Salo IoT Campus hakee kasvua kaavamuutoksella – tuotantotilat ovat täynnä

5
Salo IoT Campuksella on runsaasti vapaata toimistotilaa, mutta tuotantotilat ovat täynnä. Kaavamuutoksella haetaan muun muassa lisää rakennusoikeutta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salo IoT Campus on pyytänyt kaupungilta kaavamuutosta entiselle Nokian tehdasalueelle Meriniityssä. 15,5 hehtaarin alue on aikanaan kaavoitettu teollisuus- ja varastokäyttöön.

Nykyisin alueella toimii satakunta yritystä ja yli kaksituhatta ihmistä, ja teollisen tuotannon lisäksi kampukselle mahtuu esimerkiksi Turun ammattikorkean koulutusta.

– Meillä on jo alueella toimintoja, jotka eivät ole nykyisen kaavan mukaisia. Maailma muuttuu, ja olisi hyvä, että kaava mahdollistaisi uuttakin toimintaa, Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Jukka Vakula sanoo.

Maanomistajan tavoitteena kaavoituksessa on monipuolistaa alueen käyttöä, tarkastella kerroskorkeuksia ja lisätä rakennusoikeutta.

Jukka Vakulan mukaan lähtökohtana on varmistaa mahdollisuudet tulevaan kasvuun. Kaavoitus vie aina aikaa, ja se kannattaa tehdä nyt, kun uusille rakennushankkeille ei ole akuuttia tarvetta.

– Olen itse tottunut toimimaan pääkaupunkiseudulla, jossa kaavoitus on monisäikeistä ja vie paljon aikaa. Olen tottunut ottamaan asioihin etunojaa ja varaamaan muutoksiin aikaa, hän sanoo.

Vakulan mukaan moni on kysynyt, mitä järkeä on rakentaa lisää tilaa, kun vanhoja on vielä tyhjänä.

– Niin onkin, toimistotilaa on puolet vapaana. Tuotantotilat ovat kaikki jo täynnä, ja siksi rakennamme sitä parhaillaan lisää Valmet Automotiven akkutehtaalle. Olemme aiemmin myös muuttaneet toimistotiloja tuotantokäyttöön Cencorp Automation Oy:lle, Vakula muistuttaa.

Akkutehtaan tulossa Saloon vaikutti aikanaan, että tuotanto saatiin käyntiin harvinaisen nopealla aikataululla, alle vuodessa.

– Akkutehtaan laajennus osoitti, miten äkkiä prosessi lähtee liikkeelle, kun yrityksessä tapahtuu. Vuosi on siinä kohtaa pitkä aika odottaa. Saloa on kiitelty siitä, että olemme nopeita. Pidetään siitä kiinni, Jukka Vakula perustelee.

Hänen mukaansa Salo IoT Campuksen pitää toimia nyt, jotta yrityksillä on myös tulevaisuudessa mahdollisuus kasvaa ilman, että tontti ympärillä alkaa ahdistaa.

– Akkutehdasta tai jotain muita toimintoja voidaan tulevaisuudessa laajentaa, ja silloin meillä pitää olla mahdollisuuksia tarjota rakennusoikeutta ja tilaa. Emme voi todeta, että muuten kyllä, mutta meille ei nyt oikein mahdu.

Vakulan mukaan entinen Nokian tehdaskiinteistö on mahtavalla paikalla, lähellä Salon keskustaa ja rautatieasemaa, mutta samalla lähellä isojen teiden liittymiä.

– Kyllähän tämä alue kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Uskon, että tämä ymmärretään myös kaupungin virkamiesten keskuudessa.

Mitä kaikkea entiselle tehdasalueelle voisi tulevaisuudessa tulla? Jukka Vakula on ehdottanut Salo IoT Campukselle muun muassa vanhusten palveluasumista. Myöhemmin siellä voisi olla muitakin asuntoja, ja asukkaiden myötä ehkä kauppa.

– Mikä alueelle sopii ja mikä ei, se määritellään kaavassa. Pohdittavaa on paljon, ja toivon myös kaavoittajalta uusia ajatuksia.

Salo IoT Campuksen kaavamuutosanomusta käsitellään kaupunkikehityslautakunnassa ensi viikolla. Kaavamuutoksen käynnistämisestä päättää kaupunginhallitus.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
1 kuukausi sitten

On hienoa että myönnetään toiminnan osittainen lainvastaisuus, josko se edesauttaisi kaavamuutoksen nopeuttamista? Uuteenkaupunkiin ollaan jo suunnittelemassa akkutehdasta joten miten tulee olemaan laajennuksen tarpeellisuus jatkossa.

maalainen
1 kuukausi sitten

Kannatan kaavamuutosta – olen aina halunnut asua pellolla.

Allan
1 kuukausi sitten

Minusta uutinen on positiivinen.

Toivottavasti suuntaus jatkuu.

Z.Z.Zalolainen
1 kuukausi sitten

Voihan maksumuuri. Onko ihan pakko änkeä kaikki pajat ja toiminnot samalle tontille? Voisiko vallata jonkun naapuritontin tai peltoa muualta? Tai voisiko rakentaa myös ylöspäin ja alaspäin? Minäkin olen ravannut portaita ylös alas monessakin isossa firmassa. (Hissikin on keksitty). Mutta onnea firmoille.

Tasapuolisuutta kehitykseen
1 kuukausi sitten

Olisipa kaavamuutos yhtä helppoa ydinkeskustassa purkukuntoisten talojen korvaamiseksi uusilla. Tai kesämökin rakentamiseksi järven rannalle liitoskuntien maaseudulla. Ei onnistu – olen kokeillut ihan itse.