Salolaiset lukiolaiset suunnittelivat valtamerien muovinhajottajan – rohkea idea toi palkinnon tiedekilpailussa

0
Halikon lukion toisluokkalaiset Venla Vainio ja Joonas Heikola ovat molemmat innostuneita luonnontieteistä. Palkintosijalle pääsy tiedekilpailussa oli molemmille iloinen yllätys. Kuva: SSS/Marko Mattila

Luontoon päätyy joka vuosi miljooneja tonneja muoviroskaa. Valtamerten muovijätteet kuuluvat maapallon suurimpiin ympäristöongelmiin, ja juuri tämän Halikon lukion oppilaat Venla Vainio, 17, ja Joonas Heikola, 17, ottivat lähtökohdakseen, kun he osallistuivat Beyond 2030 Challenge -kilpailuun.

– Yleensä kaikki suuret keksinnöt lähtevät ongelmista. Lähdimmekin liikkeelle siitä, että aloimme miettiä, millaisia ongelmia on olemassa, Venla Vainio kertoo.

Turun kaupungin ja Bayerin järjestämässä tiedekilpailussa nuorten tehtävänä oli kehittää 1–4 hengen ryhmissä teknologian ja tieteen keinoin planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja. Kisa oli suunnattu Lounais-Suomen toisen asteen opiskelijoille, ja siihen osallistui kaikkiaan 41 joukkuetta. Venlan ja Joonaksen idea energiatehokkaasta muovinhajotuslaitoksesta ylsi kolmannelle sijalle.

– Keksimme idean, kun löysimme internetistä tietoa Japanissa löydetystä Ideonella sakaiensis -bakteerista, joka pystyy hajottamaan PET-muovia. Siitä nousi kiinnostus, miten tätä voisi käyttää hyödyksi, Joonas Heikola kuvailee.

 

Venla ja Joonas kehittelivät idean katamaraanityyppisestä, merellä itsenäisesti toimivasta aluksesta, joka keräisi merestä PET-muovia ja hajottaisi sitä.

– Alus keräisi passiivisesti roskia, lajittelisi niistä PET-muovit ja murskaisi ne, kuivattaen aina välillä. Lopuksi se hajoittaisi murskeen Ideonella sakaiensis -bakteerin tuottaman entsyymin avulla hiilidioksidiksi ja vedeksi. Roskien kuivattaminen on tärkeää entsyymin toimimisen kannalta, Venla kuvailee.

Venla ja Joonas suunnittelivat, miltä alus näyttäisi sisältä, ja Joonas teki 3D-mallinnoksen, joka näyttää, kuinka muovipullo kulkisi koneiston läpi. Lukemiensa artikkelien perusteella he arvioivat, että laitos hajottaisi muovipullot muutamissa tunneissa.

– Muovia hajottava entsyymi on pystytty eristämään ja sitä on muokattu, jolloin se on alkanut hajottaa muovia nopeammin, Joonas kertoo.

 

Kilpailu käynnistyi viime syksynä, ja voittajat palkittiin palkintogaalassa Turussa viime viikolla. Tuomaristo muodostui Turun kaupungin, Bayer Nordicin, yrityssponsorien ja korkeakoulujen edustajista.

Voittajaksi valittiin Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion joukkue, joka suunnitteli kaupunkilaisille sovelluksen, jonka avulla voi välttää melulle altistumista. Toiseksi tuli Turun Kerttulin lukion joukkue, joka keksi Instagram- ja Discord-sovelluksissa toimivan, nuorten anonymiteettiin perustuvan vertaistukiverkoston.

Salolaiset tulivat kolmansiksi, ja he saivat tuomaristolta kiitoksia erityisesti rohkeudesta, monitieteellisyydestä, teknologisesta otteesta sekä innovatiivisuudesta.

– Toisaalta saimme tuomaristolta kritiikkiä siitä, että ideamme oli aika korkealentoinen. He epäilivät ideamme toteutuskelpoisuutta, Venla kertoo.

Venla ja Joonas ovat joka tapauksessa erittäin tyytyväisiä sijoitukseensa. He ovat molemmat kiinnostuneita luonnontieteellisistä aineista, ja kilpailu antoi tilaisuuden syventyä tieteen ja teknologian maailmaan. Kilpailun aikana he saivat myös mentoriksi yliopisto-opiskelijan, joka auttoi heitä tuohon maailmaan sisälle.

– Palkinnoksi saimme rahaa, mutta tärkeämpää oli saamamme kokemus. Saimme syventää tietoamme ja kehittää yhtä projektia niin pitkälle, että lukiossa ei sellaiseen ole mahdollisuutta, Venla kiteyttää.