Voisiko Saloon tulla uusi valtakunnallinen Erä- ja luontokulttuurimuseo? Lähes 60 kuntaa on kiinnostunut

0
Salossa useampi yrittäjä on kiinnostunut saamaan Erä- ja luontokultuurimuseon alueelleen. Yksi kohteista on Teijo. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon mahdollisuuksia hakea Erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikaksi selvitetään parhaillaan. Selvitystä tekee Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola.

– Olen tehnyt hyvin alustavaa työtä. Valmistelen ja esittelen asian kaupungille. Mikäli kaupunki näyttää vihreää valoa, Salo voi jättää hakemuksen, Pirvola sanoo.

Hankkeen takana ovat Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Kalastusmuseoyhdistys. Museon sijoituspaikkaa ei ole ennalta määrätty, vaan asiasta kiinnostuneita kaupunkeja on pyydetty ilmoittautumaan kisaan. Ilmoittautumisaikaa on tammikuun loppuun.

Pirvolan mielestä visiot kansainvälisestä Erä- ja luontokulttuurimuseosta ovat hienot. Museo yhdistää luonnon ja virkistyskäytön. Aihealueita ovat metsästys, kalastus, luonnontuotteiden keräily, retkeily ja muu luonnon virkistyskäyttö.

Yrityssalo selvittää asiaa asiaa kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannerveden pyynnöstä.

– Aktiivisen kunnan kannattaa arvioida kaikkia vastaan tulevia hankkeita. Kaikki vaihtoehdot ovat auki, mutta rehellisyyden nimissä kannattaa miettiä huolellisesti kohteita, joihin tarvitaan suurta taloudellista panostusta.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sijoituskunnan vuotuinen toiminta-avustus museolle olisi miljoonan euron luokkaa.

Metsähallitus arvioi museon vuotuiseksi kävijämääräksi 100 000 vierailijaa. Taloudellinen kokonaisvaikutus alueelle olisi vuodessa viisi miljoonaa euroa.

Museohanke on herättänyt salolaisissa yrittäjissä innostusta, mikä Mannerveden mielestä on hieno asia. Kaupungissa on useampi kohde, joiden yrittäjät ovat kiinnostuneita saamaan museon alueelleen. Yksi kohteista on Teijon alue.

Kiinnostuksensa uutta museota kohtaan on osoittanut vajaa 60 kaupunkia ja kuntaa.

– Jotain ihan käsittämätöntä. Kukaan ei voinut käsittää, että kiinnostus nousee näin suureksi, hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko Metsähallituksesta sanoo.

Hänestä ratkaisevaa on, että kunnissa museon sijoittamista käsittelee elinvoimapuoli eikä kulttuuritoimi. Useita kuntia on hakemassa museota yhdessä. Yhteistyö ja alueellinen ajattelu on Kukosta suotavaa.

Erä- ja luontokulttuurimuseo kiinnostaa kuntia Salo-Porvoo akselilta Sodankylään. Tammikuun loppuun mennessä hakemuksensa jättäneistä työryhmä valitsee vajaat kymmenen potentiaalisinta hakemusta. Toisella kierroksella kunnan on sitouduttava hankkeeseen myös taloudellisesti.

– Ainutlaatuinen tilaisuus saada valtakunnallinen museo alueelle. Jos kunnissa ajatellaan, että tämä on huono aika, se on lyhytnäköistä ajattelua. Toista mahdollisuutta ei tule, Kukko toteaa.

Ratkaisu museon sijoituspaikasta tehdään toukokuun alkuun mennessä. Museon arvioidaan olevan valmis vuosikymmenen puolivälissä.