Salon ikärakenne lykkää perusterveiden koronarokotuksia

6
Terveydenhoitaja Noora Mäki (vas.) antoi Hintan hoivakodissa satunnaisesti työskentelevälle Vuokko Lahdelle koronarokotteen. Tapahtuman kirjasi terveydenhoitaja Marjo Aaltonen.

Salon koronarokotustahti pysyy niin kauan verkkaisena, kunnes Pfizerin-Biontechin rokotteen ja Modernan tulevien rokotteiden rinnalle saadaan kolmas vaihtoehto. Käytännössä se tarkoittaa AstraZenecan koronarokotetta, jonka myyntiluvasta on odotettavissa mahdollisesti vahvistus jo huomenna perjantaina. Moderna-rokotetta saataneen myös pieniä määriä Saloon viikon kahdeksan jälkeen.

– AstraZenecan rokote on sellainen, jolla voitaisiin päästä massarokottamaan ihmisiä. Ennen sitä rokotemäärät ovat niin pieniä, että rokottaminen etenee kovin hitaasti, sanoo Salon itäisen avoterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta Ahlqvist.

Ahlqvist kertoo Salon rokotustilanteen etenevän hieman valtakunnallista keskiarvoa jäljessä. Syy siihen on ikärakenteeltaan iäkkäässä kunnassa.

– Meillä on aika paljon ikäihmisiä rokotettavana. Yli 85-vuotiaita on yli 1 700 ja yli 80-vuotiaita noin 3 600. Kun rokotteita saadaan tällä hetkellä noin 400 annoksen viikkotahdilla, voi laskea, että pelkästään vanhimpien ikäluokkien rokottamisessa menee vielä useita viikkoja. Rokotemäärä määräytyy väestömäärän mukaisesti, ikäjakaumaa ei ole tässä huomioitu.

Ahlqvist korostaa, että rokotuksia annetaan jatkuvasti sillä tahdilla, millä annoksia saadaan Saloon. Tällä hetkellä Salossa rokotetaan edelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronarokotusjärjestyksen mukaisesti ykkösvaiheen ihmisiä, eli koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon henkilöstöä sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstöä ja asukkaita.

– Sekin on vielä kesken, ja vasta sen jälkeen pääsemme rokottamaan ikääntyneitä ihmisiä ja heitä, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Seuraava vaihe menee todennäköisesti maaliskuulle.​

Ahlqvist muistuttaa, että tänään torstaina ensimmäinen salolainen saa toisen rokoteannoksensa, eli tehosterokotteen. Seuraavat kolme viikkoa Salossa rokotetaankin pelkästään tehosteannoksia.

– Näillä näkymin pääsemme viikolla kahdeksan jatkamaan uusien ihmisten rokottamista. Totta kai koitamme mahdollisimman nopeasti saada hoivakodeissa asuvat ikäihmiset rokotettua.

– Ennustuksia on senkin takia mahdoton tehdä, koska rokotteiden saatavuus voi muuttua nopeastikin. Se on varmaa, että niin paljon rokotetaan kuin vain rokotteita saadaan, oli määrä mikä tahansa, Ahlqvist jatkaa.

Koronarokote on herättänyt vilkasta keskustelua Salossa, ja osa keskustelusta on kulkeutunut myös pääterveysasemalle. Kysymykset ovat liittyneet lähinnä rokotustahtiin ja -järjestykseen. Ahlqvist korostaa malttia, mutta myös kaupungin tiedottamiseen on asian tiimoilta tulossa muutos maanantaista lähtien. Tuolloin kaupungin sivuilla alkaa päivittyä oma koronarokoteosio, jonne ilmestyy viimeisin tieto muun muassa rokotusten etenemisestä Salossa.

Tietosivua seuraamalla pysyy kartalla, milloin oma vuoro rokotusjonossa lähestyy.

– Todennäköisesti ikäihmisille tiedotetaan rokotusajasta myös kirjeitse. Toive on, että ihmiset varaisivat aikoja rokotuksiin ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen avulla, mutta ajanvaraus onnistuu toki myös puhelimitse, Ahlqvist kertaa.

Hän korostaa myös, että Salossa edetään sen mukaisesti, miten THL:stä ohjeistetaan. Esimerkiksi keuhko-, munuais- ja maksasairaudet voivat olla sellaisia riskitekijöitä, jotka saattavat nostaa nuoremman ihmisen rokotusjonossa kohti kärkeä.

– Sairauksien osalta ohjeistus on vielä hieman kesken, eikä tarkkaa ohjeistusta pysty vielä antamaan. Mutta sekin tarkentuu varmasti, kun rokotukset etenevät.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maski
1 kuukausi sitten

Kiitti vaan tästäkin lööpistä. Saadaan taas yksi syy vieroksua ja syyllistää vanhoja ihmisiä. Alkaa olla mitta pian tapissa.

Täällä on kuhnittu kotona, pihisty maskein harvoin kaupassa. Ukot silti useimmin ilman maskeja ja välimatkoista piittaamatta.

Hesarin kuvaama koronasynti taitaa hiipiä tänne takahikiällekin.

Mamma maalta 75
1 kuukausi sitten
Reply to  Maski

Maskin kanssa samaa mieltä, paitsi että pari kertaa viikossa syyllistyn tuttujen kanssa kaffittelemaan. Se meille suotakoon, koska vuosi pian on eletty tätä kaiken kieltävää korona-aikaa.

Ykstotista tämä kotona istuminen ja oleilu ilman mitään suunnitelmia mistään tapahtumista. Kyllä ne ovat nuorempia henkilöitä, jotka koronaa kuljettelevat, kun on pakko käydä laivamatkoilla ja lentäen työ- ja lomamatkalla, kun ei voi luopua mistään.

Meillä monilla elämä on ollut pelkkää luopumista, niin suokaa meille tää pikku huvi, hetki kuppilassa.

Aina ei voi itse valita
1 kuukausi sitten

Tuskinpa kukaan sinun kahvilakäyntejäsi estää. Muista kuitenkin, että koronavirus ei tee eroa sen välillä, onko joku ajankulukseen tuttuja tapaamassa vai matkalla työpaikalleen.

Riski tartunnan saamiseen ja sen levittämiseen on molemmilla olemassa, iästä huolimatta.

Qwerty
1 kuukausi sitten

Täällä henkilö, joka ei ole kahvilassa käynyt höpöttelemässä viime maaliskuun alun jälkeen. Miksi se on sinulle niin vaikeaa, jos minulta onnistuu?

Mä vaan
1 kuukausi sitten
Reply to  Maski

Kun kaupungilla kulki ennen koronaa, niin tietyissä paikoissa tietyt aikuisporukat istuivat tyhjän kahvikuppinsa äärellä tuntitolkulla. Koronakautena en ole nähnyt. Kun en ole itse juuri aikaani kaupungilla viettänyt.

Mutta yhtään syytä en keksi, mikseivät tapoihinsa piintyneet yhä istuisi kahvikuppinsa äärellä. Ehkä paikka vain vaihtuu jonnekin, missä notkumista ei havaita niin helpolla.

Joku syy siihen pitää olla, että jaksaa istua tyhjän kahvikupin äärellä jossain kotona ulkopuolella. Korona tuskin hillitsee näitä notkujia. Tapojensa orjia ehkä.

Mamma maalta 75
1 kuukausi sitten

Kaupungin rokottamisohjelmakin ontuu, jos ei ole varmaa tietoa edes siitä, miten ikääntyneiden rokottamiseen hoidetaan. Miten heille tiedotetaan rokotusajankohdat sekä mihin ja miten ilmoittaudutaan, varataan aika.

Siis SSS:iin selvästi tieto, missä ja milloin rokotetaan ja puhelinnumero, mistä aika varataan.