkomaalaisia insinööriopiskelijoita jo tänä vuonna. Salo IoT Campukselle pitäisi saapua yli 20 opiskelijaa muun muassa Intiasta, Thaimaasta ja Indonesiasta.

Heidät on valittu kyberturvallisuuden insinöörikoulutukseen, joka alkaa jo helmikuussa. Samaan opintoryhmään yhdistetään myös 10 suomalaista opiskelijaa.

– Katsotaan, miten ulkomailta tulevat opiskelijat pääsevät Suomeen. Jos tulee viivästyksiä, aloitamme opinnot etänä, Reunanen sanoo.

Haku seuraavaan kansainväliseen insinöörikoulutukseen aukeaa myös keväällä. Sen opintoryhmän pitäisi aloittaa opinnot syyskuussa.

Turun AMK:n piti aloittaa Salossa maksullinen tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutus ulkomaalaisopiskelijoille ensimmäisen kerran jo keväällä 2019. Silloin ongelmaksi muodostui, että opiskelijat eivät saaneet Maahanmuuttovirastolta oleskelulupaa. Hakijoista suurin osa oli Nepalista, ja valtaosa heistä sai kielteisen päätöksen siksi, että heillä ei ollut osoittaa riittävää toimeentuloa Suomessa asumista varten.

Koulutus toteutui ensimmäisen kerran syksyllä 2019, jolloin kahdeksan ulkomaalaistaopiskelijaa pääsi aloittamaan kyberturvallisuuden insinööriopinnot Salossa. He tulivat pääosin Intiasta.

– He aloittivat opinnot Salossa, mutta heidät jouduttiin siirtämään ja yhdistämään turkulaiseen opintoryhmään, koska niin pienelle ryhmälle ei pystytty järjestämään Salossa järkevästi opetusta, Reunanen kertoo.

Heidän jälkeensä Saloon ei ole tullut uusia ulkomaalaisia insinööriopiskelijoita. Vuoden 2020 aikana Salo IoT Campukselle odotettiin tulevaksi jopa sata kansainvälistä ICT-opiskelijaa, mutta koronapandemia muutti suunnitelmat.

– Salon koulutuksen kannalta korona tuli todella ikävään aikaan. Viestiä oli juuri saatu levitettyä ja kiinnostusta oli, mutta korona-aikana ei ole päässyt maahan, eikä ole ollut lentojakaan, Reunanen toteaa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kannettua vettä
2 vuotta sitten

Kunpa saataisiin myös normaalia tekniikan alan AMK- ja yliopistotasoista opetusta takaisin. Voitaisiin saada myös pitkäjänteisempää yhteistyötä ja kasvattaa tulevaisuuden tekijöitä.